Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Protože se už nějaký ten týden snažím hlídat, co se týče jídla, Vánoce a obžerství, které je s nimi spojeno, se pro mě už teď stává noční můrou.

3 recepty na zdravé cukroví

Cukroví
zdroj: Thinkstockphotos Cukroví
aktualizováno 06.12.2018, 00:00 | 06.12.2018, 00:00 | Angel-ina*/Krasna.cz

Protože se už nějaký ten týden snažím hlídat, co se týče jídla, Vánoce a obžerství, které je s nimi spojeno, se pro mě už teď stává noční můrou.

Řekla jsem si ale, že se zkusím podívat po nějaké zdravější alternativě vánočního cukroví, protože úplně o něj svoji rodinu ošidit také nechci. Zaujaly mě tyto tři recepty, o které se s tebou dnes chci podělit.


Nepečené RAW kuličky s ořechy a datlemi

Po těchto kuličkách se u nás doma vždycky zaprášilo, proto je ani letos nemůžu vynechat, jen je udělám o dost zdravější.


Budeš potřebovat:


15 měkkých masitých datlí (Medjol)
1 hrnek mandlí
1 hrnek mletého sušeného kokosu
2/3 hrnku vlašských ořechů
2/3 hrnku ovesných vloček
4 lžíce kakaa
2 lžičky kokosového oleje
1/2 lžičky muškátového oříšku
1 lžička skořice
Mleté pistáciové oříšky, mleté mandle, sušený kokos či kakaový prášek na obalení

 

Postup:

 

Datle vypeckuj, vše dej do mixéru a rozmixuj dokud z oříšků nejsou jen malinké kousky. Lžickou či lžíci nabírej požaované množství hmoty a rukama tvaruj kuličky. Kuličky obal v mletých pistáciových oříšcích, uzavři do dobře těsnící nádoby a skladuj v lednici.

 
Medové dýňové perníčky

 

Budeš potřebovat:


150 g vařené dýně
100 g medu
1 vejce
100 g másla
120 g fruktózy
400 g špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
perníkové koření
citronová šťáva 1 čajová lžička
tuzemský rum

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Cukroví (téměř) bez výčitek? Jde to!
Vánoční cukroví pro dietářky
Zdravé vánoční cukroví: Tradiční chuť, méně kalorií

 

Postup:

 

Vařenou dýni osuš a rozmačkej na pyré. Přidej vejce, med a fruktózu a míchej, dokud ti nevznikne hladká hmota. Přidej špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracuj do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přisyp mouku. Lepivost těsta záleží na konzistenci medu.
Těsto nech uležet do druhého dne v lednici. Potom vyválej plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajuj tvary. Perníčky peč zhruba 12 min na 170 stupňů nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté.
Hotové perníčky potírej polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citrónové šťávy.

 

Kokosové kostky

 

Budeš potřebovat:

 

90 g strouhaného kokosu
3 lžíce kokosového oleje
2 lžíce medu
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
mandle
80 g čokolády

 

Postup:

 

Do mísy dej strouhaný kokos, kokosový olej, med, vanilkový extrakt a sůl. Vše umixuj mixérem do vytvoření hladké směsi. Směs vytvarujeme do tvarů, jaké chceme, přeneseme na pečící papír a dáme na půl hodiny zatvrdnout do mrazáku. Hotovo!



0 hlasů
Vaše hodnocení
 

Všechny blogerky a blogeři

  •