Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pokud si už někdy byla v restauraci Ikea, je dost možné, že tě zaujaly malé růžové dortíky. Jsou obalené v marcipánu a děsně dobré.

Princezna pro princeznu aneb upeč si dort

Dort - 2
zdroj: krasna.cz/archiv blogerky Dort - 2
aktualizováno 14.12.2012, 00:00 | 14.12.2012, 00:00 | Cervenej cudlik/Krasna.cz

Pokud si už někdy byla v restauraci Ikea, je dost možné, že tě zaujaly malé růžové dortíky. Jsou obalené v marcipánu a děsně dobré.

Dortík má samozřejmě švédský původ. Jmenuje se Princezna a správně má být zelený. Poprvé se objevil už v roce 1930 a ty si ho teď můžeš upéct také.

Na samotný dort si připrav:
4 vajíčka
špetku soli
80 g cukru krupice
60 g polohrubé mouky
60 g škrobu (Solamyl)
1/2 prášku do pečiva

Ušlehej sníh z bílků se špetkou soli. Zašlehej žloutky a přidej cukr. Přimíchej škrob, mouku a půl prášku do pečiva. Těsto nalij do vymazané a vysypané dortové formy, zvol raději menší a vyšší, aby šel dort rozkrojit 2x a ne jen jednou jako mně. Pekla jsem ve formě s průměrem 21 centimetrů a dort byl docela nízký. Vše šoupni do předem předehřáté trouby na 180°C cca 30 minut.

Mezitím se můžeš dát do přípravy krému. Možná to vypadá složitě, ale není. Budeš potřebovat:
2 lžíce škrobu (Solamyl)
2 lžíce cukru krupice
200 ml smetany 
3 žloutky
vanilkovou esenci

Smíchej škrob se žloutky a cukrem a přidej čtvrtinu smetany (já jsem si to raději odvážila, nemám moc dobrý odhad). Zbytek smetany nalij do kastrůlku a přiveď k varu. Potom ji nalij zpět do mísy se škrobem a žloutky a pořádně smíchej. Všechno to vrať zase zpátky do kastrůlku na sporák a míchej do zhoustnutí. Jsou to trochu "škatulata“, ale jediné, co možná utrpí, je čistota kuchyně.

 

Dort - 1
Takhle vypadá dort, když už je celý hotový. (Foto: krasna.cz/archiv blogerky)

 

Až bude krém hustý, sundej ho ze sporáku a vmíchej vanilkovou esenci. Stačí tak 3 - 4 kapky. Nech to celé vychladnout a přesuň do lednice.

A můžeš se pustit do finále, budeš ještě potřebovat:
malinový džem
300 ml smetany
500 g marcipánu
zelené potravinářské barvivo (ideálně gelové, ale jde to i práškovým)
popřípadě ještě růžové barvivo

PŘEČTI SI TAKÉ:
10 základních otázek o hubnutí a 5 dietních receptů
Rychlá, sladká, levná pochoutka i pro začátečnice

Vyšlehej třetinu smetany. Vyndej si z lednice vychladlý krém a zbylé dvě třetiny smetany do něj zašlehej. Vychladlý dort vyndej opatrně z formy a jednou, nebo dvakrát ho rozřízni. Nejlépe to jde strunou, ale i nožem to zvládneš.

Spodní plát dortu potři malinovým džemem a na něj nanes polovinu krému. Přiklop, a buď opakuj (pokud jsi dort rozkrojila víckrát), anebo přiklop vršek dortu a po celém povrchu dortu rozetři šlehačku.

Celé to dej alespoň na hodinu ztuhnout do lednice. Čas můžeš využít:
a) hraním karet se členem domácnosti
b) venčením psa
c) úklidem kuchyně
d) přípravou marcipánu.

Chápu, že máš chuť hrát karty a mýt nádobí, ale doporučuji zvolit možnost D.

Pokud máš barvu v prášku, trošku se v téhle fázi zapotíš. Vezmi si menší kuličku marcipánové hmoty a "zabal“ do ní zelený prášek. Hněť ji, dokud kulička nebude zelená. Pak kuličku přidej do zbytku marcipánu (pokud budeš chtít ještě růžový marcipán na ozdobu, kousek si ještě nech) hněť a válej a hněť a hněť, možná ti "upadnou obě ruce“, ale výsledek bude po delším čase uspokojivý. To samé si zopakuj s růžovou. A dnes večer můžeš vynechat cvičení.

Výhodné je, že dort má mezitím čas skutečně ztuhnout.

A jdeme na to. Změř si svůj dort a začni válet marcipán. Válej ideálně na pocukrované ploše a ještě ideálněji mezi dvěma potravinovými fóliemi. Válej to dlouho a pořádně. Musí to být tenké a raději o pěkný kus větší, než dort. Zbytek odkrojíš, ale kdyby ti kus chyběl, byl to větší průšvih.

S namazaným dortem se nemanipuluje zrovna snadně, hlavně pozor, ať neskončí na podlaze. Doporučuji si dort dát na kastrol obrácený vzhůru nohama, který musí být ovšem o trochu menší, než dort. Budeš ho mít vlastně na podstavci. Opatrně si marcipán nadzdvihni na váleček a přenes na dort (pokud nebude pořádně ztuhlý, bude se ti to celé klouzat). Uhlaď nerovnosti (existuje na to dokonce žehlička) a odřízni přebytečný marcipán. Pokud se ti stane, že spodek dortu nebude vypadat zrovna výstavně, dá se to lehce zakamuflovat hned několika způsoby. Já jsem zvolila kuličky, můžeš ale klidně použít jen tenký váleček, nebo zapletené dva, či tři válečky. Nebo dort omotat širší stuhou.

 

Dort - 3
A detail ozdoby... (Foto: krasna.cz/archiv blogerky)

 

Nakonec můžeš dort dolatit podle fantazie a správně by měl být posypaný moučkovým cukrem, což jsem ale vynechala. Použila jsem jednoduché kytičkové vykrajovátko a vytvořila tak dva "lekníny“. Tedy mělo to být cosi, jako leknín:-) Můžeš udělat puntíky, kytičky, nebo dort pocákat čokoládou.

Anakonec nezbývá než dílko rozkrájet, nechat se patřičně vychválit od celého širého okolí, být za princeznu (a ještě šikovnou), protože si to zasloužíš a celé to spokojeně sníst. Stojí to za to. Dobrou chuť.



8 hlasů
Vaše hodnocení
 

Všechny blogerky a blogeři

  •