Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Hodně potravin se v současnosti „tváří“ jako zdravé, výživné a dietní. Jenže zdaleka ne všechny tento příslib naplňují. Přečtěte si, jaké potraviny nejčastěji považujeme za zdravé, aniž by byly.

9 potravin, které nejsou zdaleka tak zdravé, jak se tvrdí

Životospráva
zdroj: Thinkstockphotos Životospráva
aktualizováno 24.07.2017, 00:49 | 24.07.2017, 00:49 | Krásná.cz

Hodně potravin se v současnosti „tváří“ jako zdravé, výživné a dietní. Jenže zdaleka ne všechny tento příslib naplňují. Přečtěte si, jaké potraviny nejčastěji považujeme za zdravé, aniž by byly.

Light limonády

 

Jestli máte pocit, že rafinovaný cukr je zlo, nejste daleci pravdy. A pravda také je, že kola a jiné limonády jsou jím přímo napěchované. „V půl litru koly ho najdeme zhruba 16 kostek cukru,“ vysvětluje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví. Jenže ani jeho nahrazení umělými sladidly nečiní tyto limonády ničím zdravější.


Umělá sladidla v limonádách s označením „light“ matou organismus, aby si myslel, že konzumuje skutečné jídlo se skutečnými cukry. To vyvolá prudký vzestup inzulinu, aby došlo k vyrovnání hladiny krevních cukrů. Výsledkem je větší chuť k jídlu. „Vždyť už i vědecké studie potvrdily, že pravidelní konzumenti light limonád jsou více náchylní k tomu mít nadváhu,“ dodává k tomu. Konzumace těchto limonád navíc zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévní mozkové příhody, jak dokládají vědecká zkoumání v USA.


TIP: Skvělou limonádu si můžete vytvořit i doma, bez zbytečného cukru a chemických aditiv. Co takhle perlivou vodu ochutit mátou a limetovou a citronovou šťávou? Nebo zalít horkou vodou plátky zázvoru, zakápnout citronem a nechat vychladit? Variant je bezpočet!

 


Zeleninové chipsy


Pokud máte rádi klasické bramborové smažené lupínky, dost možná vám připadá, že mnohem zdravější a odlehčenější variantou jsou chipsy zeleninové. Ale chyba lávky! Jsou sice o něco lepší než klasické bramborové, ale za zdravé je považovat nelze. Obvykle obsahují příliš soli a tuku, a málo živin. I tyto chipsy bývají totiž tradičně smažené. Takže o zdraví a nízké kalorické hodnotě si můžete nechat jen zdát.


Čím nahradit? Abychom negeneralizovali, existují i světlé výjimky, kdy jsou zeleninové chipsy skutečně lehčí s nižším obsahem oleje. Vybírejte si pečené. Ale víte, co je zdaleka nejlepší? Udělat si chipsy sami doma.


„Velmi chutné jsou třeba kapustové. Nakrájejte listy kapusty na čtverce o hraně zhruba 2 centimetry, v misce je smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí a nechejte na pečícím papíře v troubě péct až do lehkého zhnědnutí. A zdravou svačinku máte na hotovou,“ navrhuje Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.

 


Oříšky v jogurtu


Na ořeších není nic špatného, ba naopak. Pokud chcete těžit z jejich zdravotních benefitů, pak si vyberte nepraženou a nesolenou variantu. Jestliže máte dojem, že mléčná čokoládová poleva není nic zdravého, máte pravdu. Ale ani jogurtová poleva to bohužel nezachrání!


Jak vysvětluje Markéta Brožová, onen jogurt na vašich oblíbených mandličkách, lískových oříškách nebo banánech, totiž není vůbec jogurt, ale vysoce průmyslově zpracovaná pasta složená zejména z cukru a palmového oleje. Tedy pouze cukry a tuky, bez obsahu bílkovin.


TIP: Pokud si sladké chrupkání nechcete odpustit, vyberte si ořechy v kvalitní tmavé čokoládě. Ta je plná antioxidantů a obsahuje méně cukru než mléčná i jogurtová poleva.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Ideální jídelníček studenta: Jak mít fit tělo i mozek
Za dva týdny štíhlejší! Detailní jídelníček
Light potraviny, strašák našeho jídelníčku

 

Rýžové chlebíčky


Rýžové chlebíčky mívají obvykle nízký obsah tuku i kalorií, ale bývají celkově chudé na živiny. Najdeme v nich něco málo bílkovin a vlákniny, a tím výčet nutrientů obvykle končí. Ochucené varianty navíc většinou obsahují umělá sladidla, barviva a dochucovadla. U chlebíčků s polevou bohužel obvykle platí to, co u mandlí v jogurtu. Tedy, že poleva je z nutričního hlediska prázdná potravina s vysokým obsahem cukru a tuku.
 

„Další problematickou skutečností ohledně rýžových chlebíčků je to, že kvůli nedostatku bílkovin a dalších živin příliš nezasytí a rychle po nich „vyhládne“. Ve výsledku tedy můžete těchto „dietních“ chlebíčků spořádat mnohem více, než byste například zkonzumovali kvalitního celozrnného chleba, po němž zůstanete déle sytí,“ poukazuje na riziko přejídání Monika Bartolomějová.


Bezlepkové dobroty


Bezlepková strava je velký trend posledních pár let. O její vhodnosti či zbytečnosti u lidí bez hypersenzitivity na lepek lze polemizovat. O čem však polemizovat není třeba, je to, že bezlepkové dobroty jsou zdravější než ty s lepkem.
 

Co se týče jejich vlivu na zdraví, jsou na tom totiž úplně stejné jako jejich „protějšky“ s lepkem. Bezlepkové chipsy, krekry či krupky zůstávají pořád těmi samými jídly, akorát neobsahují lepek. „Důležitých živin jako vláknina, vitamíny a minerály obsahují pořád stejně málo, a sacharidů mají pořád stejně hodně,“ vysvětluje odbornice Bartolomějová.


Tip: Pokud netrpíte celiakií, tedy přecitlivělostí na lepek, vybírejte si spíše dobroty ze 100% celozrnné mouky, než ty bezlepkové. Vyzkoušet můžete také alternativy z mandlové, quinoové či hrachové mouky.

 


Cereální a vícezrnné produkty


Termíny cereální, vícezrnné či jenom „tmavé“ pečivo možná vyvolávají zdání, že jsou zdravější než pečivo běžné, ale kdepak! Ačkoliv se tak možná „tváří“, neobsahují žádná „celá zrna“, která jsou tak zdravá pro srdce.


Obvykle se totiž vytváří z průmyslově zpracované klasické bílé mouky. Semínka obvykle najdete jen v tenké vrstvě na povrchu. „Zajímá vás, kde se bere jeho tmavá barva? Dost často se pečivo barví karamelem,“ uzavírá Markéta Brožová.


Tip: Vybírejte si skutečně celozrnné pečivo. Nejčastěji se nejedná o pečivo čerstvé, ale trvanlivé a je doslova nabité zrníčky a semínky. Vyzkoušejte třeba chlebík s tajemným názvem Pumpernickel. Tento původně vestfálský pekárenský výrobek obsahuje celozrnný žitný šrot.


Sushi


Japonci patří k nejzdravějším populacím světa. Za jednu z příčin se považuje právě konzumace sushi. Jenže ani sushi bohužel není tak zdravé, jak vypadá. Mořské ryby, které se pro něj využívají, jako je tuňák, mořský okoun a mečoun, patří k těm nejzasaženějším rtutí, lososi pěstovaní na farmách mohou zase obsahovat velké množství antibiotik. Kromě toho běžná bílá rýže, která sushi tvoří, má vysoký podíl sacharidů.


Konzumujete-li sushi běžné množství a nepřejídáte se jím dennodenně, pak je vše v pořádku. „Určitě bych ale nedoporučovala jeho každodenní konzumaci. I zde samozřejmě platí „všeho s mírou“,“ říká Monika Bartolomějová.

 


Ovocné džusy a kompoty


Na ovoci jako takovém není samozřejmě nic špatného, je plné vitamínů a minerálů, stejně jako 100% ovocný džus. Zásadním rozdílem je podle Moniky Bartolomějové to, že džus neobsahuje důležitou vlákninu a na to, kolik obsahuje cukru, nás vůbec nezasytí.


Kupované ovocné saláty či kompoty také nejde ani v nejmenším srovnávat s klasickým ovocem. Vedle sacharidů, které se přirozeně nachází v ovoci, obsahují obvykle velké množství přidaného cukru, často ve formě glukózo-fruktózového sirupu. „Ten je obzvlášť nebezpečný, protože se po něm tloustne daleko vyšším tempem než po tradičním cukru,“ upozorňuje Markéta Brožová.


Snídaňové cereálie


„Snídaňové cereálie obvykle obsahují ovesné vločky, sušené ovoce a zdravé tuky v podobě ořechů či semínek. Potud je vše v pořádku,“ popisuje Monika Bartolomějová.


Problematické ovšem je, že všechny zmíněné složky jsou ve snídaňových cereáliích doplněné pořádnou dávkou cukru, glukózo-fruktózového sirupu, melasy či medu. „Dohromady pak tvoří velmi kalorické jídlo a vaše snídaně se tak snadno může přehoupnout přes 650 kalorií – to ovšem bez přidání jogurtu či mléka,“ upozorňuje. „Když si svoji ranní misku doplníte o čokoládu, kokos či pražené mandle, kalorická hodnota ještě vzroste!“


Tip: Než abyste se spoléhali na kupované cereálie, udělejte si vlastní. Když ovesné či žitné vločky večer zalijete vodou, během noci zfermentují a přírodně vytvoří cukry. Pokrm tak bude přirozeně sladší. Stačí dosypat trošku kakaa či skořice, přidat oblíbené ovoce a máte výživnou snídani.



0 hlasů
Vaše hodnocení