Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Nejen parné dny a pobyt na přímém slunci mohou způsobit dehydrataci. Jaké jsou největší chyby letních jídelníčků a čeho se vyvarovat?

Je ti vedro? Víme, jaké jídlo tě spolehlivě osvěží a ochladí

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 05.06.2017, 17:57 | 05.06.2017, 17:57 | Krásná.cz

Nejen parné dny a pobyt na přímém slunci mohou způsobit dehydrataci. Jaké jsou největší chyby letních jídelníčků a čeho se vyvarovat?

Spousta lidí v létě přejde na studenou a rychlou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů a pár plátků zeleniny. Protože v letním období přece není zapotřebí nadměrná konzumace a už vůbec ne teplých pokrmů. To je jeden z největších omylů, který vede k dehydrataci a dalším problémům.

 

„Suchá a zchlazující strava, ke které se řadí například i mléčné výrobky, zapříčiňuje zahuštění krve a výraznou redukci tělních tekutin, což vede k oslabení zažívání a následným trávicím potížím, jako je plynatost, nadýmán či křeče,“ radí specialista na zdraví životní styl značky Menu Gold Milan Merva.

 

Kromě ovoce a zeleniny pomůže rizoto

 

Zdravá a především lehká letní strava by měla obsahovat dostatečné množství pokrmů ze zeleniny a ovoce. Tělo, obzvláště srdce v tropických dnech potřebuje chránit před přehřátím. Zeleninové rizoto, dušená zelenina i ovocné dušené kompoty výrazně přispívají k tvorbě nutných tělních tekutin. Letní strava nesmí organismus dehydratovat.

 

Kolik tekutin potřebujeme?

 

Voda tvoří více jak 60 % lidského organismu, ale mnoho lidí na její důležitost, obzvláště v letním období, zapomíná. Kromě jiného zabraňuje přehřátí organizmu a chrání nás kupříkladu před úpalem.

 

„Za běžného dne by se její spotřeba měla pohybovat v rozmezí 0,2 až 0,4 l na 10 kg tělesné hmotnosti. Během sportovních aktivit doporučuji pít 0,1 až 0,25 l každých 15-30 minut. Příjem tekutin závisí v přímé úměře na intenzitě, čím je provedení namáhavější a intenzivnější, tím se spotřeba samozřejmě zvětší. Nejlepší variantou je čistá voda, slabé přírodní vody bez oxidu uhličitého (neperlivé) a čaj (zelený, mátový, šípkový, bylinný),“ vysvětluje Merva s tím, že pro doplnění tekutin jsou (v menší míře) vhodné i mineralizované vody. Jejich konzumace by ovšem neměla přesáhnout 500 ml za den.

 

Pití vody
(Foto: Profimedia)

 

Jaké jídla jsou bohatá na hydrataci

 

Lidské tělo transparentně nejvíce hydratuje obyčejná voda, nicméně zhruba 20 % denního příjmu tekutin pochází z potravin. Merva proto doporučuje konzumaci zelené zeleniny. Okurka, ledový salát, celer, paprika, špenát či brokolice obsahuje více jak 90 % vody. Kromě zelené zeleniny patří mezi hydratační potraviny i grapefruit, vodní meloun, ředkvičky a rajčata. V seznamu hydratačních potravin nesmí chybět chia semínka. Dokáží absorbovat velké množství vody (desetinásobek vlastní váhy). Díky snadné konzumaci a stravitelnosti napomáhají zvýšené regeneraci, a proto by neměli chybět ve vašem jídelníčku.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Jahody: Sladké ovoce, které nastartuje tvou dietu
Ideální letní jídelníček pro štíhlou postavu, tvou krásu i pohodu bříška
Ideální jídelníček studenta: Jak mít fit tělo i mozek

 

 

Pozor na křeče, ve vedru hrozí nedostatek draslíku a hořčíku


Vlivem vysokých teplot se v létě z těla potem odplavuje nadměrné množství draslíku, které je potřeba nějakým způsobem doplnit. Vhodné jsou především banány a zelené druhy zeleniny. Dobrým zdrojem draslíku je i sušené (nesířené!) ovoce, které je určené k okamžité spotřebě a nemusí se již umývat (např. meruňky, které jsou navíc zdrojem železa).

 

„Zapomenout nesmíte ani na pravidelný přísun hořčíku. Svaly a nervy v horkých dnech hořčík pro svou správnou funkci potřebují víc než obvykle. S enormní zátěží se zvyšuje jak riziko svalových křečí, tak obtíže spojené se srdečním rytmem. Všechny zmíněné problémy jsou zapříčiněny deficitem magnézia. Dostatečné množství hořčíku získáte z konzumace ořechů, luštěnin, celozrnného pečiva nebo opět ze zelené zeleniny,“ upozorňuje Merva.

 

Přísun vitaminu C je samozřejmostí. Zvláčňuje, zpevňuje a vyživuje pokožku, která se v letních dnech musí bránit nadměrnému vystavování slunečnímu svitu a bojovat proti neustálému vysušování. Bohatým zdrojem vitaminu C je např. rakytník, šípky nebo kiwi.

 

 

Které ovoce a zelenina dokáží zchladit organismus?

 

Během horkých dnů je častokrát zapotřebí potravin, jež osvěží a zchladí organismus. Z ovoce sem patří hlavně subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny způsobující ochlazení je spoustu. „Za příčinnou stojí mnohaprocentní obsah vody. Nejvíce doporučuji opět zelenou zeleninu - celer, špenát, zelí, hlávkový salát, okurky, cukety, čekanka a dále pak ředkvičky, rajčata a zlehka upravené brambory,“ vyjmenoval Merva.

 

Recept na lehký salát s bramborami:

Oloupané brambory nakrájené na plátky dáme vařit do dobře osolené vroucí vody se snítkou petrželky a trochou kmínu. Přidáme lžíci másla, brambory budou jemnější. Měkké brambory scedíme. Mezitím slijeme hrášek (větší konzervu), propláchneme pod tekoucí vodou, a nastrouháme mrkev na nudličky. Mírně vychladlé brambory vsypeme do mísy, přidáme hrášek, mrkev a dochutíme provensálskými bylinkami a čerstvě namletým pepřem. Zakápneme olivovým olejem a pokapeme citrónem. Zlehka promícháme. Lehký salát z brambor je dobrý teplý i studený. Pro někoho bude tento recept na vegetariánský hlavní chod, pro jiné příloha k masu (nedoporučuji tučné maso).



0 hlasů
Vaše hodnocení