Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Prázdniny jsou časem dobrého jídla a pití, které konzumujeme při posezení s rodinou a přáteli. Jak si volné chvíle užít, aniž byste riskovali váhový přírůstek? Naučte se pár jednoduchých tipů, které udrží vaší stravu i zábavu v mezích zdravého stylu!

Letní mlsání bez výčitek? Známe lehké obměny letních pokrmů

Piknik
zdroj: Thinkstockphotos Piknik
aktualizováno 14.08.2017, 00:28 | 14.08.2017, 00:28 | Krásná.cz

Prázdniny jsou časem dobrého jídla a pití, které konzumujeme při posezení s rodinou a přáteli. Jak si volné chvíle užít, aniž byste riskovali váhový přírůstek? Naučte se pár jednoduchých tipů, které udrží vaší stravu i zábavu v mezích zdravého stylu!

Léto skýtá ideální podmínky k udržení zdravého stravování. V parných dnech nemáme na příliš tučné pokrmy, jako jsou uzeniny, tučné sýry, prorostlé kousky masa nebo smetanové omáčky, naštěstí tolik chuť.

 

„Do jídelníčku naopak snadno zařadíme dostatek vodnaté zeleniny bohaté na vlákninu. V tropických teplotách oceníte jako hlavní chod nízkotučné bílkoviny, které neleží dlouho v žaludku. Na svačinky pak volte z nepřeberného množství ovoce, opatrní buďte jen s banány, hroznovým vínem a přezrálými plody,“ radí výživová specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

 

Hubne se v létě snáz?

 

Je tedy pravda, že se v létě obecně udržuje váha lépe než v zimě? Vědomí, že se nedá nic schovat pod huňatý svetr, tomu asi nahrává – víc se hlídáme, častěji pijeme čirou vodu a využíváme slunné dny k pohybu venku. Přesto je léto také plné lákavých dobrot v podobě zmrzlin, chlazených limonád a smaženého sortimentu, kterým čelíme na koupalištích nebo při společenských setkáních.

 

„Buďte realisté a nesnažte se na léto plánovat redukci váhy. Dejte si za cíl hmotnost udržet. Snažte se hýbat i během dovolených, choďte na svižné procházky, 10 až 15 minut dvakrát denně. Pro zachování dobré kondice je takové rozdělené cvičení stejně efektivní jako hodinový trénink. Jezte pravidelně a dbejte na dostatečný pitný režim. V parných dnech člověk snadno zapomene jíst a vše dohání až večer, proto mějte vždy při ruce nějakou ovocnou nebo zeleninovou svačinu,“ vyjmenovává trenérka fitness centra pro ženy Contours Markéta Brožová.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Je ti vedro? Víme, jaké jídlo tě spolehlivě osvěží a ochladí
15 věcí, které letos v létě musíš stihnout!
Ideální letní jídelníček pro štíhlou postavu, tvou krásu i pohodu bříška

 

Zdravé letní mlsání:

 

1. Grilování

 

Pokud se chystáte s přáteli grilovat, připravte špízy z libového masa a zeleniny. Měsíčky cibule, papriky, cukety, lilku nebo rajčat stačí potřít kvalitním olejem, přidat bylinky nebo česnek a vykouzlíte neskutečnou dobrotu.

 

„Grilovacím pochoutkám jako různým klasickým i bílým klobáskám je lepší se vyhnout. Stejně tak jako dresinkům nebo kupovaným marinádám – obsahují velké množství cukrů a konzervantů. Po domácku vyrobený jogurtový dresink našemu tělu prospěje daleko více,“ radí Monika Bartolomějová.

 

Zdravá letní strava - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Tipy na pohoštění na piknik nebo zahradní party:

• pečené či grilované kuřecí paličky nebo špízy.
• celozrnné bagety nebo chléb, případně obložený sendvič, tousty nebo plněná tortilla.
• studený těstovinový salát se zeleninou a opečeným tempehem nebo kousky krůtího masa
• grilované marinované tofu na párátkách jako zdravé jednohubky
• nakrájené ovoce: vychlazený meloun, jahody, pomeranč, hroznové víno
• ze zeleniny: paprika, okurka, rajče, řapíkatý celer, olivy; listový salát není vhodný, ten v teple snadno podléhá zkáze
• pečené slané zeleninové záviny z listového těsta jako chuťovky
• celozrnný koláč s ovocem, jablečný závin (vyvarujte se dezertům s krémem či čokoládovou polevou)

 

 

 

2. Limonády, alkohol, káva

 

Přes den pijte vodu s citronem a lístky máty, osvěží mnohem lépe než slazené limonády a nemusíte se bát žádných kalorií. K večernímu popíjení s přáteli volte raději střik z bílého vína, než pivo nebo koktejly s tvrdým alkoholem.

 

Ledový čaj je také výborný, ale nepleťte si jej s balenými náhražkami plnými cukru a sladidel. „Vyrobte si ledový čaj sami doma. „Do džbánku připravíme klasicky čaj. Zelený, ovocný, černý, dle chuti. Necháme vychladit, přidáme kostky ledu, případně dochutíme trochou třtinového cukru, medu nebo stévie. Pro zpestření vhodíme plátek citronu, pomeranče či trochu malin a čerstvou bylinku – mátu, meduňku, co má kdo rád,“ popisuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

 

Dalším oblíbeným nápojem na prosluněných restauračních zahrádkách je ledová káva s cukrem, šlehačkou a zmrzlinou. Nízkokalorickou variantu získáte z kvalitní kávy, kterou necháte vychladnout, přidáte obilné či klasické mléko a kostky ledu. Takový šálek vás povzbudí mnohem víc než přeslazená energetická bomba z kaváren.

 

Zdravá letní strava - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

3. Zmrzlina

 

Ač se ovocné zmrzliny zdají být nejzdravější volbou, jde jen o barevnou vodu s hromadou cukru. Pro jistotu sledujte údaje o jejich složení na obalech, případně si vybírejte tvarohové nebo jogurtové typy nanuků. Ty si můžete ostatně sami doma vyrobit smícháním mléčného produktu s rozmixovaným ovocem. Vyvarovat byste se měli zmrzlině se smetanovým základem.

 

 

Triky na odlehčené zdravější vaření vhodné také na dovolenou:

• Předem připravený výpek z masa zchlaďte a následně oddělte tuhý tuk. Tato metoda vám ušetří až 56 g tuku na 250 g šťávy.
• Do omáček použijte méně chleba a nahraďte jej větším množstvím cibule, česneku, celeru a zeleniny. Dochuťte nízkotučným zeleninovým nebo kuřecím vývarem nebo jablečnou šťávou.
• Kuřecí a krůtí maso si vychutnávejte bez kůže, která obsahuje nejvíc tuku.
• Zbožňujete bramborovou kaši? Smetanu nebo plnotučné mléko s máslem nahraďte polotučným mlékem, kuřecím vývarem, česnekem a parmazánem.
• Při pečení používejte místo celých vajec pouze bílky. Tvarohové a krémové dorty připravujte s polotučným mlékem místo se smetanou a bílou mouku nahraďte celozrnnou variantou.
• Preferujte koláče plné ovoce, navrch místo těžké cukrové polevy volte raději poprašek moučkového cukru.
• Místo kynutých knedlíků připravte stejně lahodné ovocné knedlíky z tvarohového těsta.

 

Jak zvládnout letní party ve zdravém stylu?

 

Odolat pokušení na zahradních večírcích a obloženým mísám při posezení s přáteli může být hodně těžké. Je známo, že v obležení švédských stolů, kde jídla hrají všemi barvami, vůněmi, chutěmi a tvary, lidé jedí až o 20 až 40 procent déle než obvykle. Jak se tomu účinně bránit?

 

 

„Den začínejte snídaní, aby vás později ‚nehonila mlsná‘ a na party vždy doražte najedení,“ doporučuje Monika Bartolomějová. „Na oslavách s bohatým cateringem si jako první dopřejte nejvíce vhodný pokrm, aby vás zasytil a nezdravé dobroty všude kolem byly o to míň lákavé. Pokud už jste sytí, dejte si mentolový bonbón nebo žvýkačku bez cukru, odvedou vás od dalších chutí na rautové dobroty,“ dodává Bartolomějová.

 

Dalším trikem je nalévat si alkohol (nejlépe vinný střik) do úzké vysoké sklenice. Nebude vás svádět k přílišnému popíjení. Naopak do široké nádoby z tlustého skla si lidé nalévají až o třetinu víc kalorického pití.

 

„Od mís s brambůrky nebo jinými pochutinami na oslavách a zahradních party stůjte raději v dostatečné vzdálenosti, abyste se při hovoru s přáteli nemuseli obávat mlsání. Pokud se na party přejíte, dejte si jako další pokrm dne něco dietního. Není možné, abyste po jednom jídle ztloustli, ale každých 500 kilokalorií denně navíc nad váš výdej znamená kolem půl kila váhy navrch za týden,“ vypočítává fitness trenérka Markéta Brožová.

 

Setkávání s rodinou a přáteli nemusí být pouze o sezení u stolu. Pokud jste venku, vezměte s sebou frisbee (létající talíř), kroket nebo populární petangue. Užijete si zábavu, nebudete pouze jíst a navíc spálíte i pár desítek kalorií. „Za půl hodiny hry, při které se sice nezpotíte, ale aktivně zvedáte a pokládáte herní náčiní, posílíte hýždě a stehna a vydáte až 90 kalorií,“ doplňuje Markéta Brožová.

 

 

 

Snadné recepty na letní občerstvení:

 

1. Vaječný koňak

 

Čtyři banány, 1-1/2 šálku odstředěného mléka nebo sójového mléka, 1-1/2 šálku čistého nízkotučného jogurtu, 1/4 lžičky rumového extraktu a špetka drceného muškátového oříšku na posypání. Smíchejte všechny přísady kromě muškátového oříšku a rozmixujte dohladka. Nakonec ozdobte muškátovým oříškem.

 

2. Cizrnová pomazánka – humus

 

• 150 g suché cizrny nebo 250 g cizrny z konzervy
• 1 dcl studeného vývaru z cizrny
• 4 stroužky česneku
• 0,5 dcl olivového oleje
• 1 citron
• sůl
• římský kmín drcený
• 100 g sezamové pasty tahini


Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou. Druhý den vodu, ve které jsme cizrnu namáčeli, vylijeme, zalijeme novou a cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit - zvlášť cizrnu, zvlášť vývar. Pokud používáte cizrnu z konzervy, tento krok vynechejte. Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu. Ke konci přidáme sezamovou pastu tahini.

 

3. Lehký sendvič

 

Celozrnný chléb namažte luštěninovou pomazánkou (recept výše) a obložte listy salátu, pokrájenou okurkou a rajčetem. Přidat můžete i na plátky nakrájené uzené tofu případně ogrilovaná krůtí prsa.



0 hlasů
Vaše hodnocení