Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Mezi lidmi koluje nespočet omylů a polopravd ohledně shazování kil. S odborníky na fitness a výživu jsme vybrali ty nejvíc rozšířené, abychom je uvedli na pravou míru.

Mýty a fakta o hubnutí: Na tyhle „zaručené“ tipy zapomeň

Dieta
zdroj: Thinkstockphotos Dieta
aktualizováno 20.03.2017, 00:18 | 20.03.2017, 00:18 | Krásná.cz

Mezi lidmi koluje nespočet omylů a polopravd ohledně shazování kil. S odborníky na fitness a výživu jsme vybrali ty nejvíc rozšířené, abychom je uvedli na pravou míru.

Schválně, kolika z nich jste také uvěřili?

 

1. MÝTUS? Když snížím příjem cukrů, zhubnu

 

FAKT: S cukry, lépe řečeno se sacharidy, to není tak jednoznačné. Existují totiž dva typy – jednoduché a složité. Jednoduché cukry obsahují například průmyslově vyráběné sladkosti, které tělu nic dalšího nepřináší, žádné vitamíny, minerální látky ani vlákninu.

 

Naopak celozrnný chléb, fazole nebo přírodní ovesné vločky s vysokým podílem složitých cukrů jsou lidskému organismu prospěšné. Vyvážená strava by měla obsahovat až 50 procent zdravých sacharidů. Jejich dostatek navíc zmírní i vaši touhu po „špatných“ cukrech.

 

„Hlavní příčinou přibývání na váze jsou nejčastěji jednoduché cukry. Jejich konzumace se promítá v tukových polštářích na břiše i na bocích. Potraviny s obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem jsou oproti nim zdraví prospěšné, ale ani s nimi se to nesmí přehánět,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

 

2. MÝTUS? Po nízkotučných výrobcích nemůžu přibrat

 

FAKT: Produkty s nálepkou „nízkotučný“ nebo „bez tuku“ jsou obvykle vyráběny s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. To způsobuje, že si sice kupujete zázračně odtučněný výrobek, ale ve finále konzumujete minimálně stejný počet kalorií, jako se nachází v jeho běžné formě.

 

Nenechte se oklamat marketingovými hesly na obalech. „Skutečnou vypovídající hodnotu mají tabulky nutričních hodnot a složení výrobku. Při nákupu kontrolujte počet kalorií s ohledem na celkový objem balení. Řiďte se jednoduchým heslem: když se vás obal snaží příliš okatě přesvědčit o tom, jak je potravina uvnitř zdravá, nebývá to zdaleka pravda,“ upozorňuje Monika Bartolomějová.

 

3. MÝTUS? Jíst pozdě večer znamená ztloustnout

 

FAKT: Lidé, kteří jedí v nočních hodinách, mají skutečně sklon k nadváze. Jako důvod se však neuvádí denní doba příjmu potravy, ale to, že noční jedlíci většinou sáhnou po kalorickém polotovaru, aby rychle zahnali hlad. Někteří lidé s plným žaludkem špatně spí, přičemž únava následující den bývá dalším spouštěčem chuti na nezdravá jídla.

 

„Pokud máte po večeři ještě hlad, klidně si dopřejte další chod, ovšem dbejte na nízký obsah sacharidů. Ideální jsou kousky zeleniny nebo polotučný tvaroh,“ radí Monika Bartolomějová.

 

 

4. MÝTUS? Díky hladovění zhubnu rychleji

 

FAKT: Regulovaná hladovka, kdy cca 36 hodin přijímáte pouze neslazené tekutiny, může skutečně fungovat jako startér vaší redukční diety. Ospalý metabolismus náhlý nízký energetický příjem šokuje tak, že krátkodobě zrychlí spalování.

 

„Pokud však hladovíte přes den a večer to nevhodně doháníte nebo jíte stylem pouze jednou dvakrát denně a přitom skladba jídla je nevhodná, pak bude tělo reagovat opačně. Bude zásoby ukládat.,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

 

Například třídenní půst vám skutečně na váze ubere pár kil. Ovšem s návratem k běžnému jídelníčku počítejte se stejně rychlým jo-jo efektem. Okamžitá redukce je navíc spojena s úbytkem svalů, nikoli tuku, což negativně působí na zdraví celého organismu.

 

Anketa
Jsi spokojená se svou postavou?
 

 

5. MÝTUS? Při hubnutí pomáhá nastavit si reálné cíle

 

FAKT: Teoreticky to dává smysl. Když si stanovíme příliš ambiciózní mety a nedaří se nám je plnit, s větší pravděpodobností se vzdáme. Neplatí to však pro každého. Někteří lidé mají v povaze, že potřebují silnou výzvu, aby ze sebe dostali to nejlepší. Hubnutí je delší proces. Buďte proto připraveni změnit svůj plán podle toho, co motivuje právě vás.

 

„Při redukci hmotnosti nebo formování postavy je ideální mít sparing partnera. Dvojice se lépe hlídají ve stravování, chodí společně cvičit a porovnávají své výsledky. Dohromady se jen tak nevzdají a co dokáže jeden, chce dosáhnout i druhý. Vzájemně se motivují k stále lepším výkonům,“ míní hlavní trenérka fitness pro ženy Contours Markéta Brožová.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Hubnutí náctiletých: Těchto chyb se při shazování kil dopouštíš!
TEST: Proč nedotáhneš hubnutí do konce?
Drastické diety musí skončit! Jak na hubnutí skutečně správně?

 

6. MÝTUS? Když chci zhubnout trvale, musím hubnout pomalu

 

FAKT: I když je pravda, že většinu „rychlodietářů“ postihne známý jo-jo efekt, opět to nemusí platit pro každého. Především lidé s vysokou obezitou dokáží zhubnout za jediný rok přes dvacet kilogramů (například ze 130 na 110 kilo) a být stále úspěšní.

 

Dejte si ale pozor na nereálné sliby zázračných diet a preparátů. Pokud chcete vyzkoušet některou z metod rychlé redukce, nejprve se poraďte se svým lékařem nebo specialistou na výživu, zda je pro vás z nutričního hlediska vhodná. V takovém případě je vždy lépe být pod odborným dohledem.

 

 

7. MÝTUS? Všechny kalorie jsou si rovné

 

FAKT: Energetický příjem v potravě měříme pomocí kalorií, nebo kilojoulů. Každá kalorie nese stejné množství energie, to je pravda. Ovšem různé kalorické zdroje mají různé účinky na naši váhu a zdraví.

 

„Každá potravina prochází svojí metabolickou cestou, během níž ovlivňuje hormonální hladinu a ukládání tuků v těle. Proteinové, tukové a sacharidové zdroje kalorií se chovají odlišně. Je zřejmé, že i když přijmete stejné množství energie z ovoce či klasického cukru, efekt a přínos pro organismus bude odlišný. Protein má zase oproti tukům a sacharidům moc více zasytit, a protože je náročné bílkoviny trávit, stojí to tělo i více energie.“ vysvětluje odbornice na výživu Monika Bartolomějová.

 

8. MÝTUS? Hubnutí je lineární proces

 

FAKT: Tento rozšířený omyl je častou příčinou ztráty motivace během hubnutí. Většinu lidí vyděsí, když po prvotním shození kil váha stagnuje anebo i trochu přiberou. Jde však o naprosto přirozený jev – v řádech týdnů tělesná hmotnost obvykle kolísá až o několik kilogramů.

 

„Pokud váha ukazuje vyšší hodnotu, ještě není důvod k obavám. Rozdíly způsobuje nezpracovaná strava v trávicím systému nebo zadržovaná voda v těle. Své hubnutí proto sledujte v dlouhodobém horizontu, malé výkyvy na váze jsou normální,“ uklidňuje trenérka Markéta Brožová.

 

 

9. MÝTUS? Za obezitu může slabá vůle

 

FAKT: Je zcela špatně domnívat se, že za váhovým přírůstkem člověka pokaždé stojí jeho neschopnost se ovládnout. Obezita je složité onemocnění způsobené celou řadou faktorů. Na vině bývají četné genetické proměnné nebo zdravotní indikace, jako jsou deprese, syndrom polycystických vaječníků, onemocnění štítné žlázy a další.

 

Roli hraje také dědičnost. Obézní lidé většinou bojují s biologicky danou dysfunkcí hormonů, které mají na starosti tělesnou hmotnost. Proto musí vyvinout větší úsilí při hubnutí i udržení váhy.

 

„Jednou z příčin obezity bývá rezistence na hormon leptin. Ten signalizuje mozku dostatek tuku v těle a pokud nefunguje správně, mozek si stále myslí, že máte hlad. Je extrémně těžké, ne-li nemožné, jíst vědomě méně, když neznáte pocit sytosti. Jedná se však o jeden z mnoha faktorů. Biologické dispozice k obezitě jsou zřetelné u nejmenších dětí, kterým nelze vyčítat slabou vůli, chovají se přesně tak, jak jim předepisuje fyziologie. Samozřejmě to neznamená, že by se tito lidé měli vzdát veškerých snah zhubnout s odvoláním na genetiku, ale faktem je, že hubnutí je pro ně mnohem těžší. Pozitivních výsledků většinou dosáhnou až s odbornou pomocí,“ uvádí Monika Bartolomějová.

 

Z DOMA.CZ BY TĚ MOHLO ZAJÍMAT:

Spánek a štíhlá linie: jak spolu souvisí?
Štíhlá bez diet. Máme nejlepší hubnoucí triky!
5 Nejlepších cviků pro sexy pevná a štíhlá stehna!

 

10. MÝTUS? Při redukci váhy je důležité snídat


FAKT: Studie ukázaly, že lidé, kteří nesnídají mají skutečně větší sklon k přibírání na váze. Nemůže to ale být tím, že tito lidé žijí obecně víc nezdravě?

 

Na tuto otázku odpověděl výzkum z roku 2014 (Obesity - diet myths and facts; Overweight - diet myths and fact; Weight-loss diet myths and factsThe effectiveness of breakfast recommendations on weight loss: a randomized controlled trial), který po čtyři měsíce sledoval přes tři stovky mužů a žen. Ti buď snídali, anebo snídani přeskakovali. Žádný efekt jednoho nebo druhého chování na změnu hmotnosti se však neprokázal.

 

„Opět se dostáváme k tomu, že každý organismus je individuální. Někomu snídaně vyhovují, jinému ne. Primárně bychom se měli vyhýbat přejídání, ke kterému nás svádí nepravidelné stravování a nedostatek času během dne. Jestli jedinec snídá, nebo snídani vynechává a poprvé jí až dopolední zdravou svačinu, není podstatné,“ souhlasí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

0 hlasů
Vaše hodnocení