Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Rozhodli jste se přejít na dietu a zvažujete vynechat maso. Stát se alespoň na chvilku vegetariánkou vůbec nemusí být špatné, i naši předkové si v zimě dopřávali období maso-půstu. I když vás možná ze začátku budou strašit různé zaručeny tvrzení a...

Mýty o vegetariánství: Co jsou jen pomluvy a kdy vám může skutečně ublížit?

Jídelníček
zdroj: Thinkstockphotos Jídelníček
aktualizováno 12.01.2016, 17:08 | 12.01.2016, 17:08 | krasna.cz/tvnoviny.sk

Rozhodli jste se přejít na dietu a zvažujete vynechat maso. Stát se alespoň na chvilku vegetariánkou vůbec nemusí být špatné, i naši předkové si v zimě dopřávali období maso-půstu. I když vás možná ze začátku budou strašit různé zaručeny tvrzení a mýty...

Jak ovlivňuje člověka vegetariánství? Co budete muset do svého jídelníčku zahrnout a čeho se naopak vyvarovat? To si prozradíme už za malou chvíli. Ale hned na úvod nám to nedá a musíme podotknout, že tak jako v podstatě u všeho, i zde platí staré zlaté pravidlo: "všeho moc škodí".

 

MÝTUS: Vegetariánství je zdravé, bez diskuze

 

Jistěže, ale ne za všech okolností. Nestačí jen vyřadit ze svého jídelníčku maso, musíte jíst vyváženou stravu. Jelikož masem přicházíte o některé vitaminy, zejména o železo a vitaminy skupiny B, musíte dbát o to, abyste je adekvátně nahradili ať už zeleninou, sójou, nebo vitaminovými doplňky.

 

MÝTUS: Budete mít nedostatek bílkovin

 

jistěže ne. O ty v podobě masa sice přijdete, ale pokud budete dodržovat výše zmíněné zásady a čerpat bílkoviny z jiných zdrojů, žádné onemocnění z nedostatku bílkovin si nepřivodíte. Bílkoviny najdete v mléčných výrobcích, luštěninách, sóje, tofu, vejcích nebo v bílkovinových náhražkách (šmakoun, seitan, robi apod.). Obsahují je i některé obiloviny (pohanka, quinoa, ovesné vločky, amarant).

 

MÝTUS: Vegetariáni jsou slabí a bez energie

 

Opět fáma, která se snaží vyvolat v očích masožravců obraz vegetariána jako slaboučkého jedince, bez špetky síly a energie. Právě naopak, tím, že vegetariáni vylučují maso, minou je i takové kalorické a tučné bomby, jako fastfoodové hamburgery, hot-dogy, pečené klobásky i smažené řízky.


Jídla na jejich talíři jsou většinou zdravějšího rázu, připravované na menším množství tuku... I díky tomu mívají vegetariáni spíše štíhlejší postavy, síla a životní energie jim však zdaleka nechybí. Neomezuje je škodlivý tuk, a energii si pravidelně doplňují v podobě syrové zeleniny a ovoce.

 

 

MÝTUS: Vegetariánství zaručuje úbytek váhy

 

Maso se nachází v různých dietách, a pokud jej připravujete správně (na páře, dušené, na olivovém oleji), vůbec nemusí být na vině vašich nadbytečných kil. Ten, kdo vyloučí maso ze své kuchyně, ale nadále se bude stravovat nezdravě (slazené nápoje, množství pečiva, smažená strava...), na hmotnosti budete stále nabírat.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Bez bílkovin nezhubneš, zmizí jen těžce získané svaly!
Objev v sobě masožravkyni, zhubneš a budeš se cítit lépe
RECEPT: Chléb bez sacharidů

 

MÝTUS: Příprava vegetariánských jídel trvá dlouho

 

Další omyl, který jedna dva odhalíte, pokud se do jejich přípravy vrhnete sami. Takové tofu se zeleninou a rýží je několikaminutová záležitost, podobně jsou na tom saláty, zeleninové polévky, či pečené brambory...

 

Vaření vám usnadní a urychlí i parní hrnec, ve kterém si zelenina udržuje své vitamíny. V konečném důsledku tak díky vegetariánské stravě nejenže ušetříte čas, ale budete mít i méně námahy se špinavým nádobím.

 

MÝTUS: Vegetariánská strava je drahá

 

Samozřejmě, bio potraviny nepatří k těm nejlevnějším, avšak pokud si vyrazíte dopoledne na trh, nakoupíte doma pěstovanou zeleninku a ovoce za dobré ceny. Zároveň, řekněme si pravdu, zelenina je o dost levnější než maso, a tofu či sója se jim cenově vyrovnají.

 

MÝTUS: Stát se vegetariánem je těžké

 

Pokud si bez masa neumíte svůj život představit, může se zdát přechod na vegetariánství nemožný. "Absťáku" se bát nemusíte, i když maso vám možná nějaký čas chybět bude. S vegetariánstvím začněte postupně, krůček po krůčku, maso pomalu vynechávejte a snažte se jej nahradit zeleninou, ovocem, sójou, či tofu.

6 hlasů
Vaše hodnocení