Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Při nákupu ale pozor, ať ti nejde spíš o zdraví.

Ovesné vločky: Objev jejich největší výhody i strašivé nedostatky

Snídaně
zdroj: Thinkstockphotos Snídaně
aktualizováno 08.04.2018, 00:06 | 08.04.2018, 00:06 | doma.cz

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Při nákupu ale pozor, ať ti nejde spíš o zdraví.

V České republice tvoří objem prodaných vloček skoro čtvrtinu ze segmentu snídaňových cereálií. Spotřebitelský časopis dTest proto poslal do laboratoře 14 zástupců ovesných vloček od malých i velkých výrobců, z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, v bio kvalitě i z konvenčního zemědělství. V laboratoři nechal zkoumat množství žádoucí vlákniny a beta glukanů, které mají být ve vločkách vysoce zastoupeny a patří mezi jejich nejvíc oceňované přednosti.

 

Vláknina zlepší zažívání i imunitu


Vláknina ve stravě má příznivý vliv na lidské tělo, zlepšuje například činnost střev. Testované vločky měly hodnoty vlákniny v rozmezí od 7,6 % (Globus/korrekt) do 10,4 % (Country Life), což je rozptyl, který odpovídá nutričním databázím.


Superpotravina díky beta glukanům

 

Součástí vlákniny jsou beta glukany, kterým se připisuje schopnost podporovat imunitu, působit antivirově a antibakteriálně, absorbovat mykotoxiny a příznivě ovlivňovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi. I v tomto ohledu měly testované vločky očekávané množství beta glukanu mezi 3,4 % (Bio Harmonie Vločky ovesné jemné) a 5,5 % (Globus/korrekt Ovesné vločky) hmotnosti.

 

Ovesné vločky
(Foto: oficiální zdroj)


Pozor ale na plísně a pesticidy


Kromě toho laboratoř hledala plísně, mykotoxiny a pesticid glyfosát. „Náš test ukázal, že ať koupíte jakékoliv z testovaných vloček, určitě se nespálíte. V žádném z výrobků jsme nenašli jedovaté látky,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.


Nedostatky v jakosti jako zvýšená vlhkost, výskyt černých vloček a přítomnost stébel a pichlavých kousků se vyskytovaly u Bio Harmonie ovesných jemných vloček. Ty v testu skončily na poslední příčce. Vlhkost a výskyt černých vloček trápil výrobek Country Life Bio Vločky ovesné. Přehled testovaných ovesných vloček najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo dubnové vydání časopisu dTest.


ČTĚTE TAKÉ:

Zdravá snídaně, po které nepřibereš? Udělej si domácí MÜSLI! RECEPT
TOP 6 rychlých snídaní pro každé ráno!
Jogurt ke snídani? 3x originální a chutný recept

 

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen u vloček. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější vločky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty. V případě bio produktů je ale třeba si uvědomit, že spotřebitel platí i za ekologicky šetrný způsob pěstování a zpracování.

 

Tento test je pozitivní zprávou pro všechny milovníky vloček. Pozor ale i na jejich domácí uskladnění, aby plíseň nechytly po otevření. Nevyplatí se kupovat je do zásoby, protože hrozí zvlhnutí a zaplísnění.



0 hlasů
Vaše hodnocení