Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Sycená voda sice nemá žádné kalorie a neobsahuje téměř žádné přidané látky, přesto může mít hned několik negativních dopadů na naše zdraví.

Piješ PERLIVOU VODU? Může za nadváhu, trávicí obtíže i problémy se zuby!

Pití vody
zdroj: Profimedia Pití vody
aktualizováno 05.09.2017, 16:43 | 05.09.2017, 16:43 | krasna.cz/tvnoviny.sk

Sycená voda sice nemá žádné kalorie a neobsahuje téměř žádné přidané látky, přesto může mít hned několik negativních dopadů na naše zdraví.

Pokud se zdravě stravujete, pravděpodobně pijete i hodně čisté vody. Říkáte si, že je voda jako voda a často sáhnete po perlivé, protože vám připadá chutnější a lépe osvěží? Nedávné vědecké výzkumy odhalily, že perlivá voda může přispívat k celé řadě zdravotních problémů.


Riziko první: Nesvědčí zubům

 

Bublinky v sycené vodě vznikají přidáním oxidu uhličitého pod tlakem a výsledkem je voda, která obsahuje malé množství kyseliny uhličité. Zubař z londýnské Harley Street Adam Thorne tvrdí, že právě ta může mít škodlivý účinek na naše zuby.

 

"Většina lidí netuší, že šumivá voda je extrémně kyselá. Na stupnici kyselosti má PH 3. Bublinky erodují zubní sklovinu a časem vás mohou potrápit bolestivé, žluté zuby s popraskanou sklovinou," řekl Thorne pro Daily Mail.

 

Nejen bublinky ale mohou nahlodávat naše zuby. "Je to i přidané aroma, co snižuje pH (a tedy zvyšuje kyselost) na úroveň, která může potenciálně erodovat zubní sklovinu. Samozřejmě při časté konzumaci, "řekl mluvčí Americké asociace zubařů Edmond R. Hewlett pro Food Network.

 

Pitný režim - 5
(Foto: oficiální zdroj)

 

Riziko druhé: Ohrožuje štíhlou linii

 

Sycená voda může způsobit přibývání na váze, i když nemá žádné kalorie. Výzkumy naznačují, že oxid uhličitý v nápojích může způsobit, že se cítíte, jako byste měli prázdnější žaludek. To vyvolá hlad a vy sníte více, jako byste snědli, kdybyste sycenou vodu předtím nevypili.

 

Perlivá voda oproti neperlivé také ovlivňuje vyplavování hormonu ghrelinu v těle. Tomu se přezdívá hormon hladu. Vědci z Birzeitské univerzity na palestinském pobřeží zjistili, že hormon ghrelin se po vypití sycené vody u lidí rozplývá. V jejich experimentu lidé, kteří ke snídani vypili sycenou vodu, měli šestkrát vyšší hladinu tohoto hormonu než ti, kteří vypili obyčejnou vodu. Čím vyšší hladina ghrelinu, tím větší pocit hladu.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Málo piješ? Víme, co to dělá s tvou krásou
TEST osobnosti: Co o tobě prozradí styl, jakým piješ kávu?!
Co ještě (ne)víš o hydrataci?


Riziko třetí: Trávicí potíže


Oxid uhličitý vyvolává v žaludku lehké překrvení, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a urychluje průchod potravy trávicím traktem. Tím nejen že budete mít dříve hlad, ale také se nemusí potřebné živiny z potravy stihnout vstřebat.


Plyn navíc může v žaludku tlačit či dráždit citlivou sliznici. Žaludek se rovněž může napínat a tlačit tak na okolní orgány. Tak může souviset i se svíravým pocitem na hrudi, zhoršeným dýcháním nebo poruchami srdečního rytmu.



0 hlasů
Vaše hodnocení