Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Naše tělo se přirozeně neustále pročišťuje, každý den, nehledě na roční období. Ale s příchodem jara nás může přepadnout únava.

Přírodní jarní očista: Víme, které bylinky při ní zapojit

Bylinky
zdroj: Thinkstockphotos Bylinky
aktualizováno 19.04.2017, 16:27 | 19.04.2017, 16:27 | Krásná.cz

Naše tělo se přirozeně neustále pročišťuje, každý den, nehledě na roční období. Ale s příchodem jara nás může přepadnout únava.

Nedostatek vitamínů, slunce a pohybu obecně, kterým v zimních měsících trpíme, může naše tělo oslabit. Projevy bývají různé, od malátnosti a nedostatku energie, po melancholii či zhoršení zdraví. Naše tělo potřebuje doplnit vitamíny a povzbudit imunitní systém, který pracoval na plné obrátky.

 

Bylinky jsou skvělé, pokud chcete omezit sůl, a přitom dodat jídlu chuť. Na jaře jsou navíc plné síly a zdraví prospěšných látek, které vašemu tělu po zimě prospějí. Některé druhy, jako třeba mladá kopřiva nebo medvědí česnek, jsou dostupné výhradně v tomto období. Tak toho využijte, dokud jsou.


Vhodná je očista na 2 – 3 týdny, po nich by měla následovat alespoň týdenní pauza, případně ukončení kúry. „V období očistné kúry se snažte konzumovat především lehkou a zásaditou stravu, založenou na zelenině a ovoci,“ doporučuje Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Volba bylinek, jimiž podpoříte takovou očistnou kúru, je velmi individuální a záleží mimo jiné na tom, zda se chcete zaměřit na pročištění lymfatického systému či jater nebo zda se zaměříte na látkovou výměnu. K bylinkám, které doprovázejí většinu očistných kúr, patří např. smetánka lékařská, kopřiva, violka trojbarevná či bříza.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Netradiční detox a hubnutí s ajurvédou
DIY: Jarní okurkový detox proti únavě
Potřebuje naše tělo detox?

 

Medvědí česnek


Medvědí česnek je jeden z nejlepších životabudičů vůbec. Zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Sezónu má od konce února do dubna.


Čerstvý jej můžete přidat do pomazánek, polévek, k masu či těstovinám. Jeho aroma zvýšíte, když jej krátce prohřejete na pánvi s máslem. „Skladovat se dá ve vlhkém ubrousku v lednici několik dní, nebo jej můžete zamrazit,“ radí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.


Medvědí česnek je bohatý zejména na vitamín C a železo. Obsah vitamínu C ve 100 g je až 150 mg. Pro srovnání - jablko má pouhé 4 mg ve 100 g. Stejně jako cibule či klasický česnek, i ten medvědí obsahuje silici alicin, která má antibakteriální účinky. Pomůže při respiračních onemocněních, nachlazení a podporuje hojení ran. Dokáže také snížit vysoký krevní tlak nebo pročistit zanesené ledviny, jelikož působí močopudně. Díky jeho čistícím schopnostem by se měla zlepšit i kvalita pleti a různé záněty.

 

Medvědí česnek
(Foto: oficiální zdroj)

 

Kopřiva


Mladé listy kopřivy jsou skvělé pro jarní očistu. Nejjednodušší je si z nich připravit čaj. Kopřiva se dá udělat obdobně jako špenát. Nebo pokud listy spaříte, můžete je přidat do vývaru nebo zeleninových salátů či nádivek.


Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B1, B6 a C. Navíc obsahují kyselinu mravenčí a octovou. Dále pak serotonin, třísloviny a chlorofyl. Kopřiva snižuje hladinu krevního cukru, čistí organismus, je protizánětlivá a urychluje regeneraci pokožky.

 

Kopřiva
(Foto: oficiální zdroj)

 

Pažitka


Chuť a vůně pažitky je jemně cibulová. Tato bylinka se hodí zejména do salátů a dresinků, pomazánek, do polévek, ale i k jakémukoli masu, na posypání brambor, rýže nebo všemožných kaší a těstovinových jídel. Velmi často se kombinuje s vejci na jakýkoli způsob.


Pažitka je bohatá na vitamín C a B, minerální látky, zejména vápník, draslík, železo a na síru, která je hlavní složkou její silice a způsobuje štiplavost.


„Na použití je pažitka velice jednoduchá, stačí seříznout listy. Aby vám pažitka dále rostla, je nezbytné ponechat alespoň 5 cm. Čerstvá vydrží v lednici poměrně dlouho a dá se i zmrazit. Co bych nedoporučoval, je sušení, jelikož se tím ztratí aroma,“ radí Havránek.

 

Šalvěj
(Foto: oficiální zdroj)

 

Šalvěj lékařská


Chuť šalvěje je velmi intenzivní a lehce nahořklá. Rozhodně je nezaměnitelná. Hodí se zejména k chuťově výrazným masům, jako je zvěřina, jehněčí, skopové, kachní, husí, také k sekaným masům, ale i k rybám. Skvěle chutná i na pečených bramborách nebo v marinádách.


Šalvěj je třeba používat ve velmi střídmém množství, aby nepřebila chuť pokrmu. Na rozdíl od většiny čerstvých bylinek ji lze přidávat do jídla již při vaření, protože výrazné šalvějové aroma se ve vysokých teplotách vytrácí jen pozvolna.


Šalvěj má desinfekční a protizánětlivé účinky. Používá se v kosmetice k léčbě akné, do past nebo ústních vod nebo do šampónů. Odvar z šalvěje pomůže při bolesti v krku, čaj zase pomůže s trávením, očistou jater a celkovým posílením těla.

0 hlasů
Vaše hodnocení