Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Spousta z nás si nedokáže představit začátek dne bez misky plné vloček a ovoce, někteří by však raději posnídali slaninu či tučný sýr. Je možné hubnout a zároveň jíst potraviny plné tuku?

Snídaně, díky kterým se hubne: Klidně si dej slaninu

snídaně 2
zdroj: Thinkstockphotos snídaně 2
aktualizováno 04.04.2018, 16:37 | 04.04.2018, 16:37 | Krásná.cz

Spousta z nás si nedokáže představit začátek dne bez misky plné vloček a ovoce, někteří by však raději posnídali slaninu či tučný sýr. Je možné hubnout a zároveň jíst potraviny plné tuku?

Diety postavené na tucích s výrazným omezením sacharidů jsou v poslední době oblíbené, zvlášť mezi příznivci fitness. Tento typ diet slibuje zúžení v obvodu pasu a zároveň minimální ztrátu svalové hmoty.


Ačkoliv se to může zdát jako paradox, tak diety spočívající v navýšení tuku ve stravě, skutečně přinášejí výsledky. „Princip těchto diet je takový, že ze stravy vyřadíte sacharidy. Po 2 až 3 dnech dojde ke spotřebě zásob sacharidů ve formě glykogenu, metabolismus se přeorientuje na tuky jakožto na primární zdroje energie, využívá tzv. ketony, a pokud držíte dietu poctivě, dostanete se do stavu ketózy,“ nastiňuje princip diety hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Ve stavu ketózy pak můžete začít přijímat malé množství sacharidů (max. 30–40 g/den). Při větším množství sacharidů by došlo k přerušení stavu ketózy a návratu k normálnímu metabolismu.

 

Hlavní trenérka fitness centra Contours pro ženy Mgr. Kateřina Hollerová k tomu dodává: „Pokud se bavíme o krátkodobé dietě postavené na tucích, tak ve stavu ketózy se doporučuje setrvat týden, pak je nutné zařadit 1–2 tzv. vysokosacharidové dny. To nakopne metabolismus, aby zase jel na vyšší obrátky, spaloval tuk a abychom nebyli extrémně unavení. Pak může následovat další cyklus ketózy. Jestliže dny s vysokým příjmem sacharidů vynecháte, může to mít celoživotní následky v podobě zpomalení metabolismu a rapidního nabírání tuku.“

 

Odlišné je fungování tzv. Atkinsonovy diety, která má 4 fáze, přičemž v poslední jde o nalezení ideálního množství sacharidů, kterého se člověk dokáže držet i celý život. „Je značný rozdíl, jestli snížíte nebo cyklujete sacharidy pouze krátkodobě, v rámci jednorázové diety, nebo se rozhodnete držet nízkosacharidovou stravu s vyšším podílem tuků dlouhodobě. Při správném nastavení jídelníčku celoživotní následky nehrozí,“ upřesňuje rozdíl mezi krátkodobým a celoživotním omezováním sacharidů Bartolomějová.

 

 


Je slanina skutečně součástí dietního jídelníčku?

 

Součástí diet postavených na sníženém příjmu sacharidů a zvýšeném příjmu tuku skutečně mohou být například i tučné sýry, slanina, tučné maso či uzeniny.


Připomeňme si, že tuky se dělí na nasycené a nenasycené. Při nízkosacharidovém stravování bychom neměli vynechávat ani jedny. Tvrzení, že nasycené tuky jsou škodlivé, se nově ukazuje jako nesprávné. Příčinou vzniku kardiovaskulárních onemocnění nejsou nasycené tuky, ale s největší pravděpodobností za to mohou sacharidy nebo tuky v kombinaci s nimi. Nikoliv tuky samotné, a to ani nasycené.

 

„Skupina nenasycených tuků je pro organismus vysoce žádoucí, protože zahrnuje esenciální mastné kyseliny, tedy ty, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Patří sem polynenasycené mastné kyseliny označované jako omega 3 (n-3) a omega 6 (n-6). Mezi těmito 2 typy mastných kyselin je pro naše zdraví důležité dodržovat určitý poměr. Nenasycené omega 3 mastné kyseliny jsou obsaženy v tučných rybách (losos, makrela), rostlinných olejích (řepkový), vlašských ořeších, omega 6 mastné kyseliny zase najdete ve slunečnicovém oleji či oleji sójovém,“ vysvětluje rozdíl mezi dobrými a škodlivými tuky Bartolomějová.


ČTĚTE TAKÉ:

Konečně víme, co JÍST a NEJÍST před cvičením
Potřebuješ zhubnout? Víme, jak spalovat PŘÍMO TUKY
Fitness slovníček pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a štíhle

 

K hezkému tělu se musíte (nejen) projíst

 

Strava tvoří základ, ať už se jedná o cílené hubnutí, nabírání svalů i při různých zdravotních obtížích. Nicméně nejen strava je při dietě klíčová. V případě diety založené na tucích se díky cvičení v podobě silového tréninku nebo kardia dostanete mnohem snadněji do ketózy, budete mnohem snáze hubnout a zároveň si lépe udržíte svalovou hmotu v průběhu diety. „Udržení svalové hmoty je však při jakékoliv dietě sporné. U naturálních sportovců prakticky vždy dochází k menším či větším ztrátám svalů a síly současně s úbytkem tuku,“ upřesňuje Hollerová.

 

Fit dívka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Stravujte se tak, abyste to vydrželi celý život


Určité omezení sacharidů ve stravě a zvýšený příjem tuků je typ stravování, který můžete dodržovat celoživotně a je zdraví prospěšný. V případě, že se ale rozhodnete vzdát sacharidů úplně, respektive je omezíte na minimum, může to představovat dříve či později problém. „Většinu striktních diet, u kterých jsou značná omezení, nelze dodržovat dlouhodobě. Bohužel jakmile člověk dietu ukončí, většinou ho čeká jojo efekt. Proto nedržte diety, ale hledejte takový způsob stravovaní, který bude pro vaše zdraví prospěšný, ale zároveň ho budete schopni dodržovat celoživotně“, radí Bartolomějová.

 

Určité omezení sacharidů ve stravě a zvýšený příjem tuků je typ stravování, který můžete dodržovat celoživotně a je zdraví prospěšný. V případě, že se ale rozhodnete vzdát sacharidů úplně, respektive je omezíte na minimum, může to představovat dříve či později problém. „Většinu striktních diet, u kterých jsou značná omezení, nelze dodržovat dlouhodobě. Jakmile člověk dietu ukončí, většinou ho čeká jojo efekt. Proto nedržte diety, ale hledejte způsob stravovaní, který bude pro vaše zdraví prospěšný a zároveň ho budete schopni dodržovat celoživotně“, radí Bartolomějová.

 

„Jestliže se chcete vyhnout jojo efektu, je důležité nepřestat cvičit a najít životní rovnováhu. Naučte se k dietám přistupovat s respektem. Nevrhejte se bezhlavě do něčeho, čemu dobře nerozumíte. Naučte se jíst zdravě a vyváženě. Užívejte si jídlo a pohyb,“ doplňuje Hollerová.

 


Recepty vhodné při dietě založené na tucích

Šťavnatý losos s křupavou zeleninou


Ingredience:
• 100 g lososa
• 100 g cukety
• 100 g barevné papriky
• 50 g lilku
• lžička olivového oleje
• stroužek česneku
• sůl
• citronová šťáva
• snítky rozmarýnu


Postup:

Lososa nasolte a vložte do parního hrnce nebo do velkého hrnce na napařovací mřížku, kde jej vařte pod pokličkou s trochou vody. Na filet položte snítky rozmarýnu. Cuketu, papriku i lilek nakrájejte, potřete olivovým olejem s protlačeným česnekem a orestujte. Hotového lososa pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou.

 

Telecí rolky s chřestem


Ingredience:
• 4 telecí řízky
• 100 g pršuta
• 2 PL řepkového oleje na opékání
• 500 g zeleného a bílého chřestu
• 100 ml smetany 12 %
• 30 g ghí (přepuštěné máslo)
• pažitka, snítka rozmarýnu
• 1 šalotka muškátový
• oříšek
• sůl, pepř


Postup:

Plátky masa zlehka naklepejte. Osolte, okořeňte a malinko posypejte muškátovým oříškem. Na takto připravené plátky pokládejte pršuto a stonky očištěného chřestu tak, aby špičky chřestu plátky přesahovaly. Větší část očištěného chřestu zabalte do připravených plátků masa. Takto připravené rolky převažte potravinářským provázkem, aby držely dobře pohromadě. Závitky zprudka opečte ze všech stran na pánvi a poté je přibližně 30–35 minut pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Šalotku a zbylý chřest nakrájejte na menší kousky, opečte na ghí, zalijte smetanou a nechte na mírném plameni krátce povařit. Přidejte výpek z masa a dochuťte solí a pepřem. Omáčku můžete zahustit a zároveň zjemnit kostičkou studeného másla a nakonec ještě posypat nakrájenou pažitkou.

 

Filet ze pstruha na citronové omáčce se zeleninou


Ingredience:
• 4 filety ze pstruha (může být i lososovitý)
• 2 lžíce másla – ghí
• 1 lilek
• paprika červená a žlutá
• 1 citron – šťáva z citronu
• sůl, pepř
• rozmarýn, tymián
• olivový olej


Postup:
Filety omyjte, osušte, posypte solí, pepřem, vmasírujte do nich čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián) a pokapejte citronem. Na pánvi rozehřejte máslo (ghí). Filety vložte do pánve nejprve kůží dolů a pečte asi 7 minut (dle tloušťky masa). Poté je otočte a opékejte ještě asi 5 minut. Filety vyjměte, do másla ještě nakapejte šťávu asi z ½ citronu. Nechejte povařit – zredukovat, abyste vytvořili omáčku, a dle chuti dosolte, případně přidejte koření. Vedle na pánvi si rozehřejte olivový olej a restujte na něm zeleninu, kterou jste si předem pokrájeli na velmi malé kostičky. Zeleninu restujte jen velmi rychle, lehce, abyste zachovali křehkost a šťavnatost. Na závěr dosolte, dopepřete a opět přidejte nasekaný rozmarýn a tymián.



0 hlasů
Vaše hodnocení