Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Po dlouhém zimním období si náš organizmus zaslouží být obohacen porcí vitamínů a minerálních látek, které ho pomohou ochránit před jarní únavou i náhlými virózami. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hoto...

Tip na jarní životabudič za pár peněz: Pro imunitu i proti únavě

Klíčení
zdroj: oficiální zdroj Klíčení
aktualizováno 22.03.2018, 16:58 | 22.03.2018, 16:58 | Krásná.cz

Po dlouhém zimním období si náš organizmus zaslouží být obohacen porcí vitamínů a minerálních látek, které ho pomohou ochránit před jarní únavou i náhlými virózami. Než se na trhu či zahrádce objeví čerstvá jarní zelenina, přidejte na talíř k hotovému pokrmu, do polévky, salátu či na namazaný chléb hrst křupavých klíčků a výhonků.

„Celá jarní příroda je v procesu změny, probouzí se a začíná nový život. Tento nádherný proces si můžete navodit i u sebe doma. Probuďte život ukrytý v semínkách, začněte klíčit! Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Navíc je to moc krásná podívaná denně semínka pozorovat, jak se probouzí, mění a rostou,“ říká Barbora Hernychová, produktová specialistka firmy Probio.

 

Proč klíčit?


Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitamínů minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelnou konzumací naklíčených semen podpoříte svou imunitu a dodáte tělu potřebné živiny.

 

Co klíčit?


Ke klíčení se dají použít následující druhy rostlin:
Obiloviny: pšenice, ječmen, žito, oves, špalda
Luštěniny: mungo, sója, čočka, cizrna, adzuki, hrách
Olejniny: dýně, sezam, len, slunečnice
Ostatní: pohanka, ředkev, řeřicha, ředkvička, vojtěška, quinoa, amarant, řepa

 

Jak klíčit?


Základem jsou zdravá a kvalitní semena, bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě. Dle druhu rostliny je potřeba semínka na několik hodin namočit a teprve pak vložit v přiměřeném množství do nakličovací nádoby. Doporučujeme speciální keramické misky či třípatrové misky plastové. Jejich výhodou je perforace jednotlivých pater, takže voda může bez problémů protékat a zachycovat se v poslední spodní misce, ze které se jednoduše vylije. Velmi důležité je dodržovat pravidelné proplachování (alespoň 3x denně), abychom zabránili nežádoucímu plesnivění. Některá semena lze klíčit i jen v misce s buničitou vatou (řeřicha) či v PET lahvi (mungo).

 

Výhonky
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak klíčky využít?


Čerstvé klíčky a výhonky již dále tepelně neupravujte, zničily by se tak hodnotné živiny. Využijte je vždy za studena například do polévky, posypte jimi chléb, vmíchejte do zeleninových salátů či jimi posypte na talíři jakýkoliv pokrm.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Proč jsou proteiny na hubnutí nejdůležitější? Konečně máme odpověď
Ideální jarní dieta: Budeš víc fit a zbavíš se bez mučení zimních kil
Chceš zdravě zhubnout? Jídelníček na 7 dní na míru ženskému tělu

 

Neloupaná pohanka


Nenechte se zmást, že vše celozrnné je zdravější. Neloupaná pohanka není v žádném případě určena k vaření, ale slouží pouze a jen k nakličování. Zkuste si do truhlíku nebo do zahrádky zasadit semena neloupané pohanky – vyroste vám nať, která obsahuje výrazně více rutinu než pohanková semena. Nakličovat doma můžete také na misce. Jednou až dvakrát denně navlhčete v takovém množství, aby semena ani nezaschla, ale ani v množství vody nebyla napadena mikroby, což se obvykle projeví nepříjemným zápachem. Mladé lístky a nať použijte do salátů, k posypání na chléb či polévky. Pohanková nať je lékem na cévy, křečové žíly a hemoroidy.

 

Mungo


V zemích východní Asie se výhonky tradičně pěstují již 5 000 let. Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve speciálních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lze dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek.


Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci.


Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.

 

Klíčení
(Foto: oficiální zdroj)

 

Řeřicha


Nejsnadnější rostlinkou ke klíčení je řeřicha setá. K jejímu klíčení nepotřebujete dlouhé namáčení ani zeminu. Stačí mokrá buničitá vata v misce, kam semínka rovnoměrně nasypete a budete pravidelně 2x rosit. Řeřich roste přímo před očima a již za 2 dny se objevují první klíčky. Výhonky pak můžete sklízet již po 4 dnech.


Drobné rostlinky řeřichy jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálních látek. Typické řeřichové aroma je způsobeno hořčičnou silicí, která působí příznivě na látkovou výměnu a činnost ledvin. Řeřicha je proto ideální potravinou v prevenci jarní únavy.

 

RECEPT: Jarní salát s klíčky

 

Jarní salát s klíčky
(Foto: oficiální zdroj)


Doba přípravy: 10 minut, počet porcí: 4 porce
Ingredience: 1/2 hlávky římského salátu, 1 červená paprika, naklíčené mungo, 2 lžíce panenského hroznového oleje, 1 lžíce vinného octu s estragonem, mořská sůl


Postup: Mungo necháme naklíčit několik dní předem (2 – 5).
Nakrájíme římský salát a papriku na menší kousky, přidáme mungo, olivový olej a ocet, lehce osolíme, vše důkladně promícháme.


Můžeme podávat jako salát k hlavnímu jídlu nebo samostatně s pečivem.



0 hlasů
Vaše hodnocení