Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Zdravý životní styl a vyvážený jídelníček by měl tyhle nepříjemné pocity dokonce úplně eliminovat. Pocity hladu i nezvladatelná mlsná se dají přitom zahnat jediným jednoduchým řešením.

Trápí tě hlad a děsná CHUŤ NA SLADKÉ! Tohle začni jíst

Chuť na sladké
zdroj: Thinkstockphotos Chuť na sladké
aktualizováno 17.04.2018, 17:04 | 17.04.2018, 17:04 | doma.cz

Zdravý životní styl a vyvážený jídelníček by měl tyhle nepříjemné pocity dokonce úplně eliminovat. Pocity hladu i nezvladatelná mlsná se dají přitom zahnat jediným jednoduchým řešením.

Trpíte-li výraznou chutí na sladké či pocitem hladu, chybí vám protein. Protein není důležitý pouze pro kulturisty, kteří jej jedí proto, aby jim rostly svaly. Proteiny, čili bílkoviny jsou stěžejní stavební jednotkou pro každé tělo. Za pocitem hladu, či bouřlivou chutí na sladké často stojí právě chybějící proteiny neboli bílkoviny, které jsou důležité pro stavbu a obnovu všech tkání, součástí hormonů a imunitních látek.

 

4x denně porce bílkovin

 

Aby bylo dosaženo optimálního příjmu bílkovin, je nutné zařazovat bílkovinu ke každému jídlu, resp. minimálně ji začlenit do jídelníčku 4x denně. Rozhodně neplatí, že 100 g masa nám poskytne 100 g bílkovin! Kolik to vlastně je a kde je všude hledat?

 

Hlavní jídlo by mělo pro dospělého člověka obsahovat zhruba 20 g bílkovin. „Tato hmotnost odpovídá přibližně 80 gramům pečeného kuřecího masa, 4 vajíčkům natvrdo, 500gramovému jogurtu nebo více než jednomu balení šunky. Takže časté snídaně – krajíc chleba a plátek šunky - rozhodně nestačí,“ vysvětluje dietoložka a odbornice na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborný garant Vím, co jím a piju. Stejně tak svačiny pouze ve formě ovoce nebo zeleniny bývají nedostačující, alespoň odpoledne je potřeba přidat bílkovinu.

 

Bílkoviny mají pokrývat 10 – 15 % z celkového energetického příjmu. V případě redukčních diet se jejich zastoupení zvýší na 20 - 25 % (tomu při příjmu 5000 kJ odpovídá 75 g bílkovin/den). Důvodem je, že je nutné i při nižším energetickém příjmu zachovat doporučenou dávku bílkovin. Doporučená denní dávka bílkovin je 1–1,2 g/kg tělesné hmotnosti.

 

Pocit hladu i chutě na sladké. To jsou signály těla, kterému chybí bílkoviny

 

Nedostatek bílkovin se může projevit různým způsobem. Nejčastějším projevem bývá zvýšený pocit hladu a velké chutě na sladké. Jakoby se nám tělo snažilo říct, že mu něco chybí a „honí nás“ od lednice ke spíži.

 

Protein
(Foto: oficiální zdroj)

 

Důsledkem nedostatečného příjmu bílkovin je také úbytek svalové hmoty. Vzhledem k tomu, že organismus bílkoviny nezbytně potřebuje, bere si je ze svalů. Úbytek svalové hmoty je následně spojen s poklesem bazálního metabolizmu (výdej energie nutný pro uchování základních životních pochodů). Jestliže je příjem bílkovin nedostatečný po dlouhou dobu, dochází k poruchám imunity, otokům a špatnému hojení oděrek a ran.

 

S nedostatečným příjmem bílkovin se setkáváme poměrně často, především u lidí s nadměrnou hmotností, kteří se snaží hubnout držením nevyvážených diet. Častý je také a u lidí, kteří nejedí maso, ani jim nechutnají mléčné výrobky. Platí tedy, že na dostatečný příjem bílkovin musí hledět nejen kulturisti a sportovci, ale všichni, kdo chtějí žít zdravě a cítit se fit.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Co jíst a jak cvičit, aby sis rychleji vyrýsovala tělo
Sušené maso: skvělé bílkoviny na sport i na cesty
Fitness slovníček pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a štíhle

 

A kde všude bílkoviny hledat?

 

Ideální je kombinace živočišných a rostlinných bílkovin.


* Zdrojem bílkovin živočišného původu je maso, ryby, drůbež, mléko, mléčné výrobky a vejce.

 

Bílkoviny v potravinách
(Foto: oficiální zdroj)


!!! Čím je maso nebo sýr tučnější, tím je obsah bílkovin nižší! Takže uděláte lépe, když ve výběru upřednostníte libové maso před prorostlým, resp. polotučný mléčný výrobek před smetanovým.


!!! Také platí, že čím více má potravina vody, tím méně má bílkovin. Pokud tedy potřebujete „dohnat“ bílkoviny, vyberte spíše tvarohy či skyr před mlékem nebo jogurty. Na druhou stranu jsou zakysané mléčné výrobky velmi prospěšné, proto vybírejte méně tučné varianty a vypijte větší objem (např. 500 ml nízkotučného kefíru ke svačině).

 

* Významným zdrojem bílkovin rostlinného původu jsou pak především luštěniny a výrobky z nich (např. luštěninové mouky), celozrnné obiloviny a výrobky z nich, různé výrobky ze sóji.

 

Bílkoviny v potravinách
(Foto: oficiální zdroj)

 

* V posledních letech se však na trhu objevila řada výrobků, která vám v tomto směru usnadní život, protože protein ve vysoké míře obsahují. Zkuste různé proteinové tyčinky, které můžete využít jako skvělou svačinku, ale i různé kaše, ideálně s čerstvým ovocem, ořechy a superfood - jsou ideální snídaní.

 

Naše tipy:

 

Bílkoviny
(Foto: oficiální zdroj)


* Proteinová super kaše Emco s čokoládou a quinou (3x 55 g, 49,90 Kč).
 

* Proteinová kaše Mixit s čokoládou (400 g, 239 Kč, dostupná na mixit.cz). Z kokosového mléka, ovesných vloček, syrovátky a vlákniny z kořene čekanky.
 

* Tyčinka s příchutí čokoláda a mandle Emco (24,90 Kč).
 

* Cereální koktejl Shake-it Red Berries (175 g/5 porcí, 119 Kč, dostupný na shake-it.cz). S bezlepkovými ovesnými vločkami, chia semínky, kokosovým cukrem a rýžovým proteinem.



0 hlasů
Vaše hodnocení