Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

V rámci zdravého stravování potřebuje naše tělo přijímat optimální množství vitamínů a minerálů. Zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku máme ale vyhráno jen napůl.

Tyhle chyby nám kradou vitamíny z ovoce a zeleniny

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 12.06.2018, 17:43 | 12.06.2018, 17:43 | Krásná.cz

V rámci zdravého stravování potřebuje naše tělo přijímat optimální množství vitamínů a minerálů. Zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku máme ale vyhráno jen napůl.

Pro své zdraví děláte vše. Vyhýbáte se nezdravým jídlům, pravidelně cvičíte, dodržujete pitný režim, dostatečně spíte, udržujete se v psychické pohodě. A přijímáte vitaminy z ovoce a zeleniny. Víte ale, jak udržet maximum vitamínů v rostlinné stravě?

 

Umíte nakupovat?


Nákup čerstvého ovoce a zeleniny je prvním krokem k zajištění maximálního přísunu potřebných živin. Čerstvé ovoce poznáte snadno – není promáčklé, nemá žádné povrchové vady a na první pohled zaujme svou zářivou barvou. Takové plody by měly být co nejméně vystavovány změnám teplot, světla a vlhkosti. V důsledku častých výkyvů totiž velice rychle ztrácí živiny.


„Využijte sezóny a místo dovážené nabídky v supermarketu dejte přednost farmářským trhům. Farmářské potraviny jsou chuťově výraznější, bohatší na živiny a zaručeně lépe skladovány. Navíc jejich koupí podpoříte místní farmáře a rozvoj lokálního zemědělství,“ vysvětluje Susan Bowermanová, odbornice na výživu z Herbalife. „Pokud nemáte k dispozici přísun sezónního čerstvého ovoce a zeleniny, nezoufejte. Mějte na paměti, že zmrazené produkty jsou adekvátní a praktickou náhradou, která může v některých případech obsahovat stejné množství živin. Do mrazáku totiž putují ve fázi největší zralosti, díky čemuž dochází k minimálním ztrátám vitamínů,“ dodává Susan.

 

Ovoce a zelenina
(Foto: oficiální zdroj)


Bohatství skryté ve slupce


Před zpracováním plody jemně, ale důkladně omyjte. V žádném případě je nedrhněte. Pokud je škrabka na ovoce a zeleninu prvním pomocníkem, po kterém sáhnete, je čas se s ní rozloučit. Slupka a kůrka jsou totiž bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Není třeba loupat potraviny, jako jsou například jablka, brambory, mrkev, či okurky.


Připravte si skutečnou vitamínovou bombu v podobě smoothie. Jednoduše rozmixujte ovoce dle vlastního výběru, přidejte třeba rostlinné mléko, jogurt, proteinový prášek nebo chia semínka a dopřejte si zdravou a výživnou snídani v podobě krémového nápoje. „Banány jsou bohaté na vitamíny B6 a B12 a minerály draslík a hořčík. Málokdo ale ví, že nejvíce těchto živin obsahuje jeho slupka! Jak ji můžete využít? Přidejte banánovou slupku do vašeho snídaňového smoothie koktejlu. Stačí ji pár minut povařit ve vodě do změknutí a přidat do mixéru k ostatním surovinám,“ radí Susan.


ČTĚTE TAKÉ:

Džusová očistná dieta: Ploché břicho za víkend
Znáš DASH? Konečně dieta, která opravdu funguje
Týdenní dieta podle Jennifer Lopez: 3 kila dole bez šizení


Recept na smoothie: Ranní energeťák

 

Smoothie
(Foto: oficiální zdroj)

 

2 banány (včetně povařených slupek)
½ lžičky chia semínek
hrst borůvek
¼ manga
50 g jogurtu řeckého typu
250 ml rostlinného mléka


„Běžně se kombinace ovoce a zeleniny nedoporučuje. Výjimkou je ovšem listová zelenina, která si báječně rozumí se všemi druhy ovoce a skvěle funguje jako zpestření smoothie koktejlů. Využijte například špenát, který je bohatý na draslík a má vysoké antioxidační účinky, nebo hlávkový salát, který váže tukové látky a účinně pomáhá při hubnutí,“ uzavírá Susan.


Recept na smoothie: Zelenáč

 

Hrnek baby špenátu
1 zelené jablko
1 banán
Špetka skořice
250 ml rostlinného mléka
1 odměrka proteinového prášku

 

Večeře
(Foto: oficiální zdroj)


Jak na tepelnou úpravu?


Vaření, pečení, smažení, dušení – nešetrnou tepelnou úpravou můžete přijít o vysoké množství vitamínů a dalších živin. K nejnižším ztrátám dochází při přípravě zeleniny v páře. Vzhledem k tomu, že jídlo nepřijde do styku s vodou, zachovává vzácné a ve vodě rozpustné vitamíny B a C.


Pokud se rozhodnete zvolit variantu pečení, nakrájejte suroviny na co nejmenší kousky. Tím se celková doba pečení výrazně zkrátí, čímž zůstane zachován vyšší podíl živin a cenných vitamínů. Obecně platí, že čím kratší je tepelná příprava, tím více živin uchováte v potravinách. Z toho důvodu je například čínská technika stir-fry zdravou a rychlou variantou přípravy pokrmů.



0 hlasů
Vaše hodnocení