Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor?

Ulítáváš na zmrzlině a nanucích? V pořádku, ale čti etikety!

Zmrzliny a kalorie
zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com Zmrzliny a kalorie
aktualizováno 13.05.2018, 00:32 | 13.05.2018, 00:32 | Krásná.cz

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor?

Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

 

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?


U ovocných zmrzlin se zas až tak bát nemusíte. Zklamáním může být to, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu.


Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?


Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv. základní surovinu, aby výrobce ušetřil. Díky naředění základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme vylepšit. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,” říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

 


Pozor si dejte tedy hlavně u těch smetanových! “Jde hlavně to, jak moc jsou mražené krémy naředěny vodou a následně vyztuženy škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě,” podotýká Střítecká.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tři recepty na nejšílenější ZMRZLINY! Je libo GALAKTICKOU, AVOKÁDOVOU nebo FIALOVOU?
Zmrzlina: Dietní katastrofa, nebo tajná zbraň proti kilům?
Co dnes ke snídani? Jedině zmrzlinu!


V jejich hodnocení vyšly dobře například zmrzliny Smetanový krém od Madety, Häagen-Dazs, Kubík Play nebo Mrož jahodová dřeň. Slabší hodnocení již měly například zmrzliny Pegas, Pikao, Manhattan nebo Carte D´or. Doslova propadly Big Milk nebo Zmrzlina Oreo.

 

Z nanuků hodnocení vládne Mrož lesní plody a Jahody a Gigant mini-fruits, na opačném konci tabulky skočil Magnum mandle nebo Pribináček Tyčinka. Výsledky dalších produktů najdete na ferpotravina.cz, na hithit.com můžete aktuálně přispívat na rozšíření databáze a vylepšení aplikace.



0 hlasů
Vaše hodnocení