Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Užijte si světový den veganů ve znamení nových chutí.

Veganství nemusí být nuda: Kompletní menu pro inspiraci RECEPTY

Galetka
zdroj: oficiální zdroj Galetka
aktualizováno 01.11.2018, 11:12 | 01.11.2018, 11:12 | Krásná.cz

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Užijte si světový den veganů ve znamení nových chutí.

Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou.

 

Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky.

 

Mexická polévka

 

Mexická polévka
(Foto: oficiální zdroj)


Suroviny

 

1dl olivového oleje
1 středně velká cibule
1 mrkev
1 petržel
1 stonek řapíkatého celeru
1 konzerva hnědých fazolí
1 konzerva kukuřice
1 konzerva rajčat
Hrst kukuřičného kuskusu
1 plná lžíce agávového sirupu
Sůl a koření
Svazek koriandru
Tortilla chipsy
Chilli

 

Postup


Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu. Smažíme přibližně 10 minut. Až bude zelenina poloměkká, přidáme konzervu fazolí a kukuřice. Vaříme 10 minut a podle potřeby podlijeme vodou.


Přidáme konzervu rajčat a dochutíme. Jak začne být polévka kyselá, dosladíme jí agávovým sirupem. Na závěr přidáme kuskus a vaříme, aby polévka zhoustla, anebo odstavíme a kuskus dojde přibližně za 10 minut. Polévku dochutíme koriandrem a limetkou. Podáváme s tortillovými chipsy.


ZKUSTE TAKÉ:

RECEPT: Lahodné nepečené řezy s ovocem
Štrůdl z ovesných vloček
Kakaové a oříškové chia sušenky RECEPT


Domácí veganské hot dogy

 

Hotdogy
(Foto: oficiální zdroj)

 

Suroviny


500g zeleniny – brambory, dvě mrkve, ½ hlávky červené řepy, menší růžičku karfiolu, 3 šalotky
1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky
1 čajovou lžičku kmínu
Sůl
Koření
1 a ½ hrnečku ovesné mouky

 

Postup


Zeleninu si uvaříme nad párou do měkka. Řepu je potřebné vařit o něco déle anebo nakrájet na menší kousky, aby se uvařila/udusila spolu s ostatní zeleninou. Hotovu zeleninu dejte do mixéru a postupně přidávejte ostatní ingredience – koření, cibulku a mletou ovesnou mouku, kterou je možné nahradit i jinými zdravými moukami. Výsledná hmota je tužší a dobře tvarovatelná. V případě, že je řidší, přidejte ještě mouku. Vlhkýma rukama tvarujte šišky nebo podlouhlé párky, které můžete buď odložit do lednice, grilovat, nebo opékat. Příprava nad párou je nutná v důsledku přítomnosti mouky, kterou je lepší ještě tepelně upravit. Po ugrilování nebo pečení naplňte bagetky párky a podávejte se zeleninou a jinými přílohami.



Galettka s krvavými pomeranči

 

Galetka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Suroviny


Těsto:
180 g hladké mouky
½ čajové lžičky soli
2 plné lžíce hnědého práškového cukru
1 plná lžíce natrhaných listů tymiánu
125 g studeného rostlinného tuku
2 až 3 plné lžíce studené vody

 

Náplň:
4 krvavé pomeranče
4 plné lžíce kukuřičného škrobu
2 plné lžíce cukru a na posypání těsta
Pár lístků tymiánu na posypání náplně

 

Postup:


Smíchejte suché ingredience na těsto – mouku, sůl, cukr a tymián. Přidáme na kousky nakrájený studený tuk a vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na půl hodinu. Troubu předehřejme na 200 stupňů a plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Na náplň očistíme pomeranče. Dva nakrájíme na plátky a odložíme, další dva oloupeme na měsíčky. Pomeranče krájíme nad mísou, do které zachytíme šťávu. K ní přimícháme pomeranče a ostatní suroviny na náplň.


Vychlazené těsto vyválíme na kulatý plát. Do středu dáme náplň. Okraje zahneme přes náplň tak, abychom jí celou zakryli. Okraje potřeme rostlinným mlékem a posypeme cukrem. Pečeme přibližně 45 minut.



Borůvkovo-čokoládové muffiny

 

Muffiny
(Foto: oficiální zdroj)

 

Suroviny


125 g rostlinného tuku
180 g hnědého cukru
1 banán
250 g mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
130 ml rostlinného kyslého mléka
100 g nasekané čokolády
150 g borůvek

 

Postup:


Troubu si předehřejme na 190 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smícháme tuk s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec do směsi ručně vmícháme borůvky. Hotovým těstem plníme muffinové košíky. Pečeme přibližně 35 minut.
 

Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“ Další její recepty najdete na blog.kitchainaid.cz.



0 hlasů
Vaše hodnocení