Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Připravíte je rychle, zasytí a hlavně – je jich tolik druhů, že se jich nikdy nepřejíte. O čem je řeč? Přece o polévkách a my se podíváme na ty, po kterých se podle odborníků hubne!

Zdravé polévky, se kterými zhubneš

Polévka
zdroj: Thinkstockphotos Polévka
aktualizováno 29.07.2014, 12:49 | 29.07.2014, 00:00 | Krasna.cz/trm

Připravíte je rychle, zasytí a hlavně – je jich tolik druhů, že se jich nikdy nepřejíte. O čem je řeč? Přece o polévkách a my se podíváme na ty, po kterých se podle odborníků hubne!

„Polévky mají hned několik dobrých vlastností, které se hodí pro hubnutí. Výzkumy ukázaly, že u polévek připravených z rozmixovaných ingrediencí se zvýší potřebné vylučování trávicích šťáv a mozek dostane signál o zasycení daleko lépe, než když zapíjíme pevnou stravu. Zároveň si zlepšíme pitný režim, a pokud jsou připravené ze správně zvolených surovin, také příjem vlákniny, vitamínů a dalších živin,“ říká odborník na výživu Filip Degl ze společnosti KetoFit.

 

Navíc se jedná o jídlo, které lze uplatnit v jakékoliv roční období i denní hodinu. Ráno polévka zahřeje, dostatečně sytou polévku si můžete dát i na oběd nebo večeři a v létě za studena zaručeně osvěží. „Přidáte-li do každé polévky kalcium, bude omezovat vstřebávání tuku z polévky, což lze využít při redukci hmotnosti,“ doporučuje Degl.


Dýňová polévka

 

Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru (můžete mít připraven dopředu zamrazen v krabičkách), 100 g dýně, sůl, pepř, lžička másla, špetka muškátového oříšku, petrželová nať

 

Postup přípravy: Dýni nakrájíme na kostičky, osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Hned zalijeme vývarem. Vaříme do měkka. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Na závěr posypeme najemno nakrájenou petrželovou natí.

 

Žampionová polévka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Celerová ( případně brokolicová) polévka

 

Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 200 g celeru, 100 g hlívy ústřičné, nať petržele nebo řapíkatý celer, sůl, pepř, muškátový oříšek

 

Postup přípravy: Do hrnce nalijeme vývar, přidáme na kostičky nakrájený celer. Vaříme do měkka. Část vývaru odebereme do menšího hrnce a v něm povaříme hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku. Necháme zchladnout, poté rozmixujeme. Přidáme povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem. Ozdobíme najemno posekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem. Stejně lze připravit brokolicovou polévku.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Dieta podle ročních období: Léto
RECEPT: Letní jahodová polévka
Tukožroutská polévka: Je to zázrak, nebo si zničíš zdraví?

 

Pórková polévka

 

Suroviny (pro 2 osoby): 700 ml vývaru, 100 g pórku, sůl, pepř, lžička másla

 

Postup přípravy: Pórek nakrájíme na kolečka a 5–10 koleček odložíme stranou. Zbytek pórku osmahneme na rozpuštěném másle. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem. Nechá se povařit, aby pórek změkl. Necháme vychladnout a rozmixujeme. Na závěr ozdobíme kolečky pórku, která jsme si nechali stranou.

 

Čabajková polévka
(Foto: oficiální zdroj)

 

Zelná polévka

 

Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 200 g kyselého zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g hlívy ústřičné, cibulka, lžíce smetany 30%, drcený kmín dvouletý, sůl, pepř, lžička másla

 

Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a hlívu ústřičnou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu dvouletého a zalijeme vývarem. Krátce provaříme, aby zelí zůstalo křupavé. Necháme vychladnout, přidáme lžíci 30% smetany.

 

Boršč

 

Suroviny (pro 2 osoby): 500 ml vývaru, 100 g kysaného zelí (ne ve sladkém nálevu), 100 g červené řepy, malá cibulka, lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, lžička másla, nať petržele

 

Postup přípravy: Na lžičce másla orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme pokrájené kysané zelí a červenou řepu. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, přidáme lžíci zakysané smetany. Ozdobíme natí petržele.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Dietní tip Báry Basikové: Nejlepší je nežrat

Snídaně podle Dary Rolins: Co jí, aby vypadala skvěle?



1 hlasů
Vaše hodnocení