Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chcete si letos na svátek zamilovaných přichystat nezapomenutelný večer? Pak sáhněte po ingrediencích ze seznamu afrodiziak.

Jak probudit na Valentýna vášeň? Jídlem! RECEPTY pro inspiraci

Valentýnské pohoštění - 11
zdroj: Archiv firem Valentýnské pohoštění - 11
aktualizováno 10.02.2019, 00:00 | 10.02.2019, 00:00 | Krásná.cz

Chcete si letos na svátek zamilovaných přichystat nezapomenutelný večer? Pak sáhněte po ingrediencích ze seznamu afrodiziak.

Název afrodiziaka je odvozen od jména řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodité a už od dob starověkého Řecka se hovoří o jejich příznivém vlivu na sexuální apetit. Přečtěte si, která to jsou a jak z nich za pár minut připravit slavnostní menu plné vášně.

 

Mezi nejznámější afrodiziakální sladkosti patří jahody, banány a čokoláda. Probudit vášeň dokáží i mořské ryby jako tuňák, losos a vybrané plody moře. Mezi nejoblíbenější patří kaviár a ústřice, které si prý v hojném množství dopřával známý milovník Casanova. Doslova okořenit večer si můžete díky chilli. Dbejte ale na vhodně zvolenou míru pálivosti, aby romantika neskončila v slzách. Probudit vášeň pomůže také zázvor, skořice a vanilka. Tyto ingredience mají výraznou chuť i aroma, můžete je proto zakomponovat jak do pokrmů, tak je použít třeba i k navonění těla.


Nejznámější afrodiziaka

 

• Čokoláda
• Ústřice, losos, tuňák
• Lanýž
• Hummus
• Meruňky, broskve, banán, granátová jablka, fíky, datle, citrusy
• Chřest, celer, mrkev
• Skořice, oregano, hřebíček, chilli, vanilka, rozmarýn, máta, pepř, šalvěj, koriandr, aloe vera, muškátový oříšek
• Mandle, pistácie, kokos

 

Valentýnské pohoštění - 13
(Foto: Archiv firem)

 

Tipy na smyslné valentýnské pokrmy, které zvládnete připravit i sama

 

PŘEDKRMY


Tatar z tuňáka s avokádem a zázvorem

 

Valentýnské pohoštění - 22
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:

 

200 g steaku z tuňáka
100 g zralého avokáda
1/2 lžičky strouhaného zázvoru
¼ šalotky
2 lžíce citronové šťávy
Chilli
Sezam
Sójová omáčka
Pažitka
Mořská sůl, pepř
Olivový olej
Bageta

 

Postup:

 

Nadrobno pokrájejte šalotku a nastrouhejte oloupaný zázvor. Očištěný tuňákový filet nakrájejte na co nejmenší kostičky. Smíchejte s nastrouhaným zázvorem, lžičkou sezamu, pažitkou, chilli a lžící citronové šťávy. Zakápněte lžičkou oleje a sójové omáčky, dochuťte solí a pepřem. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, pokapejte zbytkem citrónové šťávy, osolte a opepřete. Připravený tatar vytvarujte pomocí formičky, ozdobte avokádem, chilli nebo pažitkou. Podávejte s opečenou bagetou.

 

Tip sommeliera Davida Krále: Zkuste k tomuto pokrmu ryzlink rýnský, vytvoří krásnou kombinaci díky svěžesti a ovocnosti ryzlinkového vína, které tak výborně dobře doplní pokrm z tuňáka s výrazným kořením.


Ústřice na evropský způsob

 

Valentýnské pohoštění - 17
(Foto: Archiv firem)

 

Ingredience:


12 ks syrových ústřic
1 ks citronu

 

Postup:


V této variantě syrové ústřice jednoduše pokapeme citrónem a při konzumaci vysrkneme z lastury. Důležité je polknout ústřici vcelku a nepřekousnout ji. Jen ji chvíli podržte v ústech, aby mohly všechny chutě vyjít na povrch.

 

Tip sommeliera Davida Krále: Spojením suchého šumivého vína a ústřice dosáhnete skvělé kombinace svěžesti sektu a čerstvosti ústřic. Jedná se o světově oblíbenou kombinaci.

 

Lahodné jednohubky s lososem

 

Valentýnské pohoštění - 20
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:


280 g lučiny
100 ml smetany ke šlehání
šťáva a kůra z 1 citronu
mořská sůl a čerstvě mletý pepř
6 plátků tmavého chleba
200 g plátků uzeného lososa, na kousky
malý svazek kopru, lístky oštípnuté
50 g kapar, přepůlených
nastrouhaná citronová kůra na ozdobení


Postup:


Rozšlehejte smetanový sýr lučinu a potom do něj vmíchejte smetanu a citronovou šťávu. Osolte a opepřete. Pomazánkou potřete plátky chleba a ostrým nožem rozkrájejte na čtvrtky.
Každý čtvereček pak ozdobte kouskem lososa, lístky kopru, plody kaparů a citronovou kůrou.


HLAVNÍ JÍDLO

 

Nudle soba s lilkem a mangem

 

Valentýnské pohoštění - 15
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:


60 ml rýžového octa
20 g krupicového cukru
1 prolisovaný stroužek česneku
¼ čerstvé červené chilli papričky, nakrájené nadrobno
½ lžičky sezamového oleje
nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z ½ limety
110 ml slunečnicového oleje
1 lilek, nakrájený na menší kostky
125 g nudlí soba
½ zralého manga, nakrájeného na kousky
20 g nakrájených listů bazalky
20 g nakrájených listů koriandru
½ malé červené cibule, nakrájené na tenké plátky
sůl


Postup:


Nejprve si připravte dresing. V malém rendlíku ohřívejte necelou minutu ocet, cukr a špetku soli. Až se cukr rozpustí, odstavte rendlík a přidejte do něj česnek, chilli papričku a sezamový olej. Po vychladnutí přidejte limetovou kůru a šťávu.
Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej a postupně v něm osmažte dozlatova kostky lilku. Hotové kostky dejte do cedníku, posypte solí a nechte okapat.
Ve velkém hrnci nechte vařit osolenou vodu a za občasného míchání dejte vařit nudle al dente. Měly by být hotové během 5-8 minut. Poté je sceďte a propláchněte studenou tekoucí vodou. Nudle nechte oschnout na ubrousku.
Nakonec vložte nudle do mísy, přidejte dresink, lilek, mango, polovinu bylinek a cibuli. Pokrm můžete nechat 1-2 rozležet. Těsně před podáváním vmíchejte zbývající bylinky.

 

DEZERTY


Čokoládová pěna s chilli

 

Valentýnské pohoštění - 10
(Foto: Archiv firem)

 

Ingredience:
 

PĚNA:
170 g čokolády
3 ks žloutků
2 lžíce cukru krupice
½ chilli papričky
120 ml smetany ke šlehání
Sůl

 

OZDOBA:
Proužky chilli papričky
Kakao

 

Postup:

 

Čokoládu nalámejte na kousky a rozehřejte ve vodní lázni. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Chilli papričku nakrájejte a rozmělněte v hmoždíři.
Zvlášť ušlehejte smetanu do polotuha. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, sejměte ji z plotny a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte do ní chilli papričku a sůl, vše pak promíchejte s vyšlehanými žloutky. Opatrně zatřete ušlehanou smetanu.
Pěnu rozdělte do připravených pohárků a nechte přes noc ztuhnout. Hotový dezert můžete dozdobit proužky chilli papričky a kakaem.


Tip sommeliera Davida Krále: K dezertům z čokolády je nejlepší dobře vyzrálé a plné červené víno, vyzkoušejte například merlot.

 

Čokoládové tartaletky s malinami

 

Valentýnské pohoštění - 6
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:


Korpus:
¼ hrnku hladké mouky
1 polévková lžíce krupicového cukru
špetka soli
margarín podle potřeby
1 polévková lžíce studené vody
1 čajová lžička kakaa
 

Náplň:
60 g čokolády na vaření nebo s vysokým obsahem kakaa
mléko
margarín
nasekané ořechy
2 polévkové lžíce agávového sirupu
maliny podle chuti
 

Postup:


Smíchejte v menší misce mouku, cukr a sůl. Do směsi přidejte margarín tak, aby vznikla drobenka. Vodu přilévejte jako poslední podle potřeby. Vznikne hladké nelepivé těsto, které následně dobarvěte kakaem. Připravené těsto zabalte do folie a nechte odležet v lednici 30 minut.
Z odleženého těsta vyválejte 3 milimetry tenkou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky z něj vykrojte 4 kolečka. Ty vložte do tukem vymazaných formiček na tartaletky o průměru cca 7 cm. Korpusy zbavte vzduchových bublin, překryjte kusem alobalu, a pokud nemáte cukrářské závaží, vysypejte fazolemi, aby se těsto při pečení nenafukovalo.
Peště v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut. Poté alobal i fazole odstraňte a pečte dalších 10 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Čokoládu nalámejte na kusy a společně s margarinem, mlékem a sirupem roztopte ve vodní lázni. Nakonec smíchejte s nasekanými oříšky, Výsledná směs by měla být díky ořechům dostatečně hustá.
Maliny nakrájejte na menší kousky a vyskládejte na vychladlé korpusy. Zalijte čokoládou, dozdobte dalšími malinami a nechte ztuhnout v lednici.

 

Malinové mini cupcakes

 

Valentýnské pohoštění - 4
(Foto: Archiv firem)

 

Ingredience na těsto:


150 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
110 g másla
130 g krystalového cukru
8 g kypřícího prášku
3 vejce
špetka soli
150 g malin
Ingredience na krém:
200 g másla
80 g moučkového cukru
250 g mascarpone
100 g bílé čokolády
Haribo srdíčka na ozdobu

 

Postup:


Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Poté ho utřete s cukrem do pěny.
Přidejte vejce a opět ušlehejte do pěny.
Používejte ingredience stejné pokojové teploty, jinak hrozí, že se těsto zdrcne. Ppokud se tak stane, nechte těsto odležet, aby se teplota jednotlivých ingrediencí sjednotila, vyšlehejte a pokračujte dál.

Přisypte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, sůl a znovu vyšlehejte.
Rozkrájejte maliny na poloviny a ručně je vmíchejte do hotového těsta.
Vyložte plech košíčky a naplňte je zhruba z 2/3 pomocí lžíce.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.
Nechte si rozpustit bílou čokoládu na krém. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny.
Přidejte mascarpone a jemně zašlehejte. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte bílou čokoládu vystydlou na pokojovou teplotu a jemně vyšlehejte. Barvu krému dolaďte libovolně pomocí gelových barev.
Připravený krém naneste na cupcakes cukrářskou špičkou a ozdobte srdíčky.

Čokoládové lanýže

 

Valentýnské pohoštění - 5
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:


100 g smetany
40 g másla
250 g kvalitní hořké čokolády
špetka soli
100 g malin
40 g cukru
Haribo srdíčka
sušené maliny na ozdobu

 

Postup:


Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.
Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo, a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny.
Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout.
Po ztuchnutí naberte lžící požadované množství hmoty a obalte jí srdíčko, položte na pečící papír a nechte ztuhnout.
Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.

 

Mandlové sušenky

 

Valentýnské pohoštění - 7
(Foto: Archiv firem)


Ingredience:


250 g másla
300 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
180 g moučkového cukru
špetka sušené vanilky
1 vejce
1 žloutek
1 bílek na potření
cukrová potahovací hmota či marcipán
prachové cukrářské barvy
Haribo srdíčka na ozdobu

 

Postup:


V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.
Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut.
Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly.
Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte.
Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce, a nakonec kapkou vody přilepte srdíčko.

 

Valentýnské jahodové Mojito
 

Valentýnské pohoštění - 18
(Foto: Archiv firem)

 

Ingredience:

2 plátky limety
1 velká nebo 2 malé jahody nakrájené na kostičky
6 čerstvých listů máty
1 čajová lžička sirupu agáve
1/2 šálku dobře vychlazeného Víno Motýl rosé
1/4 šálku dobře vychlazené perlivé vody
Led

 

Postup:

Do vysoké sklenice vložte limetu, jahody, mátu a agáve a jemně promíchejte. Přidejte růžové víno, sodu a led a opět promíchejte. Dozdobte jahodou, mátou a podávejte s brčkem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak se zabavit na Valentýna, když jsi sama?
Den svatého Valentýna: kde se vlastně vzal?
10 nejkrásnějších valentýnských vyznání plných lásky


Jídlo stylově zapijte


U romantické večeře by určitě neměla chybět sklenička vína, která vás i partnera příjemně uvolní. Mnoho lidí se po skleničce dobrého pití cítí více sexy, což během oslav svatého Valentýna určitě není na škodu. Sommelier společnosti Bohemia sekt David Král doporučuje vína, která jsou pro tuto příležitost vhodná: „Osobně bych preferoval šumivá vína ve variantě rosé, růžová barva je přímo spojená s romantickou atmosférou. V tichých vínech bych se orientoval na odrůdy, které jsou více ovocného charakteru, který potěší jak pány, tak samozřejmě i dámy.“
 

Naše tipy:

 

Valentýnské pohoštění - 29
(Foto: Archiv firem)


* Víno Mikulov Sommelier Club Svatovavřinecké rosé 2016 pozdní sběr (119 Kč). Lososově růžová barva, jemná ovocná vůně připomínající maliny, ostružiny či jahody, osvěžující lehká ovocitá chuť.
 

* Moravian Collection Cabernet Savignon Rosé (169 Kč, exkluzivně v obchodech Albert). Jemné víno z moravských vinic překvapí svěží vůní černého rybízu a čerstvých ostružin, nádechem sušené brusinky s jemným smetanovým dotykem v závěru.


* Víno Motýl rosé (89 Kč). Suché víno zaujme svěží růžovou barvou, která je podtržena jemnou vůní s tóny malin, ostružin a třešní. Lehká ovocná chuť s pikantní kyselinkou.

 

* Šumivé víno Freixenet Cordon Rosado Brut (249 Kč, k dostání na osobnivinoteka.cz) s příjemnou vůní květin a čerstvého ovoce s exotickými tóny zanechává v ústech velmi svěží a lehkou chuť. Freixenet je nejslavnějším španělským výrobcem sektu typu cava a svým věhlasem se rovná předním výrobcům ve francouzském Champagne.

 

Valentýnské pohoštění - 30
(Foto: Archiv firem)

 

* Habánské sklepy Chardonnay pozdní sběr 2017 (190 Kč). Středně intenzivní vůně připomínající sadové ovoce, citrusové plody a oříšky. Chuť je svěží, šťavnatá se středním tělem a harmonickou delší dochutí.


* Villa Antinori Bianco Toscana IGT (259 Kč, k dostání na global-wines.cz). Bílé toskánské víno se svěží vůní s dotykem ananasu, broskví a mandlí. Středně plné víno s příjemnou kyselinou, která umocňuje pevnou kostru. Jedná se o univerzální víno k italské kuchyni, skvěle doplní hlavně saláty a předkrmy.
 

* Villa Antinori Chianti Classico Riserva DOCG (525 Kč, k dostání na global-wines.cz). Červené víno z odrůd Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Merlot zrající v dubových sudech.
 

* Červené víno s přívlastkem Cabernet Moravia vinařství Grmolec, pozdní sběr 2018 (225 Kč). Velmi plné, hebké víno s nezaměnitelnou typickou vůní i chutí černého rybízu a ostružin. Doporučujeme zejména ke grilovaným masům a zvěřině.

 

Valentýnské pohoštění - 31
(Foto: Archiv firem)

 

* Bohemia Sekt Prestige brut (239 Kč). Šumivé víno, vyráběné tradiční metodou s dobou ležení na kvasinkách 15-18 měsíců. Cuvée vzniklo jedinečnou kombinací jakostních odrůdových vín z vybraných vinic jižní Moravy. Ryzlink rýnský dodává sektu bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé extraktivní tóny v chuti a Ryzlink vlašský pak doplňuje svěžest.
 

* Bohemia Sekt La Fleur (179) ve speciální bílé lahvi, na kterou můžete lihovým fixem napsat romantický vzkaz své milované polovičce. Francouzský název La Fleur v překladu znamená květina a charakterizuje výrazné květinové aroma, které vás příjemně naladí a připraví na další smyslné zážitky s partnerem.
 

* Odrůdový sekt Ryzlinku rýnského Stanley vinařství Gotberg (295 Kč). Je vyráběn tradiční metodou kvašením v láhvi a následným zráním na kvasničních kalech po dobu 20-ti měsíců. Vyznačuje se jemným kultivovaným perlením, barvou bílého zlata a příjemnou vůní čerstvých meruněk.
 

* Mionetto Prosecco Prestige DOC brut (199 Kč). Vyniká svou svěžestí, jemným dlouhotrvajícím perlením a svěží chutí s tóny jablka a citrusu.

 

Valentýnské pohoštění - 12
(Foto: Archiv firem)


Nechce se vám vařit? Tipy na originální valentýnská menu


* Restaurace Mama v hotelu Mama Shelter Prague zve na speciální valentýnské menu, ve kterém můžete ocutnat například polární tresku s omáčkou z mušlí, konfit z telecích líček s bramborovým fondantem nebo čokoládové tartaletky s malinovým sorbetem. Pokud byste chtěli svátek zamilovaných až o víkendu, vyrazte v sobotu na valentýnský brunch (od 12 do 16 nodin), kde na vás vedle lahodného občerstvení čeká zdarma i workshop, při kterém si můžete vytvořit originální dárek: třeba vlastnoručně pomalovanou plátěnou tašku či hrnek.


* v Hard Rock Cafe Praha vám od 12. do 17. února naservírují kořeněný grilovaný strip steak s grilovanými krevetami a tradiční Scampi omáčkou, ale i speciální menu, ve kterém můžete ochutnat třeba legendární burger nebo žebra. Součástí menu je novinka Sweetheart Shake pro dva, což je vynikající kombinace vanilkové Absolut vodky, krémové vanilkové zmrzliny a čerstvé chuti jahod a citrónu. Drink je ozdobený šlehačkou s jahodovu příchutí a sladkým brčkem. Přímo v Den svatého Valentýna vystoupí akustické trio Reserve, které hraje světové rockové hity ve vlastních aranžích. Pro návštěvníky bude připraven zábavný fotokoutek s romantickými dekoracemi nebo svatební stage.
 

* Pražská restaurace SaSaZu připravila speciální menu, které je koncipované tak, abyste se o něj s parterem podělili a ochutnali tak celou škálu chutí, které nabízí asijská fusion kuchyně. Po skleničce Prosecca si pochutnáte na oblíbeném salátu ze zelené papáji, který vás dostane svou svěží chutí kombinující zelenou papáju se sladkým mangem, koriandrem, citronovou trávou, kešu oříšky a chilli-limetkovou omáčkou. Následuje kokosovo-kukuřičná polévka a asijské rolky připravené v osobitém pojetí zdejšího šéfkuchaře. Podělit se dále můžete o Xiao Long Bao, tedy hovězí žebra s foie gras, květákem a pepřovo-zázvorovou omáčkou, grilovanou hovězí roštěnku 7+5 asijských koření, křupavou kachnu v kamenné peci s foie gras a čínskými palačinkami a legendární SaSaZu fillet, nebo-li hovězí svíčkovou se smržovou omáčkou. Oslavu lásky pak společně zakončíte sladkou tečkou v podobě kokosovo-mangového Bavarois. Dámy si navíc domů odnesou pozornost v podobě květiny.
 

Valentýnské pohoštění - 8
(Foto: Archiv firem)

 

 

* V belgické brasserii Bruxx začíná obsluha 14. února servírovat jedinečné pokrmy s krevetami, které můžete jíst rukama. Tedy příborem králů. Pět vybraných receptů zdejšího kuchaře Oldy Matouška bude restaurace podávat až do 20. února. Jednou ze specialit jsou i takzvané Bruxxotic – exotické smažené krevety vannamei v tempuře s wasabi majonézou a zimním salátem z kořenové zeleniny.

 

* Nostress café restaurant v srdci Prahy připravila speciální čtyřchodové valentýnské menu nejen pro zamilované. Po uvítání welcome drinkem se vaše chuťové pohárky naladí na čtyřchodové menu Amuse bouche v podobě gratinované ústřice s kari. Jako předkrm se bude podávat „64° vejce Florentine“ omáčka Mornay s marinovaným baby špenátem a parmazánovou emulzí. Šéfkuchař Didi Benmissi si pro vás na tento večer připravil dvě varianty hlavního chodu: Tresku Skrei jako Bouillabaisse s šafránovým rybím bujónem, zeleninou a bramborami nebo plněné stehno z perličky, Mangold a Pommes Berny. Sladkou tečkou vašeho večera bude dort ve tvaru srdce.
 

* V aplikaci Dáme jídlo nebo na damejidlo.cz 14. února budete moci objednávat nejen středomořské speciality, lehkou asijskou, vášnivě ostrou mexickou kuchyni nebo delikátní sushi, ale především pokrmy, které budou oslavovat svátek všech zamilovaných. Připravte se tedy na čokoládové speciality ozdobené jahodami a liči, chřestové pokrmy nebo kvalitní hovězí steaky či burgery. Jedinečnost okamžiku dvou zamilovaných podtrhne také šampaňské či červené víno, které můžete rovněž objednat on-line.



0 hlasů
Vaše hodnocení