Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Která z nás by nechtěla mít oslnivě bílé zuby. Můžeš se svěřit do rukou profesionálů, nebo vyzkoušet triky na domácí bělení. Které metody fungují i čím si spíš uškodíš?

Domácí triky pro bílé zuby

Bílé zuby
zdroj: Thinkstockphotos Bílé zuby
aktualizováno 01.12.2014, 00:04 | 01.12.2014, 00:03 | Krasna.cz/trm

Která z nás by nechtěla mít oslnivě bílé zuby. Můžeš se svěřit do rukou profesionálů, nebo vyzkoušet triky na domácí bělení. Které metody fungují i čím si spíš uškodíš?

Zaručeného efektu samozřejmě nejsnáze dosáhneš v zubařském křesle. Jenže to není zadarmo. Trh je zaplaven řadou produktů, které by ti měly k oslnivému chrupu dopomoct, jenže za nemálo peněz se dost často nedočkáš očekávaného efektu. A mnohdy tvým zubům navíc uškodí, protože obsahují různé obrušující složky, které narušují sklovinu.Pomoct si ale můžeš ty sama doma.

 

Začni už v kuchyni

 

Jestli sníš o bělostném chrupu, mysli na to, už když jíš. Zažloutlé zuby může mít na svědomí i naše životospráva. Největší škodiči bělostných zoubků jsou červené víno, perlivé limonády (zejména cola), káva, čokoláda, ale i černý čaj, dále kyselé džusy a z jídel například borůvky, ostružiny, sójová omáčka či kečup. Neprospívá jim ani kouření a užívání antibiotik, zejména dlouhodobě.

 

Naopak existují i potraviny, které ti zoubky vyčistí. Mezi likvidátory bakterií, které mají zažloutnutí na svědomí, patří jablko, mrkev, kedlubny, okurka, květák, celer nebo hruška. Kde tyhle přirozené čističe berou svou sílu? Konzumací těchto potravin se zvyšuje produkce slin, které pak na zuby působí blahodárně, spolu s vlákninou obsaženou v těchto potravinách.

 

Blahodárný účinek mají i slupky některých pokrmů. Když si třeba oloupeš pomeranč, vezmi jeho slupku a bílou vnitřní stranou si masíruj zuby po dobu tří minut. Odstraní ti většinu plaku. Podobného efektu dosáhneš žvýkáním listů čerstvého špenátu.

 

 

 

Bělící masky

 

Z některých potravin si můžeš snadno připravit rychlou bělící kůru. Rozmačkej například několik jahod, nanes je na zuby v silné vrstvě, nechej směs působit tři minuty a pak ji odstraň. Podobný efekt bude mít plátek citronu, který posypeš kypřícím práškem do pečiva a přiložíš na zuby, resp. jím přes zuby přejížděj. Takovou kůru ale nepoužívej moc často. Proč jahody a citron odstraňují nehezký žlutý povlak? Díky svému obsahu kyselin. Ty vlastně povrch zubu jemně naruší, a tím dosáhneš okamžitého vybělení. Hned po kůře by sis měla vyčistit zuby zubní pastou s fluorem, aby se přebytečné kyseliny odstranily a zuby posílily. Netři je ale kartáčkem moc silně, aby sis ještě víc neublížila.

 

Podobného efektu dosáhneš díky bylinkám. Vezmi si několik lístků šalvěje, čerstvé máty nebo bazalky. Zbaví tě bakterií a plaku a jako bonus budeš mít svěží dech. Stejného účinku dosáhneš i převalováním hřebíčku v ústech. Nebo si kup olejíček z hřebíčku a přidej si jednou týdně pár kapek do zubní pasty.

 

Nauč se:
 
*Po každém jídle si zuby vyčistit, použít žvýkačku nebo si pusu aspoň propláchnout čistou vodou.
* Nauč se používat dentální nit a mezizubní kartáček. Předejdeš tak tmavším mezizubním prostorům.
*Hodně pij, nejlépe čistou vodu. Zmírníš tak zubní plak, který se na zubech přirozeně vytváří.
*Zkus se vyhnout příliš studeným i příliš horkým nápojům. Narušují zubní sklovinu, a ta je pak náchylnější k zabarvení.
* Pravidelně si měň zubní kartáček, ať se ti v něm nemnoží bakterie, které mohou za žloutnutí zubů i za zubní kazy. Kartáček bys měla vyměnit každé tři měsíce. Vyhodit bys ho měla i po každé nemoci a ve chvíli, kdy štětiny přestaly držet tvar. Rozhodně si kupuj jemný kartáček, je šetrný nejen ke sklovině, ale i k dásním.

 

Na co si dát pozor


Existují i "zaručené" babské rady, které tvým zubům mohou velmi uškodit. Vyplachování úst octem je neblahé pro sklovinu, protože ocet ji naleptává. Nespoléhej se ani na rady, které doporučují čistit si zuby jedlou sodou a solí. Sice budeš mít bílé zuby, ale také silně zdevastované. Krystalky soli a částečky sody ti zuby obrušují, čímž odstraňují zažloutlou svrchní vrstvu a na povrch se dostane spodnější, zatím krásně bílá. Jenže narušením zubní skloviny se zub stává náchylnější k tvorbě kazu, ale i k prasknutí a ulomení. Stejné riziko s sebou nese čištění zubů kypřícím práškem nebo popelem (ano, i takové metody některé z nás vyzkouší). Ze zubů pouze "odřeš" horní žlutou vrstvu, takže jsou sice bílé, ale bohužel pěkně zničené. Za to ti určitě (na chvíli) bílé zuby nestojí?



24 hlasů
Vaše hodnocení