Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Trápí vás žlutý úsměv? Vzdejte se jídel a nápojů, které brání sněhobílému úsměvu!

Štvou tě žluté zuby? Tyhle potraviny je mají na svědomí

Bílé zuby
zdroj: Thinkstockphotos Bílé zuby
aktualizováno 21.11.2017, 16:18 | 21.11.2017, 16:18 | krasna.cz/tvnoviny.sk

Trápí vás žlutý úsměv? Vzdejte se jídel a nápojů, které brání sněhobílému úsměvu!

Drhnete si zuby a výsledek stále nikde? Vyhněte se potravinám, které barví.

 

Čaj, černý především

 

Ačkoli čaj má pověst zdravého nápoje, nemusí být nejlepší volbou, pokud jde o bělost vašich zubů. Zubní lékaři říkají, že čaj, zejména základní černé odrůdy, může způsobit skvrny více než káva. Nicméně nedávná studie zjistila, že i bylinné čaje a bílé čaje mají potenciál nahlodat sklovinu a způsobit zabarvení zubů.

 

Pozor na omáčky

 

Mohou být sice chutné, ale tmavé omáčky, jako např. sojová omáčka, rajčatová omáčka a kari omáčka, mají potenciál vaše zuby zabarvit. Zvažte buď světlé omáčky s menší pravděpodobností zabarvení zubů, nebo si po jídle vyčistěte zuby a snižte tak riziko zabarvení zubů.

 

Energetické nápoje

 

Potraviny a nápoje obsahující kyseliny mohou také vést k zabarvení zubů. Nedávný výzkum zjistil, že silně kyselé nápoje, stejně jako energetické nápoje, mohou narušit zubní sklovinu a připravit půdu pro vznik skvrn. Při fyzické aktivitě raději omezte příjem energetických nápojů. Voda může být lepší volbou, alespoň pro vaše zuby.

 

 

Víno, nejen červené

 

Pokud některé potraviny nebo nápoje zanechají skvrny na ubruse, stejně jsou na tom i vaše zuby. Červené víno, nápoj obsahující kyseliny a intenzivně barvivo nazývané tanin, je notoricky známý nápoj barvící zuby. Bílé víno obsahuje ještě větší množství kyselin, a také může způsobovat tvorbu skvrn.


Zabarvení zubů a bobule

 

Intenzivně pigmentované molekuly zůstávají na zubní sklovině. To je důvod, proč borůvky, ostružiny, třešně, granátová jablka a další barevné ovoce mohou zabarvit zuby. Šťávy a koláče z těchto plodů mohou také způsobit skvrny.


U plodů s méně pigmentovanými molekulami, jako jsou např. bílé hrozny, je menší pravděpodobnost, že způsobí skvrny. Ale zas obsahují kyselé látky, které mohou poškodit sklovinu - tak si raději vždy preventivně vyčistěte zuby, nebo alespoň ústa vypláchněte vodou nebo ústní vodou.

 

Soda, kola a jiné limonády

 

Kyselina a chromo geny v těchto nápojích mohou vést k závažnému zbarvení zubů. Dokonce i limonády světlé barvy obsahují dostatek kyseliny, která může narušovat sklovinu a podněcovat barvení jinými potravinami a nápoji.

 

Kyselost v sycených nápojů je tak intenzivní, že se vlastně vyrovná kyselině v baterce. Mnohé z těchto nápojů obsahují navíc ještě aromatické látky, které zesilují erozivní účinky.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Bělení zubů – které metody pomohou?
Jablka pro bílé zuby, olej pro pevné nehty... 10 RAD pro krásu i zdraví
Zářivě bílé zuby i bez bělení

 

Bonbóny a sladkosti

 

Pokud vám vaše oblíbené sladkosti jako tvrdé bonbony, žvýkačky, nebo lízátka barví jazyk, mohou obsahovat barviva barvicí i zuby. Naštěstí, pokud nebudete jíst tyto dobroty často, nebude mít skvrny na zubech.

 

Minimalizace skvrn - kontrolujte se!

 

Možná nebudete chtít úplně vynechat z vaší stravy potraviny a nápoje způsobující zabarvení zubů. Mnohé z těchto potravin a nápojů, jako borůvky, ostružiny či rajčatová omáčka, jsou navíc bohaté na antioxidanty, a proto je na místě, mít je pravidelně ve vaší stravě.


Takže se jich nevzdávejte úplně, ale jezte je s mírou nebo je nahraďte jinými zdroji antioxidantů,které nebarví. Patří mezi ně třeba květák, jablka, grapefruit a meloun.


Použití brčka v boji proti skvrnám

 

U nápojů vsaďte na jeden jednoduchý trik. Zkuste popíjet váš oblíbený nápoj, jako jsou bublinkové nápoje, džusy nebo ledový čaj, pomocí slámky. To by mělo pomoci snížit riziko zabarvení předních zubů, které jsou nejvíc vidět.

 

Rychlé polykání

 

Nedovolte, aby skvrny způsobující potraviny a nápoje zůstávaly v ústech dlouho. Snažte se je co nejrychleji spolknout, a tím chránit zuby před skvrnami. Důležité je samozřejmě jídlo pořádně přežvýkat předtím, než ho spolknete, abyste se při každém rychlém polknutí nedusili a nepřetěžovali žaludek.

 

Tip redakce: Vypláchněte si ústa vodou po každém jídle nebo nápoji, které způsobují zabarvení zubů. Asi 30 minut poté, co sníte nebo vypijete něco kyselé, je zubní sklovina obzvláště ohrožena při čištění zubů kartáčkem. Takže nejprve si ústa vypláchněte vodou a teprve pak vyčistěte zuby kartáčkem, ideálně po každém jídle. Pokud si nemůžete vyčistit zuby kartáčkem, dejte si po jídle žvýkačku bez cukru.



0 hlasů
Vaše hodnocení