Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

K Halloweenu, který se po celém světě slaví 31. října, neodmyslitelně patří kostýmy, dýně a strašidelná nálada... Co takhle si tuto sváteční podzimní atmosféru ještě více zpestřit?!

Upeč si na Halloween pravý americký dýňový koláč

aktualizováno 30.10.2011, 00:00 | 30.10.2011, 00:00 | Krasna.cz/trm

K Halloweenu, který se po celém světě slaví 31. října, neodmyslitelně patří kostýmy, dýně a strašidelná nálada... Co takhle si tuto sváteční podzimní atmosféru ještě více zpestřit?!

Jakmile dokončíš výrobu halloweenské výzdoby a osvícené dýňové strašáky vystavíš na přivítanou všem návštěvníkům, pusť se s námi do přípravy sladké pochoutky, která nejenom potěší tvé chuťové pohárky, ale také ti pomohou zpracovat zbylou část dýně.

 

Kde jinde se nechat inspirovat přípravou dýňové pochoutky než v zemi známé svou tradicí oslav Halloweenu – Amerikou. Proto je našim doporučeným receptem klasický americký dýňový koláč.

 


Klasický americký dýňový koláč

 

Koláčové těsto:

 

250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná), špetka soli, postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu), 125 g másla, 1 vejce, 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe třtinový).

 

Koláčová náplň:

 

1 menší dýně Hokkaidó (potřebuješ 1 hrnek dýňové dřeně), 2 vejce, 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáš-li sirup, použij pouze med), 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany), šťáva z půlky citrónu, špetka skořice, hrst ořechů (pekanové, vlašské, atp.), malý sáček sušených meruněk.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Hubneš? Připrav si lehké salátky

 

Nejprve si připrav těsto. Všechny suché přísady promíchej a přidej na plátky pokrájené máslo a vejce. Těsto prohněť a poté propracuj na pracovní desce a nechej odpočinout v chladu. Mezitím si připrav náplň. Rozporcovanou dýni (zbavenou slupky a semen) 20 minut povař v malém množství vody a poté vodu slij. Z dýně připrav pyré a nechej vychladnout. Poté oslaď javorovým sirupem a medem, přidej šťávu z poloviny citronu, špetku skořice a créme fraiche (nebo smetanu). Do směsi vmíchej 2 vejce a vyšlehej do hladkého krému.

 

Formu o průměru 28 cm vymaž máslem (nebo jiným vhodným tukem) a vylož těstem – prsty vytvaruj vyšší okraje a na několika místech propíchej vidličkou. Směs pokrájených meruněk a rozdrcených ořechů poklaď těsto a přelijdýňovou náplní. V předehřáté troubě peč 40 minut na 180°C.


Chceš-li mít tuhle dobrotu ještě lepší, podávej koláč se zmrzlinou.



4 hlasů
Vaše hodnocení