Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dáváš si pozor, co jíš? A tím vůbec nejsou myšleny diety nebo vyhýbáni se masu. Potraviny jsou palivem pro naše těla a díky nim můžeme fungovat. Není proto od věci se občas zamyslet, co házíme do nákupních košíků a posléze do žaludku.

Bylo nebylo, bio nebio

Bio
zdroj: Thinkstockphotos Bio
aktualizováno 08.10.2012, 00:00 | 08.10.2012, 00:00 | Krasna.cz/ipo

Dáváš si pozor, co jíš? A tím vůbec nejsou myšleny diety nebo vyhýbáni se masu. Potraviny jsou palivem pro naše těla a díky nim můžeme fungovat. Není proto od věci se občas zamyslet, co házíme do nákupních košíků a posléze do žaludku.

Bio výrobky jsou trendem třetího tisíciletí. Tenkrát, když ještě letopočet začínal číslem jedna, nikdo neslýchával pojmy jako bioprodukt nebo biopotravina. Dost možná i málokterý člověk tušil, co se skrývá za tajemným názvem ekologie.

Historickým etapám lidstva se dávají různé přídomky. A tak, když se v minulém století mohly doby nazývat třeba průmyslová nebo technická, počátku tohoto století by slušel název ekologická. Všichni jakoby najednou propadli návyku řešit, kde a z čeho se lecjaká potravina vyrobila.

 

 

 

A přitom je to tak přirozené, že je s podivem, že to přichází až takhle pozdě. Většina lidí nevnímá sama sebe natolik, jako vnímá všechno (a možná všechny) ostatní kolem. Většina lidí si neváží sama sebe, tím myšleno svojí tělesné hmoty, která je geniálně uspořádána do fungujícího celku. Stejně jako řešíme kvalitu benzinu nebo nafty, kterou tankujeme do nádrže auta, bychom totiž měli řešit kvalitu toho, co tankujeme do našeho těla. Je to stejný stroj jako auto, ovšem živý, a pokud se něco zadrhne, naruší, nebo dokonce rozbije, je mnohem složitější to opravit.

PŘEČTI SI TAKÉ:
Jaké by mělo být dobré jídlo? Ukázka JÍDELNÍČKU
Prečo si vybrať radšej BIO výrobky?
Bylinky pro tvou krásu

V minulosti se zintenzifikovalo zemědělství natolik, že už se téměř vytratila přirozenost jakýchkoliv chovů nebo pěstění. Zázračné steroidy dělaly z kuřat obry (urychlení růstu ve výkrmu), krávy krmené masem jiných zvířat zešílely (nakažená masokostní moučka a z ní vznik onemocnění BSE), prasata si přepravě na jatka stála na hlavách (a kupodivu se pak jejich maso nedalo skoro jíst – vada masa PSE). Kukuřice, sója a řepka už jsou vlastně většinou kříženci s čímsi jiným (schválně si zkus najít s čím).

 

 

Především díky dostupnosti těchto informací a vnímavosti některých lidí, kteří podobné praktiky odmítli, se začalo s propagací ekologického zemědělství, kde se hledí právě na vztahy mezi organismy navzájem a mezi nimi a jejich prostředím. Zvířatům se snaží napodobovat jejich přirozené podmínky pro život, rostliny se nestříkají chemikáliemi s nejasným dlouhodobým účinkem na lidské zdraví. Zjistilo se, že to i takto může fungovat a že si tento typ hospodaření najde svoje příznivce, kteří se neorientují jen na (nízkou) cenu toho co pozřou, ale zajímá je, co to vlastně jedí nebo pijí. Někteří si připlatí za označený výrobek přímo v obchodní síti, některým stojí za to i cesta přímo na farmu.

Podporu si ekologické zemědělství získalo i na nejvyšších místech a bylo významně dotováno například evropskými dotačními programy. Bude zajímavé sledovat, jak si farmáři poradí v následujících letech, kdy už to bude především o jejich schopnostech prosadit se na trhu a samozřejmě také třeba o nových spotřebitelích, jestli si k tomuto typu potravin najdou svoji cestu.



4 hlasů
Vaše hodnocení