Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Stalo se ti někdy, že ses dostala v kavárně či restauraci do úzkých a nevěděla, co si pod konkrétními názvy káv představit? A bylo to navíc při rande či důležité schůzce?

Jak nezažít faux pas v kavárně

Kavárna
zdroj: Thinkstockphotos Kavárna
aktualizováno 14.05.2013, 00:00 | 14.05.2013, 00:00 | Krasna.cz/trm

Stalo se ti někdy, že ses dostala v kavárně či restauraci do úzkých a nevěděla, co si pod konkrétními názvy káv představit? A bylo to navíc při rande či důležité schůzce?

Pokud chceš předejít dalšímu faux-pas, pojď se seznámit základním názvoslovím jednotlivých druhů kávových nápojů, jež jsou odvozeny od klasického espressa.

 

Espresso a voda


Espresso, pro které je typická silná chuť a bohatá a hustá kávová pěna (crema), je připravováno s pomocí pákového či automatického kávovaru obvykle ze 7 gramů kvalitní, čerstvě namleté kávy a 25 – 30 mililitrů čerstvé vody. Příprava na kávovaru trvá cca 25 vteřin. „Espresso je základem pro několik kávových nápojů,“ prozrazuje Luboš Martínek, šéfbarista českého řetězce kaváren CrossCafe.


Espresso doppio, anglicky nazývané double shot, je dvojitou dávkou espressa ze 14 g kávy v jednom šálku. Doppio, které má tedy zhruba 60 mililitrů, se zpravidla podává v cappuccinovém 150mililitrovém šálku. K takto silné kávě by mělo být podávání vody na zapití samozřejmostí.

 

Káva - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Ristretto je velmi silná a intenzivní káva, jež má na rozdíl od espressa menší objem vody, a to 20 mililitrů. Příprava ristretta je tedy stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Na extrakci ristretta potřebuje kávovar cca 15- 18 vteřin.


Americano je espressem, které je dolité horkou vodou. „Zpravidla bývá tento poměr 1:5. Ředěním espressa v poměru 1:1 se pak připravuje rovněž kávový nápoj nazývaný lungo,“ prozrazuje dále Luboš Martínek. Nepřijatelné je připravovat takto velkou kávu pouze z kávovaru - příliš dlouhá doba extrakce výsledný nápoj znehodnotí.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Víš, co o tobě prozradí tvá oblíbená káva?
Vyvěšti si budoucnost z kávy
Tn.cz: TEST KÁVY: Máte doma skutečnou lahůdku, nebo pijete břečku? Víme, která je nejlepší!
Doma.cz: Latté, nebo turek? Odhalte muže podle kávy


Espresso a mléko


Cappuccino má celkový objem 150 až 180 mililitrů. Jeho základem je klasické espresso, teplé mléko a mléčná mikropěna. „Mléko pro přípravu cappuccina by mělo být plnotučné a jeho teplota při šlehání by neměla přesáhnout 70 stupňů Celsia. V posledních letech je populární cappuccino ochutit sirupem např. s vanilkovou příchutí,“ popisuje odborník na přípravu kávy.

 

Káva - 4
(Foto: oficiální zdroj)


Flat whi se připravuje podobně jako cappuccino. Základem tohoto nápoje, který je oblíbený hlavně v Austrálii, je ovšem kromě teplého mléka a mléčné mikropěny také dvojitá dávka espressa, tedy espresso doppio.


Lat Macchiato má objem zhruba 250 mililitrů. V tomto v Čechách populárním kávovém nápoji hraje důležitou roli mléko, které se nejprve napění a do něj se pomalu přilévá klasické espresso. Správně připravené lat macchiato se skládá ze tří vrstev – z kávy, mléka a mléčné pěny, jež jsou od sebe opticky oddělené. Blízkým příbuzným tohoto nápoje je caffé lat - původem z Francie, kde je podáváno jako café au lait. Nejčastěji podávané ve větším porcelánovém hrnku a bez oddělených vrstev.

 

Káva - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Café mocha je variantou café latte. Jedná se o kombinaci espressa, čokolády a mléčné pěny. Připravuje se v objemu 250 mililitrů a je doporučeno a v mnoha kavárnách i rovnou podáváno se šlehačkou. U správně připraveného mocha bude jen stěží odhadovat, kde končí chuť kávy a začíná chuť čokolády.

 

Káva - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Espresso macchiato je espressem připravovaným v 80mililitrovém šálku, které má ve středu hladiny malé množství mléčné mikropěny. Macchiato může být také ozdobeno lat artem, tedy obrázkem na povrchu pěny. „Častým prohřeškem je výslovnost tohoto nápoje. Nejde o „mačáto“ či „machiáto“, nýbrž o „makjáto,“ upřesňuje šéfbarista kaváren CrossCafe.

 

BUDE TĚ ZAJÍMAT:

Objev kouzlo čajů. 1. díl: Zelený čaj
Objev kouzlo čajů. 2. díl: Černý čaj
Objev kouzlo čajů 3. díl: Bílý čaj

 

Upozornění na závěr: Piccolo


V mnoha českých restauracích či barech mají v nabídce kávy také piccolo. Tento název se vžil pouze v České republice, správně jde o espresso. Pojmenování piccolo pomalu ustupuje, ale překážkou je právě velmi silné zakořenění v myslích českých zákazníků. Hosté jej po baristech často požadují a nechce-li podnik jít do konfliktu s hostem, musí tento požadavek plně akceptovat.



4 hlasů
Vaše hodnocení