Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Jaro milujeme zejména pro záplavu pestrobarevných květin, která je pro toto roční období typická. Kytky ovšem nemusí být jen potěšením pro oko.

První jarní den na talíři: 7 originálních květinových receptů

Květiny
zdroj: Thinkstockphotos Květiny
aktualizováno 20.03.2018, 13:27 | 20.03.2018, 13:27 | Krásná.cz

Jaro milujeme zejména pro záplavu pestrobarevných květin, která je pro toto roční období typická. Kytky ovšem nemusí být jen potěšením pro oko.

Kytky jsou nejen krásnou ozdobou, ale mohou být i příjemným doplňkem našeho jídla.

 

PŘEDKRM
Kopřivové máslo

 

Květinové recepty - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Kopřivy zbavíme zaschlých lístků a dobře opereme. Důkladně osušíme, jinak má máslo tendenci se „srážet“. Rostliny nasekáme na prkénku, nemixujeme. Smícháme v misce s rozměklým máslem, lžičkou hořčice a hrubou mořskou solí. Mažeme na oblíbené pečivo, zdobíme květy, plátkem rajčete nebo ředkvičky. Kopřivové máslo nepálí a neštípe, ale osvěží a potěší přísunem ozdravných látek. Ale pozor: nesnese skladování, aniž by neztrácelo na chuti a kvalitě.


HLAVNÍ CHOD
Krůtí stehno na sušených bylinkách

 

Květinové recepty - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Drůbež (i jiné než krůtí stehno) omyjeme a osušíme. Vložíme do pekáče, zalijeme bílým vínem. Posypeme tužebníkem tlučeným v hmoždíři a přiložíme pár snítek sušeného řebříčku. Přidáme kousek másla, dle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Přiklopíme a pečeme. Čím je nižší teplota a delší čas pečení, tím je kuře lahodnější. Po upečení řebříček odebereme, porcujeme a podáváme s oblíbenou přílohou.

 

DIETNÍ TIP
Kuskus jako tabouleh

 

Květinové recepty - 4
(Foto: oficiální zdroj)


K jídlu jsou kupodivu i květiny jako například begonie, hrachor, mečík, kopretina věncová nebo lichořeřišnice. Vše nasekáte, celková chuť je vynikající – lichořeřišnice je totiž ostrá, begonie kyselá, kopretina nahořklá a hrachor a mečík hrají především barevně. Kuskus necháme nabobtnat v osolené vodě, přidáme olivový olej a rozmícháme, aby se zrnka oddělila. Přidáme okurky a rajčata nakrájené na malé kostičky. Pokud nepřidáváme begonii, podle chuti okyselíme. Můžeme nechat odležet a vychladit v lednici. Přidáme kvítí dle dostupných možností i vlastní chuti a ihned podáváme.

 

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPT: Jak si připravit výborné domácí PiM's
3x recept na COOL MILKSHAKE, který tě osvěží
RECEPT: Jednoduchý cheesecake s ovocem, který zvládeš i ty!

 

DEZERT
Fialkové muffiny

 

Květinové recepty - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Muffiny lze dělat ze všeho. Violky vonné jsou zvlášť vhodné. Později lze tentýž recept opakovat s violkami sušenými nebo s jinými oblíbenými květy – růžemi, levandulí a podobně. Troubu nastavíme na 200 stupňů. Smícháme mouku (200 g), cukr (100 g), vanilkový cukr, prášek do pečiva a květiny. V druhé misce smícháme mléko (200 ml), vlahé rozpuštěné máslo (100 ml) a rozkvedláme vejce. Obě směsi lehce smícháme dohromady. Muffiny nepotřebují šlehat, naopak to ani nemají moc rády. Plníme do formiček. Dáme do trouby, která se mezitím prohřála, stáhneme termostat na 180 stupňů. Vychladlé muffiny zdobíme dle vlastní chuti nebo podáváme jen tak.

 

DIETNÍ TIP
Sladký dýňový dezert bez lepku

 

Květinové recepty - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Dýňový flan (pečený pudink) je krásně oranžový, lehký a skvěle chutná! Původně španělsko-portugalský dezert je dnes velmi oblíbený ve Francii a získává si příznivce po celé Evropě.


Suroviny (na 1 flan o průměru 28 cm): 1 dýně (nejlépe máslová) 600–700 g, 75 g třtinového cukru, 50 g medu, 4 celá vejce, 2 bílky, 1,5 polévkové lžíce kukuřičného škrobu (maizena), 25 cl rumu, kůra z 1/2 menšího pomeranče a 1/2 citronu, 0,5 dcl pomerančové šťávy, 350 ml smetany na šlehání (30%), máslo na vymazání formy.

 

V troubě upečte celou dýni (na 150 stupňů, cca 45 minut) a nechte ji vychladnout. Oloupejte ji, odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kostky. Ve velké míse smíchejte vejce, cukr, med, rum, kůru z citrusů a pomerančovou šťávu. Vše vymíchejte metličkou a vmíchejte kukuřičný škrob. Smetanu přiveďte v kastrůlku k varu, přidejte kostičky dýně a rozmixujte dohladka. Směs smetany a dýně vmíchejte metlou do vaječné směsi v míse. Připravte si formu s vysokým okrajem o průměru (26–28 cm), vymažte ji máslem, naplňte dýňovou směsí a pečte v troubě při teplotě 140 stupňů cca 80 minut. Flan podávejte vlažný, tak chutná nejlépe!

 

NÁPOJ

Osvěžující fialková limonáda


Potřebujete fialkový sirup (např. z limitované kolekce Fialka od Manufaktura), sodovku a šťávu z citrónu. Sklenici naplňte z části ledem, zakápněte fialkovým sirupem (ideálně doporučujeme naředit v poměru 1:10) a dochuťte citrónovou šťávou. Zalijte vychlazenou sodovkou.

 

Fialkový drink
(Foto: Thinkstockphotos/ oficiální zdroj)

 

ALKO DRINK
Fialkový Gin Fizz


Ingredience jsou 1cl fialkový sirup, 4cl gin, 1cl šťáva z citrónu, 10cl perlivá voda, pár kostek ledu, plátek citrónu. Pro dosažení nejlahodnější chuti doporučujeme použití shakeru. Vložte do něj pár kostek ledu a všechny další ingredience, s výjimkou sodovky. Protřepte a nalijte do vyšší sklenice. Dolejte sodovkou a servírujte.

 

Autory receptů jsou:
Kulinární koučka Jana Vlková, www.kytkykjidlu.cz
François Thuille, francouzský šéfkuchař z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách
Kosmetická značka Manufaktura



0 hlasů
Vaše hodnocení