Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jestliže ještě nemáte nakoupené všechny dárky a dotaženou vánoční výzdobu, máme pro vás tip – pusťte se do tvoření sami! Vlastnoručně vyrobené dekorace, hračky, ale i sladké drobnosti a dekorace potěší vaše blízké mnohdy mnohem více, neboť společn...

Tvořivé Vánoce: Tipy na jedlé ozdoby i ručně vyráběné dárky

Dívka s dárkem
zdroj: Thinkstockphotos Dívka s dárkem
aktualizováno 06.12.2018, 14:17 | 06.12.2018, 14:17 | Krásná.cz

Jestliže ještě nemáte nakoupené všechny dárky a dotaženou vánoční výzdobu, máme pro vás tip – pusťte se do tvoření sami! Vlastnoručně vyrobené dekorace, hračky, ale i sladké drobnosti a dekorace potěší vaše blízké mnohdy mnohem více, neboť společně s použitými surovinami do nich vkládáte i kousek sebe.

Nebojte se a zkuste pod stromeček něco hezkého vytvořit či upéct a současně provonět byt úžasnou vůní koření a tradičních vánočních ingrediencí.

 

Šup s tím do sklenice

 

Prázdné sklenice od marmelád se občas nastřádají v každé domácnosti, na Vánoce je proto ideální čas se jich zbavit. Jak? Vytvoříte s jejich pomocí krásný dárek, který udělá nejednomu mlsounovi rozhodně radost. Sklenice je vhodné naplnit jak tradičními máslovými sušenkami, tak třeba cookies s vůní čokolády, pomerančové kůry nebo skořice. Vše můžete navíc efektivně ozdobit tematickými razítky. Jakmile je napečeno, stačí už jen dobroty hezky vyskládat a sklenici doladit – vytvořit novou etiketu, na víko použít kousek ozdobné látky, převázat stuhou a máte hotovo. Jedlé dárky potěší hlavně naše milované babičky a dědečky.

 

Roztomilost pro kámošku i sestřičku

 

Pokud byste chtěli vytvořit něco roztomilého pro malou sestřičku nebo infantilní kamarádku, můžete se pustit třeba do výroby horké čokolády se sněhuláky. „Sněhuláky vytvoříte pomocí bílých marshmallows, kdy k sobě jednotlivé kousky připevníte párátkem. Za pomoci jedlého černého a oranžového fixu jim domalujete obličej a knoflíky, podle fantazie můžete přidat i ruce nebo čokoládový klobouk. Na dno sklenice vsypete horkou čokoládu či kakao, na něj posadíte sněhuláka a doplníte ještě dalšími drobnými marshmallow kousky. Pak už stačí jen přiklopit víčko a doplnit o návod na přípravu nápoje,“ doporučuje Michal Kubíček z cukrářského portálu Svět cukrářů.

 

Horká čokoláda
(Foto: Pinterest)

 

Pečený čaj

 

Do malinkých skleniček můžete nadělit i aromatický pečený čaj. I tomu sluší zdobení třeba kostkovanou látkou převázanou stuhou, nezapomeňte ani na originální etikety.

 

Jak na to?


Potřebujete:

• 200 g Lesní směsi Dione
• Šťáva z jednoho citronu
• 3 jablka
• 2 pomeranče
• 2 hvězdičky badyánu Vitana
• 1 lžička mleté skořice Vitana
• 1 lžička směsi květů a koření
• Hřebíček Vitana
• Třtinový cukr (podle sladkosti ovoce)

 

Vyrábíme dárky - 4
(Foto: Archiv firem)

 

Postup:
1) Do pekáčku vsypeme lesní směs a na kostičky nakrájená jablka a pomeranče
2) Přidáme citronovou šťávu, skořici, koření a vše zasypeme třtinovým cukrem
3) Směs dobře promícháme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů
4) Pečeme cca 1 hodinu do zhoustnutí směsi
5) Pekáč vyndáme z trouby a ještě horkým pečeným čajem naplníme čisté sklenice až po okraj
6) Naplněné sklenice ihned uzavřeme víčkem a obrátíme je dnem vzhůru na 10 minut
7) Po deseti minutách obrátíme sklenice zpět, čaj necháme vychladnout a skladujeme v lednici


Domácí marmelády

 

Letní a podzimní ovoce už máte zavařené, ale enapadlo vás připravit marmelády do malých hezkých skleniček, které by vám teď posloužily jako jedlé dárky? Nevadí, pomohou i nečekané zásoby, třeba dýně, nebo uspějete v obchodě, zkusít můžete třeba kořeněnou ananasovou pochoutku. Použijte menší zavařovací skleničky, ať jsou dárečky roztomilé a máte jich více. Přes víčko hotové zavařeniny přetáhněte čtvereček látky s vánočním motivem a uchyťte stužkou či gumičkou. Sladký dárek, který potěší každého člena rodiny, je na světě.

 

Jak na to?

 

Dýňový džem se skořicí

 

Vyrábíme dárky - 3
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1 kg dýně
Skořicový cukr Labeta
Želírovací cukr 2:1 Labeta
citronová šťáva podle chuti

 

Postup:

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na menší kousky, které povaříme ve vodě několik minut do změknutí. Rozvařené kousky dýně rozmixujeme, přidáme skořicový cukr, želírovací cukr a citronovou šťávu podle chuti. Směs důkladně promícháme a za stálého míchaní přivedeme k varu. Vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté sklenice, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme při pokojové teplotě zchladnout.


Ananasový džem s kardamomem

 

Vyrábíme dárky - 2
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1 kg očištěného ananasu
2 g kardamomu
kůru z 1 citronu (ideálně BIO)
citronovou šťávu podle chuti
1 balení Želírovacího cukru 4:1 Labeta (nebo Třtinového želírovacího cukru 4:1).

 

Postup:

Smícháme 1 kg očištěného ananasu, pokrájeného na menší kousky, a nastrouhanou kůru z 1 citronu. Směs rozmixujeme a smícháme s želírovacím cukrem a kardamomem a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Podle chuti přidáme citronovou šťávu, která džem nejen dochutí, ale zároveň podpoří želírovací proces a zavařeninu pomůže zakonzervovat. V průběhu vaření nezapomínáme odebírat případnou pěnu, která by snižovala trvanlivost džemu. Horkým džemem opatrně plníme čisté skleničky, zavíčkujeme a otočíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Po zchladnutí skladujeme nejlépe na chladnějším, tmavém, suchém místě.

 

Tip: Pěnu vznikající při vaření marmelády nebo džemu nevyhazujte. Je stejně dobrá jako zavařenina pod ní, jen má kratší trvanlivost. Doporučujeme sesbíranou pěnu dát do zvláštní skleničky, skladovat v ledničce a spotřebovat co nejdříve. Třeba ráno ke snídani spolu s horkými lívanečky.

 

Těžítko sněžítko

 

Sklenici ale nemusíte naplnit jen jedlou dobrotou. Najděte nízkou a trochu širší zavařovací sklenici. Nasypte do ní stříbrné flitry a zalijte převařenou nebo destilovanou vodou. Zevnitř na víčko přilepte libovolnou postavičku a lepidlo naneste i na závit víčka. Zašroubujte. Po zaschnutí lepidla zatřepejte a položte víčkem dolů. Flitry budou připomínat padající sníh.

 

ČTĚTE TAKÉ:

DIY: Luxusní domácí TOFFIFEE
Udělej si bounty tyčinky. RECEPT
Raffaello kuličky snadno a rychle!

 

I lahve najdou další využití

 

DIY z lahví
(Foto: oficiální zdroj)

 

 

Vytvořte si vlastní vánoční výzdobu z lahví od drinků. Stačí pár lahví od nápojů (mohou ýt od vína, ideální jsou ale drobnější, například od Frisca), zlatá barva ve spreji a dlouhé bílé svíčky. Stačí je zbavit lahev etikety, postříkat zlatou barvou ve spreji, nechat uschnout a nasadit svíčku. Krásná a jednoduchá dekorace je na světě během pár minut! A nápoj si klidně můžete dát k vyrábění pro pohodovější náladu.

Křehčí tvary do krabičky

 

Kromě sklenice samozřejmě využijete i různé krabičky doplněné ozdobným papírem, do kterých můžete umístit více tvarované cukroví, které by se ve sklenici mohlo dojít k újmě. Jedná se například o srdíčka z křehkého těsta nebo vločky zdobené královskou glazurou. Její přípravu si lze ulehčit díky následujícímu triku: „Pokud máte obavu dělat klasickou bílkovou polevu, kupte si předpřipravenou směs, do které přidáte už jen vodu. Tu pak naplníte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a bez problémů ozdobíte všechny sušenky, perníčky či jiné vánoční pečivo, které budete letos připravovat,“ radí Michal Kubíček. Bílou polevu samozřejmě můžete i dobarvit nebo na závěr posypat různými druhy cukrářského zdobení, jako jsou perličky, tyčinky nebo mák.

 

Vánoční ozdoby, které můžete i sníst

 

Pokud ve své domácnosti ještě postrádáte některé detaily z vánoční výzdoby, není nic jednoduššího, než si je doma upéct. Připravit si tak můžete třeba ozdobný věnec z perníčků nebo kouličky na stromek! A jak na to? Na přípravu věnce si kromě klasických vykrajovaných zdobených perníků musíte upéct ještě kruhový základ, na který jednotlivé tvary pomocí královské glazury jednoduše připevníte. Jakmile vše zaschne, neváhejte s ním dekorovat sváteční stůl. Ovšem kromě klasických perníkových tvarů se můžete pustit i do tvoření perníčků ve 3D, a tím nemyslíme jen perníkovou chaloupku. „K výrobě ozdob ve tvaru baňky se vám budou hodit vyklápěcí formičky na koule z pocínovaného plechu. Hotový výrobek pak už stačí jen slepit, ozdobit a jedlé vánoční ozdoby jsou na světě,“ vysvětluje odborník. Na závěr stačí jen připravit šňůrku nebo stuhu na zavěšení a zdobení může začít.

 

Vyrábíme dárky - 1
(Foto: Archiv firem)

 

Využijte zbytky svíček

 

Roztavte staré svíčky různých barev na tekutý vosk. Vyštrachejte vánoční vykrajovátka. Položte vykrajovátko na tác, na střed vložte knot a naplňte voskem. Nechte zaschnout. Můžete je darovat vyklepnuté nebo ve formičce. Obojí vypadá krásně roztomile.

 

Nemáte-li po ruce vykrajovátka, nevadí. Rozkrojte pomeranč, vydlabejte ho a kúru nechte vysušit. Opět roztavte staré svíčky. Knot připevněte nebo přidržte uprostřed vydlabané pomerančové kúry a zalijte voskem. Dozdobte hřebíčkem, skořicí či badyánem. Svíčky tak budou krásně vánočně vonět.

 


 



0 hlasů
Vaše hodnocení