Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Chystáte se na silvestrovskou oslavu u sebe doma a nechce skončit u kupovaných chipsů? Udělejte je domácí. Víme jak na to!

Vyzkoušej domácí chipsy!

Domácí brambůrky
zdroj: Thinkstockphotos Domácí brambůrky
aktualizováno 29.12.2017, 00:45 | 29.12.2017, 00:45 | esn

Chystáte se na silvestrovskou oslavu u sebe doma a nechce skončit u kupovaných chipsů? Udělejte je domácí. Víme jak na to!

Připravte pro svoje kámoše jednoduché pochoutky, které zvládnete i v případě, že v kuchyni s vařečkou nejste zrovna příliš kovaní. Budete potřebovat trochu času, trpělivost a pár surovin, které možná najdete doma ve spíži, aniž byste se museli vydat do džungle obchodu s potravinami.

 

Domácí chipsy

 

Připravte si brambory varného typu B. Nepanikařte, většinou to bývá napsáno na pytli s bramborami. Chipsy zvládnete připravit i z jiných typů a odrůd, ale námi doporučené brambory jsou nejlepší. Dobrá zpráva je, že brambory nemusíte loupat. Důležité však je, abyste si dali záležet na jejich očištění. Důkladně je omyjte pod horkou vodou, pokud na nich bude stále ulpívat hlína, pomožte si kartáčkem.

 

 

Připravte si pekáč, spíše než ten hluboký na kachnu, vám radíme použít tác plochý, který nutně musíte vyložit pečícím papírem. Ano, chipsy si lze připravit i v troubě. Jedná se o zdravější variantu, nebude na nich přebytečný omastek.


Brambory nakrájejte na jeden centimetr široké plátky. Můžete si s bramborami pohrát a vykouzlit plátky mnohem tenčí, ale je to zbytečná námaha, chutnat budou i takhle. Nejdůležitější je na bramborách chuť. Nikdy nezapomeňte na sůl. S tou vůbec nemusíte šetřit. Použijte raději sůl mořskou. Přeci jenom ji budete sypat na brambory opravdu hodně a mořská sůl je mnohem zdravější než ta obyčejná kuchyňská. A teď už záleží na vás, jakou chuť budete preferovat. Jestli česnekovou, paprikovou, pepřovou nebo třeba rozmarýnovou. Pokud se v koření nevyznáte, jednoduše otevřete všechny pytlíky s kořením, které doma máte a vyberte si podle vůně. Čich vás nikdy nezklame. Před tím, než dáte brambory do trouby, potřete je olivovým olejem.

 

 

Brambory pečte v troubě zhruba půl hodiny. Nebojte se po dvaceti minutách jednu bramboru ochutnat, abyste věděli, kolik času bude ještě na pečení potřeba.

 

Smažit můžete také

 

Pokud nedůvěřujete pečení v troubě, udělejte si chipsy smažené, ale nejsou ani trochu zdravé. Na to upozorňujeme předem. Rozpalte na maximum velké množství oleje v hluboké pánvi a plátky brambor do oleje ponořte nejlépe v drátěné síťce, která oleji odolá. Nechte brambory smažit osm až deset minut. Mastnotu trochu stáhnete papírovými utěrkami.

 

Náhrada za brambory

 

Pokud patříte mezi "kuchaře", kteří se nebojí zeleninových kreací, můžete stejně upravit a připravit třeba cuketu, mrkev nebo lilek. Postup je stejný jako u brambor – nakrájíte na plátky, přidáte koření, pečete a pak si pochutnáte.

 

Náš tip: Cuketové chipsy

 

Omáčka k chipsům

 

Nebyly by to domácí chipsy, kdybyste si je nemohli namáčet do jedné z chutných omáček. Vaše drahá polovička vám ji jistě ráda namíchá, zkuste jí podstrčit jeden z následujících receptů, kterým neodoláte. Mezi recepty najdete skvělá čatný – zeleninové zavařeniny tajmených chutí inspirovaných až dalekou Indií, klasický ajvar nebo domácí kečup.



6 hlasů
Vaše hodnocení