Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Česnek obsahuje až čtyři stovky léčivých látek a ve všech kulturách byl považován za přírodní antibiotikum. Pokud ho od září do března zařadíte čtyřikrát týdně do svého jídelníčku, vyhnete se mnoha nepříjemným nemocem.

Chcete-li si užít podzim a zimu ve zdraví, jezte česnek!

Česnek pro krásu
zdroj: Thinkstockphotos Česnek pro krásu
aktualizováno 09.10.2019, 00:00 | 09.10.2019, 00:00 | Krasna.cz/trm

Česnek obsahuje až čtyři stovky léčivých látek a ve všech kulturách byl považován za přírodní antibiotikum. Pokud ho od září do března zařadíte čtyřikrát týdně do svého jídelníčku, vyhnete se mnoha nepříjemným nemocem.

Na podzim a v zimě je naše tělo oslabeno a je nezbytné ho posílit. Velkou službu vám podle odborníka udělá právě česnek, který je v našich podmínkách vždy dostupný a má velké účinky na zdraví. „Za jednu ze základních věcí považuju to, že snižuje krevní tlak. Ten má spousta lidí.,“ vysvětluje výživový poradce Martin Škába s tím, že česnek je také protizánětlivý, antiparazitický, obsahuje velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitamíny A, B1, B2, C.

 

Česnek ovšem také snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) i krevního cukru a medvědí česnek je výborný na detoxikaci (hlavně těžkých kovů jako je rtuť a olovo, kterých máme v tělo mnoho). „V kombinaci s extraktem z grepových jadérek česnek také pomáhá při zánětech močových cest,“ upřesňuje Martin Škába.


Málokdo pak ví, že česnek pomáhá v těle snižovat tvorbu látek zvaných nitrosamini poškozující naše buňky, které nejčastěji vznikají při konzumaci uzenin a šunek plných konzervantů, konkrétně dusitanových solí E250, které se přidávají pro barvu a trvanlivost.

 

česnek
(Foto: Getty Images)

 

Jak „jíst“ česnek


Ne každý má dost silný žaludek na česnek v jeho čerstvé podobě. „V tomto počasí je z něj ideální dělat vývary. Vezmete zeleninu, dáte do ní různé bylinky, povaříte a k tomu přidáte několik stroužků česneku. Pokud by na vás bylo i to moc silné, stačí vymačkat šťávu z jednoho dvou stroužků do uvařené polévky servírované na talíři,“ doporučuje Martin Škába.
V tomto období je také ideální kombinace česneku s luštěninami, které čistí střeva a jakoukoliv tepelně upravenou zeleninou. „Výborné je česnek přidat například do fazolí nebo červené čočky se zeleninou a čtyři minuty ho s nimi povařit.“

 

PŘEČTI SI TAkÉ:

Posilujeme imunitu
Dieta podle ročních období: Jak se hubne na podzim?
Tipy na posílení imunity: Připravte se na sezonu chřipek

 

Tip na skvělý podzimní detox


Dalším tajným tipem je konzumace česneku formou odšťavněné zeleniny, ovšem i tady je nutno na podzim přistupovat k odšťavňování trochu jinak. „Na podzim a v zimě je syrové ovoce a zelenina silně ochlazují (jedná se o tzv. termický účinek potravin). Na druhou stranu dodávají spoustu živin, a v tekuté podobě do sebe dostaneme mnohem více potřebných vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů s minimálním úsilím těla pro vstřebání těchto životně důležitých látek. Podle tradiční čínské medicíny a mně osobně funguje jeden účinný fígl: nakrájím si na kusy zeleninu, vezmu si misku, ohřeju si horkou vodu, zaleju jí zeleninu, tři minuty ji v ní nechám, aby se stáhl její chlad a pak teprve vše odšťavním. Odšťavněte klidně i kousek cibule a česneku. Přidejte do šťávy špetku kari, skořice a zázvoru, klidně sušeného,“ říká Martin Škába s tím, že je dobré pít alespoň jednu sklenici denně - dodá vám to mnoho energie a sníží chuť na sladké!

 

Jak zabránit zápachu z úst


Mnoho lidí se česneku bojí kvůli jeho silnému aroma. Můžete si koupit tobolky s česnekovým extraktem, které jsou k dostání u kvalitních výrobců doplňků stravy. Výhoda je v tom, že se rozpouští se až v tenkém střevě a nepříjemného zápachu se tak nemusíte bát ani v nejmenším.



1 hlasů
Vaše hodnocení