Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Není žádnou novinkou, že cukr, který se užívá v nerozumně vysokých dávkách, škodí lidskému organismu a ne nadarmo se mu přezdívá „bílý jed“. Je proto dobré mít možnost ho čas od času nahradit něčím zdravějším.

Čím nahradit bílý jed? Sáhněte po přírodních náhražkách cukru

Nákup cukru
zdroj: thinkstockphotos.com/ profimedia.cz Nákup cukru
aktualizováno 15.01.2019, 16:33 | 15.01.2019, 16:33 | Krásná.cz

Není žádnou novinkou, že cukr, který se užívá v nerozumně vysokých dávkách, škodí lidskému organismu a ne nadarmo se mu přezdívá „bílý jed“. Je proto dobré mít možnost ho čas od času nahradit něčím zdravějším.

Sladká chuť může být pro mnohé přímo drogou. Cukr do kafe nebo do čaje, dortíčky a sladkosti jsou neoddělitelnou součástí života mnoha lidí. Pokud vám ale záleží na zdravém životním stylu, ale zároveň se nechcete vzdát sladkého, nahraďte cukr zdravější alternativou. Dnes je naštěstí na trhu k dispozici mnoho alternativ, ze kterých lze vybírat. Ty dokážou roli cukru plnohodnotně nahradit, a navíc někdy působit i blahodárně na lidské zdraví.

 

Agávový sirup nebo javorový sirup


Jestliže se rozmýšlíte nad tím, jestli budete sladit pomocí agávového či javorového sirupu nebo zůstanete u cukru, rozhodněte se pro tu zdravější variantu. Agávový sirup se vyrábí ze sukulentů, které rostou v Jižní Americe. Obsahuje málo glukózy, a proto má nízký glykemický index – pouze 15 a neovlivňuje hladinu inzulínu. Na druhou stranu obsahuje nemalé množství fruktózy, která se snadno přeměňuje na tukové zásoby a zatěžuje vnitřní orgány, proto se nesmí konzumovat dlouhodobě ve velkém množství. Javorový sirup je na tom lépe, obsahuje málo glukózy a o poznání méně fruktózy, jeho sladká chuť je navíc ještě doplněna o dávku manganu, železa a vápníku.


Čekankový sirup


Věděli jste, že se z kořene čekanky dá vyrobit sirup? A co víc… sladký sirup, který blahodárně působí na lidský organismus. Pokud se chcete vyhnout zubnímu kazu, překyselení žaludku, vysokému krevnímu cukru, osteoporóze nebo toužíte preventivně bojovat proti rakovině, zařaďte ho do jídelníčku. Čekankový sirup ale také posiluje imunitu a podílí se na pravidelném trávení. To je ideální hlavně pro ty, kteří chtějí zhubnout. Má velmi nízký glykemický index a 71 % vlákniny. I to ho tedy činí nejzdravějším přírodním sladidlem vůbec.

 

Lívance
(Foto: oficiální zdroj)


Stévie


Tato zázračná rostlinka by se na první pohled mohla jevit jako dokonalý sladký bojovník proti cukru. Stévie neobsahuje žádné kalorie, žádnou glukózu, fruktózu nebo sacharózu, ale i tak je extrémně sladká. Problém je však v tom, že kupovaná rostlinka bývá mnohdy průmyslově upravená a „obohacená“ o zbytkové chemikálie. A to pochopitelně v lidském organismu žádnou dobrotu nedělá. Pokud tedy chcete vlastnosti stévie využívat naplno, vypěstujte si vlastní rostlinu, a starosti s průmyslovou úpravou můžete hodit za hlavu.


Březový cukr alias Xylitol


Vypadá úplně jako bílý cukr, přitom je ale úplně jiný. Březový cukr, kterému se také říká xylitol, osladí pokrmy, ale obsahuje o 40 % méně kalorií než klasický cukr. Je vhodný pro diabetiky pro svůj nízký glykemický index a je vhodný do vaření pečení i k doslazování nápojů. Navíc se při jeho konzumaci nemusíte bát zubního kazu, překyselení nebo zvyšování hladiny cukru v krvi. A nejen to. Xylitol rovněž pomáhá v hubnutí, přispívá k hojení ran a má antibakteriální účinky. Někteří jedinci ho však hůře snáší a vyvolává u nich trávicí potíže, navíc se, vzhlede k tomu, že jde o alkoholový cukr, nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

 

Cukr
(Foto: Twitter)


Kokosový cukr


Tyto druhy cukrů se mnohdy považují za zdravou a voňavější alternativu cukru bílého. Je pravdou, že obsahují minerální látky – železo, zinek nebo vápník a několik mastných kyselin a vlákninu, které jsou pro člověka opravdu zásadní. Nutno ale dodat, že na druhou stranu obsahují téměř stejné množství kalorií jako cukr a dokážou způsobit stejné zdravotní problémy.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Kde se opravdu skrývá cukr? GRAFIKA ukazuje šokující pravdu
Med versus cukr. Co je lepší?
Dej CUKRU stopku! Těchto 9 kroků ti pomůže vyřadit bílý jed z jídelníčku


Do nákupního košíku přidejte:

 

Sladidla
(Foto: Archiv firem)

 

* Xylitol, Birchsugar (250 ml, 130 Kč, prodává Globus)

* Stolní sladidlo Stevia Natusweet Kristalle (400 g, 334 Kč, prodává benu.cz).

* Bio kokosový cukr Iswari (250 g, 85 Kč, prodává iswari.cz).
* Čekankový sirup 4Slim (169 Kč, zakoupíte v hypermarketech Globus).

* Bio sirup agávový Country Life (350 g, 99,90 Kč, prodává kosik.cz).
* Javorový sirup Alnatura (250 ml, 262 Kč, prodává Globus).



0 hlasů
Vaše hodnocení