Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Spousta z vás jde na dietu přes přílohy nebo pečivo, kterých se vzdá úplně. Ale to je chyba.

Hlídej si množství příloh, ale úplně je nevynechávej

přílohy 4
zdroj: Thinkstockphotos přílohy 4
aktualizováno 31.08.2016, 00:33 | 31.08.2016, 00:33 | krasna.cz/raw

Spousta z vás jde na dietu přes přílohy nebo pečivo, kterých se vzdá úplně. Ale to je chyba.

Je pravda, že když přestaneš jíst přílohy včetně pečiva, zhubneš. Klidně i kilo za týden. Jenže co pak? Nebudeš už jíst přílohy jako jsou brambory, těstoviny nebo rýže nikdy, aby ti váha znovu nestoupla, nebo se smíříš s jejími výkyvy? Obojí je špatně.

 


Mozek přílohy potřebuje, bez nich ti to nebude myslet
Jdi na to úplně jinak – nauč se jíst příloh jen tolik, aby sis váhu udržela nebo ji o něco snížila. Má to pro tebe hned několik výhod.

 

 

Například tu, že jídlo s přílohou tě lépe zasytí a nebude tě honit mlsná už brzy po obědě. Nebo tuhle, když se naučíš poskládat jídlo včetně příloh tak, abys po něm nepřibírala, nebudeš muset držet nesmyslné přísné diety. A nakonec i tu, že díky přílohám dodáš tělu potřebné množství sacharidů, bez nichž mozek nefunguje tak dobře, jak má.

 


Samozřejmě sacharidy neboli cukry jsou i jinde než v přílohách, stačí sáhnout po kousku čokolády a mozek to taky na chvilku uspokojí. Jenže vzdát se příloh a naopak si dávat sladkosti je dost nerozumné, protože tyhle rychlé cukry se vzápětí spálí nebo přemění na tuky a dlouhodobě se jich tělu tím pádem nedostává.

 

 

 

Uber na velikosti porcí, příloh by měla být čtvrtina
Příloh se nemusíš bát, ale je potřeba zacházet s jejich množstvím. Je skutečně rozdíl, zda si dáš ke kousku masa plný talíř brambor nebo ti bude stačit pár kousků.

 

Pro začátek si stačí zapamatovat jednoduché pravidlo: přílohy by měla zabírat čtvrtinu talíře nebo přesněji porce, na druhou čtvrtinu patří maso nebo třeba plněná paprika a celou zbylou polovinu by měla tvořit zelenina. Tou můžeš nahradit část porce příloh, na kterou jsi byla dosud zvyklá.

 


Klasické jídlo s přílohou by sis měla dopřávat v poledne, ale k večeři už se nehodí. Pár kousků těstovin v lehkém zeleninovém salátu samozřejmě nevadí, stejně jako si můžeš dopřát kousek pečiva, ale klasické jídlo s přílohou si v téhle části dnes už odpusť.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Dá se jídlem a pitím ovlivnit celulitida? Ano!

7 kroků k tomu, abys dala sbohem své letní lásce

Dieta: laskonka vás nezabije, šlehačkový dort ano!

 

Těstoviny jsou záludné, běžné porce jsou nesmyslně velké
Zatímco s bramborami nebo rýží a jejich množstvím se člověk naučí zacházet celkem snadno, s těstovinami je to složitější, neboť hlavním jídlem jsou tu vlastně právě ony. Tady ti zbývá jediné – dávej si poloviční porci.

 

Bohužel, české restaurace servíruji těstoviny v množství, které by stačilo spíše dvěma než jednomu člověku. Pokud si k nim dáš smetanovou omáčku, určitě nepůjde o dietní jídlo, stejně jako to platí o oblíbených lasagních.

 

Takže, jestliže chceš shodit přebytečná kila, raději si v restauraci těstoviny nedávej vůbec, případně popros o menší porci – některé podniky dávají na výběr ze dvou velikostí. Při domácím vaření těstovin dej pozor na to, aby nebyly převařené, protože po takových by ti zbytečně brzo vyhládlo.

 

Bohužel, dietní nejsou ani různé tortilly a wrapy, ačkoli se tak často tváří. Samy o sobě mají nejméně tolik energie jako třeba rohlík. Úplnou kalorickou bombu z nich pak dělá náplň bohatá na dresink či smažené maso.

 

 

 

U pečiva nezapomeň vyměnit bílé za tmavé 
Na pečivo se dívej podobně jako na přílohy. Uber na jeho množství a jez ho spíše v první polovině dne. Přednost dávej kvalitnímu tmavému. Určitě se ho ale také nevzdávej úplně, spíše si hlídej množství a také přemýšlej nad tím, co si dáváš k němu – kousek tmavého chleba se sýrem typu cottage je vhodnou snídaní nebo svačinou. Pokud si ho tlustě namažeš máslem, už se doporučit nedá.

 

Každopádně zůstaň u jednoho krajíčku, protože tmavé pečivo má stejně energie jako světlé. Jeho výhodou je, že díky obsahu vlákniny lépe a na delší dobu zasytí.



9 hlasů
Vaše hodnocení