Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Limetka, bezinka, borůvka, citrón, pomeranč, pomelo, grapefruit – to všechno jsou příchutě dnes již fenomenálního letního nápoje. Ano, možná už to tušíte ‒ jmenuje se radler.

Jak vybrat kvalitní radler? Sládek radí, jak přestat pít patoky

Radler
zdroj: Thinkstockphotos Radler
aktualizováno 23.08.2014, 00:00 | 23.08.2014, 00:00 | Krasna.cz/trm

Limetka, bezinka, borůvka, citrón, pomeranč, pomelo, grapefruit – to všechno jsou příchutě dnes již fenomenálního letního nápoje. Ano, možná už to tušíte ‒ jmenuje se radler.

I když v naší zemi zažívají radlery nebývalý rozkvět až v posledních letech, historie tohoto nápoje je dlouhá. Vznikl pravděpodobně na konci 19. století v Německu a mezi jeho první vášnivé konzumenty patřili cyklisté, pro které už tehdy představoval ideální iontový nápoj. Dnes je na trhu mnoho značek a příchutí. Jak se ale v té spoustě zorientovat? Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel, přináší rady věnovaném právě těmto – laicky řečeno – mixům piva a limonády.


V obchodě


O tom, zda vám daný radler bude chutnat, či ne, samozřejmě rozhodují osobní preference. Přesto když se ocitnete v obchodě před plným regálem s těmito nápoji, existují určité vlastnosti, které byste měli sledovat, pokud si domů chcete odnést kvalitní pivní mix. Prvotním zdrojem informací by pro vás měla být etiketa. Pokud je výrobce férový, uvádí všechny důležité vlastnosti přímo zde. Takže – co je nejdůležitější?


Co nejméně chemie


Podle mého názoru by měl mít každý dobrý radler blízko k přírodě. Různá „éčka“ jsou zdraví neškodná, ale sám z praxe vím, že se bez většiny z nich obejdete. Je jen na pivovaru, zda si chce proces výroby a další distribuce ulehčovat, nebo zda je jeho cílem přirozený nápoj.

 

Pokud nejste diabetici, rozhodně se také vyhněte pivním mixům, které obsahují umělá sladidla. Zdravý člověk vůbec nemá důvod přijímat například aspartam. I když má takový nápoj méně energie, dávejte přednost přírodním sladidlům.


Obsah alkoholu


Další věcí, na kterou byste se měli při nákupu zaměřit, je obsah alkoholu. U nealkoholických radlerů by neměl překročit 0,5 procenta. Klasický radler je mixem piva a ovocné složky nebo limonády, jejichž vzájemný poměr je většinou 50 : 50. To znamená, že alkoholické radlery mívají okolo dvou procent alkoholu, najdou se ale také silnější nebo slabší výjimky. Osobně se vyhýbám těm nápojům, které obsahují méně než 1,8 procenta alkoholu, zde už je evidentně menší podíl piva, a tak se již často nedá hovořit o radleru v pravém slova smyslu.


PŘEČTI SI TAKÉ:

Vražedné ENERGY DRINKY! Mohou vás zabít
Zrádný alkohol! Nemůže za tvé špeky právě on?
Alkohol při dietě: Jaký podíl viny má na tvé nadváze právě on?

 

Složení a zdraví prospěšné látky jsou významným faktorem, který by měl ovlivňovat vaše rozhodnutí, ale nejdůležitější jsou samozřejmě takzvané „senzorické vlastnosti“ radleru, tedy barva, vůně a chuť. Jaké vlastnosti by měl tedy dobrý radler mít?
Kolik druhů ovoce znáš, tolikrát jsi radlerem?


Už v obchodě si určitě všimnete, že není radler jako radler. Některé se honosí několika chuťovými přísadami, jiným vystačí jediná. V tomto případě platí, že vždy záleží na preferencích konzumenta. Pokud vám vyhovuje například chuťová kombinace zázvoru a limetky, nemusíte se v žádném případě bát ji vyzkoušet. Já osobně dávám přednost spíše jednodušším pivním mixům, ve kterých se snoubí chuť poctivého piva a citrusových plodů.

 

Radler
(Foto: oficiální zdroj)


Naléváme


Takže si nalijme do čisté sklenice. Jak už víme, radler je mix piva a nějaké ovocné složky, například limonády. Příslušnost k nápojům z piva by měla být na první pohled patrná, a to díky pivní pěně. Některé výluhy z ovoce mohou pěnivost snižovat, proto není hustota pěny úplně stěžejní vlastností radlerů. Nicméně stopy po pěně by měly být přinejmenším patrné. Pokud pěna úplně chybí, vyvolává to podezření, že je v radleru málo zastoupen pivní podíl nebo že je kvalita piva horší.


Zaměřte se také na barvu. Ta by měla odpovídat tomu, co je vyobrazeno na etiketě. Pokud to bude například příchuť červeného pomeranče nebo maliny, měla by být barva narůžovělá až lososová.

 

BUDE TĚ ZAJÍMAT:

TEST: Ovocná piva jsou plná chemie! Jak moc poškodí vaše zdraví?
VELKÝ TEST CITRÓNOVÝCH PIV: Který RADLER osvěží a který se nepovedl?


Voníme a chutnáme


Ve vůni byste měli cítit složky, které se přidávají k pivu. Ale chmelové nebo sladové vůně se nelekejte, v tomto ohledu nejsou vůbec na škodu. Opět zdůrazňuji, že podstatné je to, aby se všechno harmonicky propojovalo. Lidově řečeno, ve vůni by nemělo nic nepříjemně „trčet“.


To samé pak platí i pro chuť, ve které by měl být vyvážený podíl pivní a ovocné složky. A protože v naší zemi vyrábíme pivo, které se vyznačuje plnou chutí a řízem, měla by v chuti doznívat chmelová hořkost.


Radler je především osvěžující nápoj. Jeho alkoholickou i nealkoholickou variantu oceníte i při letních radovánkách či při sportech, kdy je přírodní obdobou iontových nápojů. Přesto by v chuti neměla převažovat kyselost ani sladkost – ty potom vzbuzují dojem, že nepijete nápoj z piva, ale běžnou limonádu. Já osobně například odmítám radlery přeslazené a agresivně překyselené. V pivu také hledejte přírodní složky, nevěřte, že je chemie nezastupitelná, jde to i bez ní.


Pivních mixů jsou na našem trhu desítky a troufnu si tvrdit, že vybrat si může každý. Nicméně nebojte se ochutnávat i méně obvyklé kombinace – pokud vám radlery zachutnají, určitě si brzy najdete svého favorita!



0 hlasů
Vaše hodnocení