Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Nemáte v letních teplotách chuť na vydatné jídlo a typicky českou kuchyni? Inspirujte se recepty přímořských států a pochutnejte si na sytých, ale přitom lehkých dobrotách.

Jezte jako na dovolené! Zkuste exotický bulgur, kuskus nebo tabbouleh

Tabbouleh
zdroj: Getty Images Tabbouleh
aktualizováno 31.07.2019, 00:00 | 31.07.2019, 00:00 | Krásná.cz

Nemáte v letních teplotách chuť na vydatné jídlo a typicky českou kuchyni? Inspirujte se recepty přímořských států a pochutnejte si na sytých, ale přitom lehkých dobrotách.

Dejte na chvíli vale českým knedlíkům, ale i sytým těstovinám topícím se ve smetanovo-sýrové omáčce. Letní jídelníček oživí saláty s bulgurem nebo kuskusem.

 

Bulgur vyčistí střeva

 

Pod názvem bulgur se skrývá částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí a širokou škálou kuchyňského využití. V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená. „Přitom bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, zástupce značky Zdravých potravin Arax.

 

Připravuje se podobně jako rýže, stačí dobře propláchnout a dát vařit na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut. „Skvěle se hodí jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek,“ doplňuje Martin Moučka.

 

 

Salát s bulgurem a avokádem

 

Salát s bulgurem
(Foto: ARAX Zdravé potraviny)

 

Potřebujete:


200 g bulguru
1 zralé avokádo
svazek ředkviček
svazek jarní cibulky

 

na zálivku:
2 lžíce Dijonské hořčice
1 lžíce vinného octa
1 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku

 

Postup:

 

Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Avokádo, ředkvičky a jarní cibulku nakrájíme na menší kousky a smícháme s bulgurem. Hořčici promícháme s octem a olivovým olejem, přidáme prolisovaný česnek. Smícháme se salátem a necháme vychladit.

 

Bulgur s cuketou, ricottou a bazalkou

 

Salát s bulgurem
(Foto: La Formaggeria Gran Moravia)

 

Potřebujete:

 

150 g bulguru
4 menší cukety
10 stonků povařeného chřestu
80 g ricotty vhodné na strouhání (ricotta montel, prodává La Formaggeria Gran Moravia)
svazek bazalky
svazek máty
100 g krůtího masa
extra panenský olivový olej
sůl, pepř

 

Příprava:

 

Uvařte bulgur dle návodu na balení, pak jej přendejte do mísy a zakapejte trochou oleje. Cukety nakrájené na nudličky orestujte na pánvi, osolte a ochuťte mátou a bazalkou natrhanou na malé kousky. Krůtí maso nakrájejte na malé kousky a opečte ho na pánvi. Společně v míse smíchejte uvařený bulgur, cuketu, chřest nakrájený na kolečka a maso, opepřete, případně dosolte. Na závěr přidejte nastrouhanou ricottu a podávejte.


Tabbouleh se slunečnicovými semínky

 

Tabbouleh
(Foto: ARAX Zdravé potraviny)

 

Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh. Místo bulguru lze použít i kuskus.

 

Potřebujete:


200 g bulguru
3 větší rajčata
1 červená cibulka
jarní cibulka (menší svazek)
petrželka
máta
hrst slunečnicových semínek (opražených)
citrónová šťáva na dochucení
sůl, pepř a olivový olej

 

Postup:


Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Do větší mísy na menší kousky nakrájíme rajčata, červenou cibulku, jarní cibulku, petržel, mátu a opražená slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme. Přidáme vychlazený bulgur, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a vše opět dobře promícháme. Podáváme vychlazené.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nový způsob hubnutí? FRESH DIETA! Ideální strava na léto!
Zdravý letní jídelníček: Rychle hotovo a ani kilo navíc + RECEPTY
Chytré tipy, jak odtučnit jídelníček

 

Nízkotučný kuskus pomáhá snížit cholesterol


Kuskus, couscous nebo cous cous je slovo převzaté z arabštiny. Právě severoafrická kuchyně používá cou cous jako základní potravinu. Jde o spařenou obilovinu, konkrétně o pšenici, ječmen nebo proso, tvarovanou do malých kuliček podobných krupici. Přestože to na první pohled nevypadá, jde o jemnozrnnou těstovinu. Je výborným zpestřením stravy a hodí se i do dietního jídelníčku, je lehký a snadno zasytí. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a velmi malé procento tuku. Napomáhá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, usnadňuje pohyb střev a chrání orgány trávicí soustavy před rakovinou.
Kuskus se nejčastěji podává jako příloha či salát se zeleninou, masem nebo rybami, nahradí rýži, dobře se kombinuje s čočkou či jinými luštěninami nebo quinoou. Ale hodí se také k přípravě sladké kaše s ovocem nebo ořechy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a rychlá, kuskus se zalévá horkou vodou a nechává nabobtnat.

 

„Kuskus díky rychlé přípravě a rychlé stravitelnosti často využívají sportovci jako snídani před závodem nebo tréninkem. Výborným, dobře stravitelným a rychle hotovým jídlem před závodem je kuskus s pečeným banánem na ghí s mandlovým máslem a medem. Vytvořenou kaši lze posypat práškem z nepražených kakaových bobů nebo skořicí,“ radí Milan Merva, osobní trenér a specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.


Celozrnný kuskus s cherry rajčaty

 

Kuskus
(Foto: KetoDiet)

 

Potřebujete:


50 g celozrnného kuskusu
1 sáček KetoDiet proteinové polévky kuřecí nebo hovězí
100 ml vody
1 stroužek česneku
5 ks cherry rajčat
1 polévková lžíce olivového oleje
hrst čerstvé bazalky nebo oregana
30 g parmezánu

 

Postup:

 

Proteinovou polévku si připravíme ve 100 ml vody a necháme 3 minuty odstát. Hotovou polévku nalijeme na suchý kuskus a necháme dalších 5 minut odstát, aby se kuskus nasákl. Mezitím si nakrájíme rajčátka a česnek, které orestujeme na olivovém oleji. Hotový kuskus smícháme s orestovanými rajčaty a česnekem. Přidáme čerstvou bazalku či oregano a posypeme parmezánem.

 

Náš TIP: Připravte si ke kuskusu bazalkové pesto. Jak na něj? Hrst bazalky, 2 lžíce slunečnicových semínek, 2 lžíce olivového oleje a 2 lžíce parmezánu důkladně rozmixujeme a ozdobíme jím hotový kuskus.



0 hlasů
Vaše hodnocení