Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štíp...

Možná nejstarší superpotravina vůbec! Nahradí jakýkoli tuk

Ghí
zdroj: ceskeghicko.cz Ghí
aktualizováno 13.09.2019, 00:00 | 13.09.2019, 00:00 | Krásná.cz

Voní a nepřipaluje se. Dá šmrnc jakékoliv polévce i omáčce, je skvělé na dušenou zeleninu, při pečení jím nahradíte všechny margaríny i máslo a lze ho namazat i na chléb a jíst za studena. A také využít k zevnímu použití na hojení ran nebo po štípnutí hmyzem. O čem, že je řeč?

O ghí, čistém máselném tuku té nejvyšší kvality, který si získává stále větší přízeň. „Ghí je asi nejstarší superpotravinou na světě. V historii se s ním můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, starou indickou medicínou, kde bylo považováno za elixír života,“ vysvětluje Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko.

 

Málokdo ale ví, že ghí není žádnou novinkou ani v našich krajích. Naše babičky neměly lednice, a tak přepouštěly máslo, aby jim déle vydrželo. „Ghí neboli přepuštěné máslo se získává z klasického kravského másla. Postup je pak stejný: máslo se musí dlouho vařit a při ohřívání se postupně odpařuje voda, až zmizí úplně. Bílkoviny a všechny tuhé částice se z másla vysrážejí a zkaramelizováním se mu dodá chuť. Následně se vše odfiltruje, přecedí a máme čistý máselný tuk,“ popisuje Andrea Dostálová.

 

Dnes je velký boom ghí, protože vědecké výzkumy potvrzují, že je to velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

 

10 důvodů, proč používat ghí:

 

1. Nahradí všechny tuky


Ghí lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Je tak ideální nejen na vaření a pečení, ale také na smažení. A použít ho můžete jen tak na chleba – stačí ho natřít. Skvěle chutná a voní v jakékoliv podobě.


2. Nepřepaluje se a nezapáchá


„Ghí má vysoký kouřový bod – až 250℃. Ani při skutečně vysokých teplotách se tedy nepřepaluje a ani během zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků,“ vysvětluje hlavní přednost ghí Andrea Dostálová.

 

Ghí
(Foto: ceskeghicko.cz)

 

3. Ghí je zásobárnou vitamínů


Tato superpotravina neobsahuje mléčnou bílkovinu, zlepšuje trávení a je plná antioxidantů a vitamínů (A, D, E, K). Ghí je vhodné pro lidi trpící záněty zažívacího traktu i ty, kdo mají alergii na lepek, protože jim dodá patřičné potřebné látky.


ČTĚTE TAKÉ:

Nejhloupější mýty o dietách a hubnutí
Tuky, zdravé i zákeřné! Jak se v nich konečně vyznat?
Čtyři snídaňové zásady pro štíhlou linii

 

4. Ghí vydrží i rok a nemusí se chladit


„Ghí je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáme velmi dlouhou trvanlivost bez nutnosti chlazení. V lednici, nebo jen ve spíži či kdekoliv jinde vám vydrží minimálně 12 měsíců,“ upozorňuje Andrea Dostálová.


5. Chuť másla pro ty, kdo mají intoleranci na laktózu


Ghí neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje.


6. Ghí zlepšuje trávení


Stimuluje totiž tvorbu žaludečních kyselin, a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

 

Ghí
(Foto: ceskeghicko.cz)

 

7. Zázračná kyselina máselná


Ghí obsahuje kyselinu máselnou, která chrání střeva, působí protizánětlivě a pomáhá také udržovat hladinu inzulinu.

 

8. Ghí podporuje hubnutí


Energie z mastných kyselin v ghíčku pomáhá spalovat tuky a celkově detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč. Také obsahuje kyselinu linolovou, která snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.

 

9. Ghí je dobré na nervy


Ghí působí jako skvělé mozkové a nervové tonikum. Mozkové a nervové buňky totiž skvěle chrání omega 6 a omega 3 mastné kyseliny, které ghí obsahuje.

 

10. Ghí usnadňuje hojení


Ghí se dá použít nejen vnitřně, ale je vhodné také na vnější použití. Zatímco v těle udržuje zásadité prostředí a brání tak vzniku zánětů, usnadňuje hojení i zevně. Stačí ho natřít na podrážděnou pokožku – rychle ji zklidní a také hydratuje a zvláčňuje.



0 hlasů
Vaše hodnocení