Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Brzy tě čekají pololetní a pak jarní prázdniny. Jestli je nechceš strávit v posteli s teploměrem, kapesníkem a horkým čajem, zkus tentokrát jít přírodní cestou. Chřipku z těla ti pomůže vyhnat zázvor.

Nenech si pokazit jarňáky chřipkou

aktualizováno 30.01.2011, 08:30 | 30.01.2011, 08:29 | Krasna.cz/trm / mt

Brzy tě čekají pololetní a pak jarní prázdniny. Jestli je nechceš strávit v posteli s teploměrem, kapesníkem a horkým čajem, zkus tentokrát jít přírodní cestou. Chřipku z těla ti pomůže vyhnat zázvor.

Kořen zázvoru se v Asii už léta používá jako koření v kuchyni (je pěkně pikantní), ale i jako všemocný lék v léčitelství. A teď ani moc nepřeháníme. Díky tomu, že dokáže krásně prohřát, se používá jako obklad na bolavá záda nebo kolena. Také pomáhá uvolňovat dýchací cesty, je skvělý při nachlazení a chřipce. Pomůže ti ale i s bolavým břichem, při pálení žáhy nebo nadýmání. Je prý dobrý i na závratě, nervové vypětí a při záchvatech migrény.

 

Teď ho ale nejspíš nejvíc oceníš jako lék na chřipku. Stačí, když si v zelenině nebo v supermarketu koupíš kořen zázvoru a doma si z něj připravíš čaj.

 

 

Zázvorový čaj


Potřebuješ: kořen zázvoru, citron, med na oslazení.


Postup: Asi třícentimetrový kousek zázvorového kořenu nastrouhej a zalij horkou vodou. Nech chvíli louhovat, sceď a hotový nápoj podle chuti oslaď medem. Taky ho můžeš nakrájet na tenké plátky a přidat k němu na plátky nakrájený, očištěný citron (i se slupkou), zalít horkou vodou a nechat kousky citronu a zázvoru v nápoji. Vypadá to hezky i pro oko. Protože je citron kyselý a zázvor dost ostrý, je dobré nápoj osladit medem. Počkej ale, až trošičku vystydne, jinak med ztratí své výživné látky, kterým vysoké teploty nesvědčí.



13 hlasů
Vaše hodnocení