Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Pít se musí, a když už musíme pít, proč si místo obyčejné vody nedopřát vodu, která nabízí vedle lahodné chuti i něco navíc?

Po jaké minerálce sáhnout, když jste unavené, nesoustředěné nebo vás bolí hlava?

Nervozita
zdroj: Thinkstockphotos Nervozita
aktualizováno 10.01.2019, 16:30 | 10.01.2019, 16:30 | Krásná.cz

Pít se musí, a když už musíme pít, proč si místo obyčejné vody nedopřát vodu, která nabízí vedle lahodné chuti i něco navíc?

Přírodní vody obsahují směs rozpuštěných iontů a jejich sloučenin. „Jako minerální se pak označuje taková voda, která má z hlediska výživy blahodárné fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí. Některé minerální vody jsou bohaté na jeden prvek (například hořčík, jód, vápník nebo draslík), jiné obsahují směs minerálních látek. Minerální vody dosahují různého stupně mineralizace, od půl až po desítky gramů rozpuštěných iontů na jeden litr. Kromě vody tak doplňují větší či menší množství minerálních látek, které tělo využije podle svých potřeb a klinického stavu,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. primář interního oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze.

 

Anketa
Pijete minerální vody?
 


Co si dokáže tělo z vody vzít?

 

Schopnost organizmu vstřebávat minerální látky závisí na mnoha faktorech, obecně na formě, ve které jsou do těla podávány, na stravě, ze které jsou vstřebávány, na rychlosti peristaltiky střev,
na ostatních minerálních i dalších látkách, které jsou přítomny ve střevě. U některých minerálních látek hraje roli také hladina vitaminů nebo hormonů, případně množství minerálních látek obsažených v těle. Schopnost vstřebávání závisí rovněž na velikosti částic minerálních látek, na jejich rozpustnosti a schopnosti se rozložit.

 

Minerální látky se lépe vstřebávají z potravy a potravinových doplňků v tekuté nebo koloidní formě, z pevné stravy a pevných potravinových doplňků se vstřebávají hůře. Vstřebávání zhoršuje přítomnost vlákniny, bílkovin nebo tuků ve stravě. Rostlinná strava obsahuje poměrně velké množství minerálních látek, ale jejich vstřebávání je často blokováno fytáty (celozrnné produkty, luštěniny, obilné klíčky) nebo taninem (čaj, káva, nezralé ovoce). Schopnost vstřebat určitou látku ze stravy se nazývá bioavailabilita (biodostupnost).

 

Pitný režim
(Foto: Getty Images)

 

Co který minerál umí?

 

Draslík – hlavní nitrobuněčný kationt, z 98 % v nitrobuněčných tekutinách. Spolu s vápníkem je zodpovědný za správnou funkci svalů včetně srdečního. Jak nízká, tak vysoká hladina draslíku může způsobit poruchu funkce svalů nebo srdce. Do buňky je aktivně pumpován výměnou za sodík, spolu s glukózou, podílí se tedy i na metabolizmu sacharidů. K udržení správné hladiny draslíku je nutný také hořčík. Voda k pití by měla obsahovat přiměřené množství draslíku k doplnění ztrát. Pro běžnou konzumaci není z hlediska bezpečnosti vhodný vysoký obsah draslíku, v indikovaných případech se doplňuje spíše léky nebo potravinovými doplňky.


Kde ho hledat: Magnesia

 

Hořčík – druhý nejdůležitější nitrobuněčný kationt. Podílí se především na metabolických reakcích jako součást enzymů, dále na funkci svalů včetně srdečního, správné mineralizaci kostí a zubů. Nejsou známy příznaky předávkování hořčíkem, naopak při jeho nedostatku dochází k únavě, svalové slabosti až křečím, poruchám srdečního rytmu. Přítomnost hořčíku ve vodě k pití
je vzhledem k jeho účinkům a nemožnosti předávkování žádoucí.

 

Kde ho hledat: Magnesia, Korunní, Rudolfův pramen


ČTĚTE TAKÉ:

Jak se přimět dodržovat pitný režim?
Co jíst a pít po cvičení
Chceš krásnější pleť? Začni pít víc vody! FOTOGALERIE jako důkaz

 

Vápník – v největší míře zastoupen v kostech a zubech, kde zodpovídá za jejich pevnost. Hladina vápníku v těle je velmi důležitá, protože se stará o přestup živin přes buněčné membrány, šíření nervového a svalového vzruchu, krevní srážlivost, hojení ran, trávení živin, metabolizmus základních živin a další funkce. Kosti slouží jako zásobárna vápníku, ze které ho organizmus odebírá při snížení jeho hladiny v krvi, což může vést k poškození kostí (osteoporóze). Obsah vápníku ve vodě k pití je žádoucí, především jako doplněk příjmu potravou. Pro nejlepší vstřebání je nutné, aby byl vápník ze solí dostupný a aby byl ve správném poměru s fosfátovými solemi. Předávkování vápníku v důsledku konzumace běžné vody nepřichází v úvahu.

 

Kde ho hledat: Ondrášovka, Hanácká kyselka, Perrier

 

Sodík – hlavní kationt (kladný iont) v mimobuněčném prostoru a nejvíce zastoupený kov v lidském těle. Jeho hlavní funkcí je udržení vodního hospodářství v organizmu, respektive tekutiny
v mimobuněčném prostoru. Vzhledem k vysokému zastoupení kuchyňské soli (NaCl) v naší potravě nemáme v současné době s nedostatečným příjmem sodíku problém. Ten může nastat pouze v případě excesivního pocení při vysokých teplotách okolního prostředí, při horečce, při pracovním nebo sportovním výkonu, zvláště pokud tekutiny hradíme vodou bez obsahu minerálních látek. Voda k pití by měla obsahovat nízké množství sodíku, protože ve stravě je kuchyňská sůl obsažena v dostatečném, až přebytečném množství. Při sportovním výkonu nebo při vysokých teplotách okolního prostředí je nutné čistou vodu nahradit vodou více mineralizovanou, případně speciálními iontovými roztoky. Pacienti, kteří užívají léky na snížení krevního tlaku (diuretika), by měli v letních měsících zvýšit příjem soli nebo snížit dávku těchto léků.

 

Kde ho hledat: Poděbradka, Korunní, Hanácká kyselka

 

Chloridy – hlavní anionty (záporné ionty) mimobuněčného prostoru v lidském těle. Vyskytují se především ve formě chloridu sodného (NaCl), a společně se sodíkem se tak podílí na udržování stavu mimobuněčných tekutin a vodním hospodářství. Podílí se také na udržení acidobazické rovnováhy a slouží k tvorbě kyseliny chlorovodíkové v žaludku (HCl), která podporuje trávení bílkovin a chrání organizmus před bakteriemi i dalšími mikroby konzumovanými s potravou. Bílé krvinky tvoří ve svých granulích kyselinu chlornou, kterou používají k likvidaci nežádoucích bakterií.


Kde je hledat: Mattoni, Korunní



0 hlasů
Vaše hodnocení