Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Tento recept splňuje předpoklady pro plnohodnotné zdravé cukroví a na jeho chuti to nejde poznat. Skvělé že? :)

RECEPT: Zdravé perníčky

perníčky
zdroj: Thinkstockphotos perníčky
aktualizováno 06.12.2014, 00:38 | 06.12.2014, 00:38 | Krasna.cz/Lenička P.

Tento recept splňuje předpoklady pro plnohodnotné zdravé cukroví a na jeho chuti to nejde poznat. Skvělé že? :)

Ingredience:

 

2 vejce
250 g žitné mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
175 g hnědého cukru (lze nahradit zcukernatělým medem, zhruba 250 g)
100 g tekutého medu
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
špetka hřebíčku (roztlučeného)
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky jedlé sody

 

Domácí perníčky
(Foto: TN.cz)

 

Postup:

 

Med, cukr a koření dáme do menšího hrnce a na mírném ohni zahříváme tak dlouho, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.


Směs pak necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Obě mouky a sodu si dáme na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a přidáme i vychladlou medovou směs.


Opatrně vše smícháme nejprve vidličkou.


Jakmile se přísady trochu spojí, vypracujeme hladké těsto, ve kterém budou všechny ingredience dokonale promíchané.
Z těsta uděláme bochánek, který zabalíme do potravinové fólie a necháme nejlépe přes noc odpočinout při pokojové teplotě.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

RECEPT: Pochutnej si na domácích ovesných sušenkách
Udělej si bounty tyčinky. RECEPT
Zdravé vánoční cukroví: Tradiční chuť, méně kalorií


Druhý den si předehřejeme troubu na 200 °C. Připravíme si těsto na pomoučněný vál (použijte hladkou mouku). Válečkem vyválíme těsto, aby bylo asi centimetr silné.


Vykrajujeme různé tvary podle vlastního vkusu a dáváme na plech (na který si dáme papír na pečení).


V troubě pečeme asi 15 až 20 minut, dokud nebudou mít perníčky krásnou hnědou barvu.

 

Na ozdobu můžete místo klasické bílkové polevy použít oříšky, mandle, semínka (dýňová, sezamová) nebo kokos. Aby vše drželo, stačí použít trochu medu nebo bílku, kterým perníčky hned po upečení potřete.

 

A jsou naprosto skvělé :)

 

Článek připravila blogerka Lenka z blogu kreativologie.blog.cz.



1 hlasů
Vaše hodnocení