Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chtěla bys zhubnout? Nejlepší potraviny jsou čerstvé, a tak se podívej, co seženeš klidně hned!

Sezónní dieta - zhubni s tím, co teď roste

Zdravá strava
zdroj: Thinkstockphotos Zdravá strava
aktualizováno 18.07.2016, 15:48 | 18.07.2016, 15:48 | tej

Chtěla bys zhubnout? Nejlepší potraviny jsou čerstvé, a tak se podívej, co seženeš klidně hned!

Dieta není jen o jídle, které má nízký obsah tuků. Je také o zdravé stravě. Myslíš si, že je česká ředkvička stejně dobrá v zimě i na jaře? To se ovšem pleteš. Zimní ovoce a zelenina roste za pomoci chemických látek a umělého tepla. Za to v době, kdy je sezona určité potraviny, seženeš daleko zdravější a vhodnější potraviny. Podívej se, co v České republice právě roste, a vychutnej si tyto potraviny, dokud je čas.

 

Chřest

 

Ráda si pochutnáš na této zelenině? V Čechách narazíš pouze na chřest lékařský, jakýkoliv jiný druh pochází z ciziny. Začíná růst na konci dubna, takže je k mání celý květen a polovinu června a leckde až do léta.

 

 

Ředkvičky

 

Tato zelenina je pro tvou dietu jako dělaná. Obsahuje spoustu vlákniny, sacharidů, lipidů, bílkovin, železa, draslíku, vápníku, kyseliny listové, vitamínu B a vitamínu C. Je prokázáno, že snižuje cholesterol, pročišťuje střeva i trávicí trakt a je používána při mnoha dietách. Je jedno, jestli ředkvičky přidáš do salátu, nebo se rozhodneš pro jejich konzumaci zasyrova. Začínají růst v polovině dubna a pravé české ředkvičky seženeš do poloviny července.

 

Kedlubny

 

Kedlubny jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu B, C, železa, draslíku, fosforu a vápníku. Nejčastěji začínají růst v polovině května a těšit se jich můžeš v průběhu celého června i déle. Kedlubny jsou nejlepší v syrové formě, ale můžeš je přidat i do zeleninového salátu. Je prokázáno, že kedlubny ve velkém množství nadýmají, a tak je lepší sníst maximálně jednu denně.

 

Špenát

 

Jestli si chceš pochutnat na čerstvém českém špenátu, tak máš poslední možnost. Jeho sezona totiž vrcholí a na českých trzích bude maximálně do konce měsíce. Špenát je skvělá zelenina, která je bohatá na draslík, kyselinu listovou a vitamín K, působí antioxidačně, skvěle účinkuje na svalstvo, snižuje krevní tlak a pročišťuje střeva.

 

Další zelenina

 

Zajímá tě, kterou čerstvou zeleninu ještě v téhle době seženeš? Počkáš-li do konce měsíce, můžeš se těšit na brokolici, cibuli, cuketu, hrášek, kapustu, mrkev, okurky, rajčata, řepu a salát.

 

 

Jahody

 

Jako první ovoce dozrávají jahody, které můžeš sehnat již od začátku května. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, B, C a E, dále v nich najdeš mnoho minerálních látek, ale pro tvou dietu je hlavní, že i přes sladkou chuť obsahují velmi nízký podíl cukru. Jahody podporují metabolismus a pročišťují tělo.

 

Další ovoce

 

Kromě jahod na českých pultech se už v průběhu července můžeš těšit na angrešt, třešně a višně. Nejvíce ovoce dozrává až na přelomu července a srpna. To na pultech seženeš i broskve, hrušky, jablka, meruňky, rybíz a švestky.



5 hlasů
Vaše hodnocení