Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Existuje jen málo potravin, které vyvolávají tolik vášně jako tato pochoutka. Podle lidových zvyklostí z mnoha kultur si lidé konzumací čokolády vštěpovali víru, zdraví, sílu a sexuální vášeň. Takže kde se začalo naše poblouznění s čokoládou?

Tajemství čokolády: Toto jste o ní určitě nevěděli

Čokoláda
zdroj: Thinkstockphotos Čokoláda
aktualizováno 30.08.2014, 00:00 | 30.08.2014, 00:00 | krasna.cz/tvnoviny.sk

Existuje jen málo potravin, které vyvolávají tolik vášně jako tato pochoutka. Podle lidových zvyklostí z mnoha kultur si lidé konzumací čokolády vštěpovali víru, zdraví, sílu a sexuální vášeň. Takže kde se začalo naše poblouznění s čokoládou?

Odkud vlastně čokoláda pochází?

 

Kakaovník, jehož lusky obsahují semena (které mohou být zpracovány na čokoládu), byl objeven před 2000 lety v tropických deštných pralesích Jižní Ameriky. První lidé, kteří konzumovali kakao, byli z období Mayů (250 až 900 n.l.). Smíchali mletá semena kakaa s kořením, aby si připravili hořký, pikantní nápoj, který byl pro ně zároveň elixírem zdraví.


V čem spočívá půvab čokolády?

 

Pro Maye představovali kakaové lusky symbol života a plodnosti. Lusk byl často reprezentován v náboženských obřadech, včetně svatebních, a byl označován jako potrava pro bohy. Aztékové věřili, že moudrost a síla pochází z konzumace plodů kakaovníku, a že má dokonce i výživné, posilující a afrodiziakální vlastnosti.

 

Evropané ochutnali čokoládu a v momentě se do ní zamilovali

 

Evropané se poprvé dostali k čokoládě v roce 1519, kdy Montezuma nabídl pikantní čokoládový nápoj španělskému dobyvateli Cortézovi a jeho armádě. Ti přinesli kakaové boby do Španělska, kde představili novou pochutinu v kapalné směsi. Tento módní nápoj se rozšířil po celé Evropě, kde byl po celá staletí nápojem elity.


PŘEČTI SI TAKÉ:

Zabojuj s depresí
Čokoláda při dietě? ANO!
Největší mýty o akné: Vadí čokoláda, hranolky a nedostatek sexu?
Díky čokoládě zdravější i krásnější

 

Čokoláda byla známou pro svou sílu svádění

 

Čokoláda a její pověst afrodisiaka se rozvinula na francouzském královském dvoře. Erotické umění a literatura byly inspirovány svůdnými substancemi. Casanova, neslavný sukničkář, měl zvyk vypít čokoládu před každou milostnou avantýrou. Dokonce ještě dnes je čokoláda považována za afrodiziakum.

 

Čokoláda
(Foto: oficiální zdroj)

 

Je čokoláda opravdu afrodiziakum?

 

Ne tak docela, i když během své historie jím domněle byla. Čokoláda obsahuje malé množství chemické látky zvané fenyletylamin (PEA), též známé jako "droga lásky," a je spojována s regulací tělesné energie, nálady a pozornosti. Nepatrné množství fenyletylaminu se tvoří v okamžicích citové euforie, kdy stoupá krevní tlak a srdeční frekvence. Neexistuje žádný důkaz, že fenyletylamin vyskytující se v potravinách zvyšuje hladinu fenyletylaminu v mozku, i když mnozí milovníci čokolády si dovolí nesouhlasit!

 

Čokoláda se globalizuje

 

První strojová čokoláda byla vyrobena v Barceloně v roce 1780, dláždíc si cestu pro masovou výrobu čokolády. Později, díky mechanickým vynálezům, bylo umožněno produkovat hladkou, krémovou čokoládu v pevné formě k jídlu, tedy nebyla již pouze v tekuté formě. První tabulka čokolády byla vyvinuta britským výrobcem čokolády Fry & Sons počátkem sedmnáctého století.

 

BUDE TĚ ZAJÍMAT:

Afrodiziaka rozpálí vaši touhu
Nejsměšnější sexuální mýty všech dob
Afrodiziaka a lektvary lásky

 

Třikrát sláva čokoládě!

 

V roce 1875 byla na trh uvedena první mléčná čokoláda, a to pánem jménem Daniel Peter ze Švýcarska. Čokoláda se stala tak populární, že i během druhé světové války americká vláda dodávala kakaové dobrůtky svým vojákům. V dnešní době americká armáda zahrnuje čokoládu do armádních přídělů. Čokoláda byla dokonce ve vesmíru jako součást stravy astronautů USA.


Čokoláda v 21. století

 

Hořká čokoláda (na rozdíl od mléčné nebo bílé čokolády) obsahuje zdravé flavonoidy podobné těm, které jsou v čaji, červeném víně, ovoci a zelenině. Studie prokázaly, že malá porce tmavé čokolády může zlepšit průtok krevních cév a může zlepšit krevní cukr a citlivost na inzulín, které pomáhají snižovat riziko vzniku cukrovky. Ale pozor, čokoládové bonbóny mají hodně nasycených tuků a cukru, takže konzumujte pouze malé porce jako součást zdravé výživy.



3 hlasů
Vaše hodnocení