Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Vůně mandarinek a krájení jablíček k vánočním svátkům patří, nemusí ale zůstat jen u ní. Obchody jsou plné exotického ovoce, jejich degustace může být klidně zajímavým tipem na dárek pro gurmány, ale i hezkým a zdravějším zpestřením svátečního mls...

Tipy na lahodné exotické ovoce, které ochutnat (nejen) o Vánocích

Exotické ovoce
zdroj: Getty Images Exotické ovoce
aktualizováno 19.12.2018, 16:30 | 19.12.2018, 16:30 | Krásná.cz

Vůně mandarinek a krájení jablíček k vánočním svátkům patří, nemusí ale zůstat jen u ní. Obchody jsou plné exotického ovoce, jejich degustace může být klidně zajímavým tipem na dárek pro gurmány, ale i hezkým a zdravějším zpestřením svátečního mlsání.

Teploty pod bodem mrazu a krátké dny jsou spouštěčem špatných nálad a depresí. Nejeden z nás se před nimi v myšlenkách ukrývá na sluncem zalité pláži. Kdo nemá možnost se tam skutečně vydat, může si alespoň dopřát exotické ovoce v teple domova a bojovat proti chmurám a rýmě pomocí důležitých vitamínů. Pokud nevíte, jak chutná granátové jablko, mučenka, karambola nebo dračí ovoce, není nic jednoduššího než si je vychutnat právě v tyto sváteční dny. Kde po nich zapátrat? Většinu dnes seženete běžně na pultech supermarketů, vyrazit pro ně můžete v Praze do vietnamské tržnice Sapa, on-line jich velký výběr nabízí kosik.cz.


„Granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya avíc patří mezi superovoce. „Jedná se o druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která dováží na český trh exotické ovoce.


Cherymoia

 

Exotické ovoce - 1
(Foto: Archiv firem)


Cherymoia, česky také čerimoja, je keřovitý strom, který pochází z pohoří jihoamerických And. V současnosti se pěstuje i v Africe nebo jižní Evropě. Jeho plody dorůstají až dvaceti centimetrů a mají tvar obřích jahod. Slupka je šupinatá, měkká a mívá hnědou až zelenou barvu. Dužina je bílá a máslově měkká. Toto ovoce je velmi chutné a sladké, často bývá označováno jako vůbec nejchutnější na světě. Bývá přirovnávána k mixu banánů, jahod a ananasu, ale nejlepší je ji zkusit.


Plody mají relativně hodně semen, která ale nejsou k jídlu, protože obsahují vysokou koncentraci alkaloidů a jsou jedovatá. V samotné dužině se nachází třísloviny a spousta minerálů, především dusíku, fosforu nebo vápníku. Je v ní také zastoupena široká škála vitamínů skupiny B a vitamín C. Cherymoia pomáhá ke zklidnění žaludku, snížení vysokého krevního tlaku, podporuje trávení a snižuje nervové vypětí.


Jak ji jíst? Skvěle chutná jen tak vychlazená, ale mlsouni si ji mohou třeba i posypat cukrem. Můžete z ní připravit také džem nebo lahodné smoothie v kombinaci s jablky a dalším ovocem.

 

Granadilla

 

Exotické ovoce - 3
(Foto: Archiv firem)


Granadilla (jinak také mučenka, passion fruit nebo marakuja) se nejvíce pěstuje v Kolumbii. Český název mučenka je odvozen od květů, které svým tvarem připomínají trnovou korunu. Existuje i fialová odrůda, jejíž slupka je mírně jedovatá. Slupka je ovšem tvrdá a tuhá a jen těžko ji rozkoušete, takže se nemůže stát, že byste ji omylem snědli. Navíc pokud se slupka povaří (třeba při výrobě džemu), tak se jedovaté látky tepelnou úpravou zničí a nemusíte se ničeho bát.


Granadilla je 3x větší než její fialová příbuzná. Plody mají žlutooranžovou, jemně žíhanou hladkou a lesklou pevnou slupku, jsou kulatého až vejčitého tvaru, velké asi 8 cm a nahoře protáhlé do stopky. Dužnina je aromatická, šťavnatá, sladká a svou chutí připomíná trochu angrešt. Obsahuje množství železa, vitamíny A, C, fosfor a vápník.


Jak ji jíst? Plody můžete vyjídat lžičkou, ale granadilla je skvělá i v ovocných salátech, jimž dodá výrazné aroma a příjemnou příchuť. Dužnina se hodí třeba i do jogurtu, zmrzliny, lze ji použít jako součást polevy na dorty anebo do různých dezertů. Je výbornou součástí čerstvých džusů nebo koktejlů a připravíte z ní výbornou marmeládu.

 

Tamarind indický

 

Exotické ovoce - 9
(Foto: Archiv firem)


Tamarind je strom, který sice pochází z Afriky, ale pěstuje se i v dalších tropických oblastech, zejména v Indii. Vyhovují mu především dlouhá období sucha. Ze stromu jsou jedlé jeho plody – konkrétně lusky, které lákají milovníky exotických kuchyní po celém světě.


Lusky tamarindu obsahují dužinu, která má sladkokyselou chuť, lehce připomínající sušené švestky. Semena z lusků se využívají na jedlý olej, ale po uvaření a odstranění tvrdého obalu jsou také jedlá.


V tamarindu se nachází velké množství vitamínů a účinných látek. Ve větším množství je to hořčík, vápník, draslík fosfor a omega 6 mastné kyseliny. Má detoxikační účinky. Pročišťuje organismus od alkoholu, kofeinu, nikotinu a dalších škodlivých látek. Zlepšuje trávení a pravidelné vyprazdňování. Podporuje také růst vlasů, nehtů a kostí. Maminky jistě ocení, že pomáhá k lepší tvorbě mléka.


Jak ho jíst? Využití dužiny v kuchyni je opravdu široké. Dá se jíst sušená, vařená nebo syrová. Z lusků se připravují zavařeniny, marmelády, čatní a jsou základem mnoha nejen asijských omáček a dochucovadel – výborně se hodí například do steakové omáčky. Dokonce je najdeme ve všem dobře známé worcestrové omáčce. Z tamarindu se dá připravit i nápoj nebo skvělý sirup, který se hodí do koktejlů, ovocných salátů nebo dezertů. Sám o sobě působí i jako dochucovadlo a je hojně přidáván do luštěninových pokrmů. Využít ho můžete ale i jako přísadu do různých salátů, jogurtů, tvarohů, rýžových jídel nebo při pečení.


ČTĚTE TAKÉ:

Zázrak pro krásu, zdraví i štíhlou linii - obyčejná jablka
10 superpotravin, které ti prodlouží váš život
Jak vybírat chia semínka? Ať místo superpotraviny nejíte plísně

 

Granátové jablko

 

Exotické ovoce - 12
(Foto: Archiv firem)

 

Jeho úžasně intenzivní sladkokyselá chuť vás spolehlivě probere ze zimního spánku a u vyloupávání rudě červených zrníček se zrelaxuje i vaše mysl.


Granátové jablko obsahuje látky zvané antioxidanty, v tomto případě punicalagin. Ty bojují proti volným radikálům v těle, které poškozují zdravé buňky. Látky obsažené v granátovém jablku také prospívají cévám a čistí krev. Prospěšnost v případě anémie (chudokrevnosti) je díky bohatosti na minerály, zejména železa. Navíc se v plodech nachází vysoké množství sodíku a vitamínů A, B, E, K a C. Poslední zmíněný vitamín působí nejen jako antioxidant, ale zvyšuje také obranyschopnost organismu a umožňuje efektivní absorpci železa. A právě nedostatek železa může výrazně přispět k únavě či celkové podrážděnosti, na kterou není toto pošmourné období skoupé. Granátové jablko je zároveň velmi prospěšné v boji proti srdečním chorobám. Dokáže snížit cholesterol a vysoký krevní tlak a tím pomáhá v prevenci proti infarktu.


Jak ho jíst? Tuhou slupku rozkrojte, ideální je jablko rozkrájet na čtvrtiny a vyjmout bílou dužinu (ta se nejí), ze které vyloupáváme šťavnaté plody. Někdo doporučuje tento proces absolvovat v misce vody, aby nestříkala rudá šťáva, která může nepěkně zamazat okolí. Chutnají jen tak samotné, hodí se do ovocných salátů, smoothie, jogurtu, lze z nich ale dělat i džus nebo alkoholické koktejly – známá grenadina je sirup právě z granátového jablka.

 

Papaya

 

Exotické ovoce - 7
(Foto: Archiv firem)


Sušenou papayu nejspíš znáte, ale okusit čerstvý plod je úplně jiný zážitek. Sytě oranžová, šťavnatá dužina v sobě ukrývá vitaminy A, B, C a E, hořčík, vápník a železo a tím posiluje imunitní systém, který je v tomto období nutné aktivovat.
Lze konzumovat i semínka, která obsahují vysoké množství enzymu papainu s protizánětlivými účinky, podporují trávení a jejich konzumace čistí tělo od různých parazitů. Jejich chuť je poměrně nahořklá a ostrá podobná chuti černého pepře. Pokud jí ale zvládnete, dostaví se odměna v podobě zdravějšího zažívacího ústrojí.


Jak ji jíst? Dá se konzumovat samotná nebo jako součást netradičních dezertů.

 

Karambola

 

Exotické ovoce - 5
(Foto: Archiv firem)


Pro naše smysly je důležitá nejen chuť ale i vzhled jídla, proto je karambola tak oblíbenou ozdobou dezertů a ovocných salátů. Toto ovoce hvězdicovitého tvaru má příjemně nakyslou chuť. Nízký obsah cukru pomůže splnit tradiční novoroční předsevzetí „jíst zdravěji a zhubnout“. Vaše tělo obohatí o vitamin C, vápník, hořčík, železo a fosfor.


Jak ji jíst? Jí se se slupkou a klidně i s drobnými semínky, stačí jen nakrájet na plátky a slupnout jen tak, nebo vzniklými hvězdičkami zdobit kaše a jogurty, saláty či dezerty.

 

Pitahaya

 

Exotické ovoce - 2
(Foto: Archiv firem)


Pitahaya neboli dračí ovoce vás uchvátí na první pohled zářivě růžovo-fialovou slupkou, která skrývá lahodnou dužinu s jemnými zrníčky. Zvláštně a velice specificky vypadající „ostnaté“ ovoce je ve skutečnosti plodem kaktusu.


Má nízký obsah cukru a vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a vápníku, karotenu, železa a riboflavinu, tedy všeho co v zimě potřebujete. Její semínka - která se běžně s dužinou konzumují - mají vysoký obsah omega 6 a omega 3 mastných kyselin. Ty druhé aktivují fagocyty - bílé krvinky, které nejen bojují proti chřipce a mají příznivý vliv na psychickou pohodu.
 

Jak ji jíst? Stačí překrojit podélně na polovinu a pak dužinu opatrně vybrat lžící. Slupku důkladně odkrojte, je těžko stravitelná a může způsobit zažívací potíže. Pitahaya nejlépe chutná vychlazená.

 

Kumquat

 

Exotické ovoce - 6
(Foto: Archiv firem)


Pokud si v zimě rádi dopřáváte citrusové ovoce, ale neradi se zdržujete jeho loupáním, objevte pro sebe kouzlo kumquatů. Malé plody jsou kombinací hořké chuti slupky a sladké dužiny a vašemu tělu dodají vitamíny A, B, C a E a dále draslík, hořčík, vápník, železo a zinek. Originálními zdravými jednohubkami oslníte každou návštěvu.


Jak je jíst? Celé i se slupkou.

 

Mangostan


Vyznačuje se sladkokyselou chutí, která je podobná směsi hroznového vína, ananasu, grapefruitu a broskve. Mangostanu jsou přisuzovány mnohé léčivé účinky zejména díky velkému obsahu xantonů (žlutá krystalická látka, která působí proti bakteriím a zánětům). Proto se používá na hojení ran, exémů a jiných kožních onemocnění. Pozitivně také ovlivňuje nervový i cévní systém a posiluje dásně. Tlumí bolesti, odstraňuje únavu a snižuje horečku. Mangostanu se v jihovýchodní Asii přezdívá královna ovoce. Ta anglická, konkrétně Viktorie, údajně nabízela vysokou odměnu každému, kdo jí mangostan přivezl.


Jak ho jíst? U zralého plodu stačí na několika místech jemně pomačkat slupku, která začne sama pukat. Postupujte po obvodu plodu, dokud se neuvolní a nevyloupne se bělavá dužina, připomínající tvarem palici česneku. Ale nebojte, chuť je krásně svěží a sladká.



0 hlasů
Vaše hodnocení