Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Proč je pro nás cukr tak přitažlivý?

Zákeřný cukr nebo vaše vlastní slabost? Proč mu nedokážete odolat?

Dieta
zdroj: Getty Images Dieta
aktualizováno 24.04.2019, 00:00 | 24.04.2019, 00:00 | Krásná.cz

Proč je pro nás cukr tak přitažlivý?

Také jste v dětství rádi tajně ujídali cukr po lžičkách? Tak vězte, že tuto zvyklost si průměrný Čech přenesl do dospělosti a denně zkonzumuje množství cukru úměrné třinácti čajovým lžičkám, což je více než půl šálku cukru za den! Za rok je to třicet kilogramů. I když jako dospělí už asi nekonzumujeme cukr po lžičkách, jeho „skrytá” přítomnost v různých potravinách je pro naše zdraví mnohem zákeřnější. Ovšem jsou lidé, jejichž roční příjem cukru dosahuje dvojnásobku. Většina z nich trpí nadváhou, a zároveň neodolatelnou chutí na sladkosti.

 

Sladkost jako antidepresivum?

 

Co se skrývá za touhou po sladkostech? Není to jen zlozvyk z dětství nebo důsledek nevhodných diet, citového strádání či stresu. Za jednu z příčin chuti na něco sladkého je považován pokles hladiny serotoninu, který ovlivňuje náladu. Sladkost působí jako „zázračné antidepresivum“ – špatnou náladu dokáže spravit během pouhých dvaceti minut!

 

Ovšem serotonin dokážete doplnit i jinak než „bílým jedem“. Doporučuje se konzumovat mléčné výrobky, zejména sýry, krůtí maso, z ryb nejvíce lososa, vajíčka, celozrnné pečivo, dále vejce, banány, zelenou listovou zeleninu a ořechy.


Hlídejte si hladinu cukru v krvi

 

Za chutí na sladké se obvykle skrývá nízká hladina cukru v krvi: „Pokles hladiny cukru se projevuje mnoha nepříjemnými pocity: nepřekonatelným hladem, chutí na sladké, svírajícím pocitem v žaludku, malátností, únavou, nervozitou i bolestmi hlavy,“ vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan, a dodává: „Tyto pocity obvykle zmizí, když sníte potravinu s vysokým glykemickým indexem.“

 

Toto číslo vyjadřuje, jak rychle cukr pronikne do krve. Čím vyšší je, tím rychleji potravina uvolňuje své cukry do krevního řečiště. Jenže bohužel vyšší GI mají z výživového hlediska méně atraktivní potraviny. Chcete-li žít zdravě, nebo dokonce hubnout, měli byste spíše dávat přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem. Ty mají větší sytící schopnost a nevyvolávají tak rychle chuť na další jídlo jako potraviny s vysokým glykemickým indexem.

 

Mlsání
(Foto: Getty Images)

 

 

Cukr jako závislost

 

Optimální je udržovat vyrovnanou hladinu krevních cukrů. Při nadměrné konzumaci sladkostí dochází k téměř okamžitému zvýšení jejich hladiny, pak ovšem následuje prudký pokles spojený s intenzivním pocitem nepohody. V tu chvíli začnete znovu „bažit“ po jídle s obsahem sacharidů.

 

Dychtění po sladkostech je nejtěžší zvládat při redukční dietě. Chuť vás totiž přepadne, aniž byste měli hlad – a většinou na čokoládu. Její posedlí milovníci si vysloužili název „Chocolate travers” – „čokaholici“. Těm se bažení po čokoládě projevuje i formou „sladkých“ snů. Pokud tedy máte pouze chutě, raději sáhněte po tabulce kvalitní čokolády (70 až 89 % kakaové hmoty) a v klidu si ji vychutnejte, než abyste snědli větší množství té nekvalitní, která obsahuje mnoho nasycených tuků a cukrů a podílí se na vzniku obezity.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Není sladké jako sladké! Sladkosti, ze kterých nejvíce tloustneme
Trápí tě hlad a děsná CHUŤ NA SLADKÉ! Tohle začni jíst
Proč máš v depce chuť na sladké? Známe odpověď i to, jak chutě překonat

 

Nepleťte si cukry a sacharidy


Pojmem cukry jsou myšleny jednoduché sacharidy sladké chuti. Naopak složité sacharidy jsou pro zdraví přínosné a ve vyváženém jídelníčku mají své místo. Sem patří škroby, vláknina a polysacharidy z řas. V potravinách najdete i oligosacharidy, které jsou pro zdraví rovněž prospěšné, protože slouží jako prebiotikum.

 

„Při správně nastaveném jídelníčku, kde je dostatečné množství tuků a bílkovin, stačí přijímat okolo 100 g sacharidů na den, přičemž klíčový je druh sacharidů.,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová. Jako zdroj sacharidů doporučuje zařazovat luštěniny, škrobnatou zeleninu nebo žitný chléb či ovoce. Občas je možné sáhnout i po jáhlách, quinoi, pohance či amarantu.

 

Kde všude se skrývá cukr?

Rychlé cukry – mléčný cukr, řepný, třtinový cukr, glukóza z vinných hroznů a jiných plodů, ovoce, zelenina, med, obilniny.
 

Pomalé cukry – škroby (těstoviny, rýže, brambory, pečivo, ovoce) a glykogeny (v játrech a svalech živočichů).
 

Skryté cukry – limonády, džusy, kečupy, zeleninové konzervy, polévkové kostky, sušené smetany do kávy, slané sušenky a krekry, snídaňové lupínky, müsli, bílé pečivo a mléčné dezerty.

 

 

Práce a sport nejsou výmluva


Vcelku častým mýtem je, že cukr je nutný při fyzické zátěži „Dosud však nebylo prokázáno, že by byl cukr nezbytný k tomu, aby měl člověk energii na sport. Jako zdroj sacharidů postačí ty komplexní. V současnosti naopak mnozí sportovci inklinují k nízkosacharidové stravě s navýšením tuků,“ vysvětluje Minuka Bartolomějová.

 

Jak vyzrát na mlsnou?



Tělo navyklé na rychlé jednoduché sacharidy se nenechá jen tak oblafnout. Odpíráním se chuť zvětšuje, a stává se nesnesitelnou. Po čtyřech dnech se vrhnete na oblíbenou cukrovinku, a zhltnete ji tak rychle jako nikdy. A přijdou výčitky.

 

Spisovatelka Nancy Appleton tvrdí, že k překonání touhy po sladkém pomůže i chuť zubní pasty, a navrhuje čistit si zuby okamžitě po každém jídle. Stejnou roli může sehrát i žvýkačka.

 

Psychologové zase doporučují strategii odvrácení pozornosti: v okamžiku, kdy vás přepadne chuť na sladké, začněte něco dělat.

 

Vyzkoušet můžete i jiný „trik”. Když vás popadne chuť na sladké, vyhledejte svého partnera a užijte si společnou chvilku. Sex vyplavuje serotonin a dopamin, hormony, které vás ihned nabudí a naplní pocitem štěstí. Na jídlo už si pak ani nevzpomenete.

 

Vysledujte, kdy máte během dne největší potřebu dát si něco dobrého a nezdravého. Obvykle se taková chuť vyskytuje kolem 15. hodiny odpolední. Nižší produkce kortizolu navozuje pocit únavy a tělo si začne žádat nabuzení cukrem. Zkuste ho ale přelstít a vydejte se alespoň na krátkou procházku ven, nabijte se slunečními paprsky nebo si zacvičte,” radí výživová poradkyně Hana Borkovcová.

 


Čím nahradit sladkosti?

 

Místo sladké sušenky nebo čokolády se logicky nabízí stejně sladce chutnající ovoce. Ovoce je než sladkost rozhodně lepší volba, je zásobárnou látek, které jsou pro tělo důležité: vitamíny, minerály a stopové prvky. Navíc vláknina se stará o to, aby se cukry uvolňovaly postupně, a tělo je nestihlo ukládat ve formě nadbytečného tělesného tuku. Ale nepřehánějte to! Větší množství by vám přineslo jen kila navíc. Ovocný cukr (fruktóza) má totiž energetickou hodnotu stejnou jako sacharóza, klasický cukr.


Další možností jsou náhradní sladidla. Ta umělá sladidla zdraví příliš neprospívají. Za zdravé ale nelze považovat ani hnědý cukr, med, melasu nebo nejrůznější sirupy, i když obsahují některé vitamíny a minerální látky. Neměli byste je užívat přehnaně, pořád jsou to cukry navíc. Nejlepší je sladký prášek z jihoamerické stévie. Stačí malé množství a sladí stejně jako lžíce cukru. Stévie neobsahuje žádné kalorie a téměř žádné sacharidy, a proto je vhodná pro každého – pro diabetiky i lidi na speciální dietě. Nejlepší je ale naučit se konzumovat potraviny a nápoje nedoslazované.



0 hlasů
Vaše hodnocení