Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Upečeme si úžasné zdravé cukroví! Myslím si, že je to výborný nápad. Co říkáte? Nepoužijeme obyčejnou mouku ani žádné nezdravé ingredience. Vánoční cukroví miluju a nehodlám se ho vzdát. Jen ho chci mít ve zdravějších verzích, o ty klasické se nám...

Zdravé vánoční cukroví: Tradiční chuť, méně kalorií

Vánoční cukroví
zdroj: Thinkstockphotos Vánoční cukroví
aktualizováno 16.12.2013, 08:46 | 13.12.2013, 00:00 | Krasna.cz/Lenička P.

Upečeme si úžasné zdravé cukroví! Myslím si, že je to výborný nápad. Co říkáte? Nepoužijeme obyčejnou mouku ani žádné nezdravé ingredience. Vánoční cukroví miluju a nehodlám se ho vzdát. Jen ho chci mít ve zdravějších verzích, o ty klasické se nám postará babička. :)

A teď vám ukážu pár receptů, jak upéct cukroví zdravěji.

 

Vánoční klasika - Vanilkové rohlíčky


Potřebujeme:


• 280 g pohankové mouky
• 200 g másla
• 100 g moučkového třtinového cukru
• 1 bio vanilinový cukr
• asi 120 g namletých vlašských ořechů.


1. Změklé máslo a oba druhy cukrů přidáme do zvážené mouky, přidáme i ořechy.
2. Těsto zpracujeme a necháme odležet v lednici buď pár hodin nebo klidně až do druhého dne.
3. Z těsta poté uděláme válečky a následně rohlíčky, které dáme na plech podložený pečícím papírem.
4. Pečeme při 150 °C asi čtvrt hodiny. Obalíme ve zbytku moučkového cukru a dáme odležet do sucha a chladu.

 

Vanilkové rohlíčky
(Foto: Martin Mithofer)

 

Perníčky


Potřebujeme:


• 50 g změklého másla utřeme 3 lžícemi medu, 2 lžícemi mléka a s 1 celým vejcem
• 250 g namleté žitné mouky smícháme se špetkou namletého hřebíčku a skořice, citrónovou kůrou a práškem do pečiva.


1. To vše přidáme do utřené směsi.
2. Těsto vypracujeme a vložíme do sáčku. Necháme v chladu uležet alespoň 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
3. Poté těsto vyválíme asi 5 mm silné a vykrajujeme libovolné tvary.
4. Pečeme na plechu s pečícím papírem na 170 °C 10 minut. Ideální odležení perníčků bude 14 dnů.

 

Domácí perníčky
(Foto: TN.cz)

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

Udělej si bounty tyčinky. RECEPT
Recept na pravé americké lívance
RECEPT: Koka sušenky


Linecké cukroví


Potřebujeme:


• Změklé máslo (170g) smísíme se 60 g moučkového třtinového cukru, 2 žloutky a citrónovou kůrou.
• Smícháme s 210 g namleté pšeničné mouky, vypracujeme a necháme těsto uležet v chladu minimálně 12 hodin.
Poté vyválíme a vykrajujeme tvary tvořítkem. Pečeme na 150 °C asi 15 minut. Po vychladnutí cukroví slepujeme marmeládou, nejlépe domácí.

 

Za zdravé považujeme cukroví takové, kde se namísto normální hladké či jiné světlé mouky používá mouka žitná, pohanková nebo ovesné vločky. Co se týče cukru, nejlepší je vyvarovat se klasického bílého cukru a používat cukr třtinový nebo med či stévii.

 

Tak si pochutnejte ne úžasných vánočních dobrotách. :)

 

Tento článek pro tebe napsala blogerka Lenka z blogu kreativologie.blog.cz.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Vánoční cukroví pro úchyly: Tohle byste na štědrovečerním stole nechtěli

Vánoce slavných: Smejkal nezabije kapra, Pilarová slaví dvakrát a Krainová vyměnila palmy za jedli!



1 hlasů
Vaše hodnocení