Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Chtěla bys oslavit Vánoce bez toho, aniž bys přibrala na váze? Přináším ti několik tipů na výborné vánoční cukroví, které díky své lehkosti může jít s dietou celkem snadno dohromady.

Vánoční cukroví pro dietářky

Vánoční pečení
zdroj: Thinkstockphotos Vánoční pečení
aktualizováno 18.12.2012, 02:18 | 18.12.2012, 01:58 | Kai Pears/Krasna.cz

Chtěla bys oslavit Vánoce bez toho, aniž bys přibrala na váze? Přináším ti několik tipů na výborné vánoční cukroví, které díky své lehkosti může jít s dietou celkem snadno dohromady.

Pokud patříš mezi lidi, kteří se každý rok po Vánocích trápí nabranými kily, ale cukroví si zkrátka odepřít nedokážeš, tento článek je jako stvořený pro tebe. Pro jednou zapomeň na babiččiny recepty a nauč se péct lehké cukroví s malým obsahem tuku a cukru.


Vločkové cukroví

Ingredience
- 125 g rostlinného tuku

- 125 g moučkového cukru

- 1 vanilkový cukr

- 170 g hladké mouky

- 150 g ovesných vloček

- 100 g ořechů

- 2 vejce

- špetka soli

- lískové ořechy na ozdobu

Postup
Ovesné vločky nasucho opražíme na pánvi a necháme vychladnout. Přendáme je do misky, přidáme moučkový a vanilkový cukr, hladkou mouku, mleté ořechy a vše poctivě promícháme. Přidáme změklý tuk a vejce. Ze vzniklé směsi vypracujeme těsto a umístíme ho na 2 hodiny do lednice. Poté z těsta vyválíme váleček o průměru 2 až 3 centimetry, z kterého následně krájíme 1 centimetr silné plátky. Ty pokládáme řezem nahoru na plech, který jsme vyložili pečicím papírem

TIP! Cukroví můžeme dozdobit půlkami vlašských ořechů, mandlemi nebo opraženými lískovými oříšky, ze kterých odstraníme jejich hnědé slupky.


Šizené vánoční preclíky

Ingredience
- 125 g mandlí

- 125 g polohrubé mouky

- 125 g moučkového cukru

- 2 vejce

- 1 vejce na pomazání

- vanilkový cukr na posypání

Postup

Strouhané mandle smícháme s moukou a moučkovým cukrem. Poté přidáme vejce a vše dobře propracujeme, aby vzniklo hladké těsto. Necháme hodinu v lednici odpočinout. Z těsta vytvarujeme 2 centimetry silný váleček a nakrájíme ho na 2 centimetry silné plátky. Každý kousek vyválíme na delší válečky, ze kterých vytvarujeme preclíčky. Přendáme je na pečícím papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme je 10 minut ve středně vyhřáté troubě, dokud nejsou "růžové".

TIP! Zkuste si preclíky posypat sezamem.

Vločkové pusinky

Ingredience

- 100 g ovesných vloček

- 150 g vlašských ořechů

- 1 veje

- 1/2 prášku do pečiva

- 100 g medu

- 100 g rostlinného tuku

- čtvrtky vlašských jader na ozdobu

Postup
Vločky nasucho opečeme na pánvi a necháme je vychladnout. Přidáme nastrouhané ořechy, vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, med a kousky změklého rostlinného tuku. Vypracujeme v hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme v lednici ztuhnout. Poté těsto vyválíme na půl centimetru silný plát, ze kterého vykrajujeme 3 centimetry velká kolečka. Přendáme na papírem vyložený plech. Potřeme žloutkem a ozdobíme vlašským ořechem. Pečeme v horké troubě asi 15 minut.

PŘEČTI SI TAKÉ:
Všechno, co bys měla vědět o jídle na Vánoce

Recept na snadný čokoládový dort!


Tenké kokosové měsíčky

Ingredience na těsto

- 100 g hladké mouky

- 600 g rostlinného tuku

- 50 g kokosu

- 80 g fruktozy

Ingredience na krém

- 1 vanilkový pudink

- 250 ml vody

- 50 g rostlinného tuku

- 6 lžic fruktozy

- 2 lžíce kokosu

Postup
Mouku smícháme s fruktozu, kokosem a změklým máslem. Vytvoříme hladké těsto a necháme jej v lednici ztuhnout. Do kastrůlku nalijeme většinu vody, zbytek nalijeme do misky. Vodu přivedeme k varu a přimícháme zbytek vody, do které jsme vmíchali pudink. Zavaříme, přidáme fruktozu a uvaříme do husté kaše. Vyndáme těsto z lednice a vyválíme z něj 3 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujeme tvary dle chuti. Naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 7 minut ve středně vyhřáté troubě. Do vychladlé kaše zašleháme tuk a vytvoříme krém. Měsíčky ozdobíme krémem a posypeme barevnou rýží. Necháme v lednici přes noc ztuhnout.


Kokosové hvězdičky

Ingredience na těsto

- 100 g hladké mouky

- 20 g celozrnné pšeničné mouky

- 60 g másla

- 60 g kokosu

- 60 g fruktozy nebo třtinového cukru

Ingredience na krém

- 1 kokosový puding

- 250 ml vody

- 3 lžíce kokosu

- fruktoza dle chuti

- lžíce másla

Postup
Mouky smícháme s kokosem a fruktozou. K nim přidáme změklé máslo a vytvoříme vláčné těsto, které necháme na dvě hodiny ztuhnout v ledničce. Mezitím si připravíme krém - 150 mililitrů vody dáme vařit i s kokosem, ve zbytku vody rozmícháme puding a fruktozu. Pudingovou směs přidáme do vody a vaříme do zhoustnutí. Až puding vychladne, vmícháme do něj máslo. Poté vyndáme těsto z lednice, vyválíme jej a vykrajujeme z něj hvězdičky. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 8 minut. Po vychladnutí slepujeme hvězdičky pomocí krému.

TIP! Zkuste krém nahradit marmeládou.


Ořechové kuličky v kokosu

Ingredience

- 100 g lískových ořechů

- 100 g mandlí

- 100 g rozinek

- lžíce rybízové marmelády

- 2 lžíce kakaa

- 2 lžíce rumové tresti

- 200 g kokosu

Postup
Mandle a oříšky nameleme, přidáme rozinky, rumovou tresť, marmeládu a kakao. Vše promícháme a přidáme polovinu kokosu. Z hmoty tvarujeme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu.


Dietní perníčky


Ingredience
- 215 g hladké mouky

- 70 g třtinového cukru

- 20 g másla

- 2 vejce

- 2 lžíce medu

- půl kávové lžičky sody

- lžička perníkového koření

Postup
Mouku smícháme s cukrem, sodou a perníkovým kořením. K nim přidáme rozpuštěnou floru nebo máslo, vejce a med. Uděláme těsto, které necháme přes noc v lednici odpočinout. Na druhý den těsto vyválíme a vykrajujeme z něj různé tvary. Pečeme dozlatova při teplotě 180°C.
 

Doufám, že tvé pečení bude vydařené a během mlsání nezapomínej, že i když je cukroví dietní, nějaké ty kilojouly přece jenom má!



7 hlasů
Vaše hodnocení
 

Všechny blogerky a blogeři

  •