Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Venku je stále zima a sychravo, proto když se můžeš schovat před mrazem doma, docela ráda se napiješ něčeho teplého. Mám pro tebe seriál, ve kterém ti představím nejznámější typy čajů a přidám pár rad, s čím vším a jak ti který dokáže pomoci.

Objev kouzlo čajů. 2. díl: Černý čaj

aktualizováno 29.02.2012, 00:00 | 29.02.2012, 00:00 | Lea Jennifer/Krasna.cz

Venku je stále zima a sychravo, proto když se můžeš schovat před mrazem doma, docela ráda se napiješ něčeho teplého. Mám pro tebe seriál, ve kterém ti představím nejznámější typy čajů a přidám pár rad, s čím vším a jak ti který dokáže pomoci.

Většina lidí si v souvislosti se slovem čaj okamžitě vybaví černý čaj. Není divu, v Evropě byl po dlouhou dobu jediným známým svého druhu. V minulém díle jsem tento fakt ale převedla na pravou míru s tím, že jediný pravý čaj je čaj zelený (neprochází oxidací).

Námořní doprava počátkem novověku obchodovala takřka se vším, takže čaj nebyl výjimkou. Cesty přes moře a oceány ale byly dlouhé a zelený čaj dovážený z Asie velmi rychle ztrácel aroma. Tehdy se tedy poprvé začalo uvažovat o čaji černém, který při svém zpracování prochází oxidací čajových lístků. Tím se totiž tak trochu zakonzervuje a vydrží čerstvý mnoho dalších měsíců. Přestože celosvětově narůstá obliba zeleného či bílého čaje, postavení černého čaje je stále dominantní.

PŘEČTI SI TAKÉ:
Objev kouzlo čajů. 1. díl: Zelený čaj
Energy drinky: víš, co piješ?

Protože v reakcích na předchozí článek často zaznívaly připomínky, že pytlíkové čaje se ani čajem nazývat nedají, pojď se se mnou tedy podívat na přípravu takového tradičního černého čaje (zakoupíš například v čajovně).

Základem je samozřejmě dobrá a kvalitní voda. Nedoporučuje se z kohoutku, nýbrž balená neperlivá voda. Vhodná není ani varná konvice, která by mohla vodu znehodnotit. Na jeden šálek čaje bys měla použít příbližně jednu lžičku černého čaje. Voda musí být rozhodně vařící (100 °C), aby se z oxidovaných čajových lístků uvolnily veškeré látky.

A účinky? Díky zmíněné oxidaci má černý čaj zvýšený obsah kofeinu. Dokáže tě tedy velmi rychle povzbudit při duševní práci i fyzické zátěži. Je to plnohodnotná náhrada šálku kávy. Pokud trpíš na některou z častých zimních nákaz, jako je rýma nebo kašel, černý čaj je prý doslova záchrannou vestou při léčbě i prevenci.

Stejně jako zelený čaj je také antioxidační, dokáže dodat dobrou náladu a svou lehkou trpkostí srovnat žaludeční potíže. Je pro tebe vhodný také pokud si diabetička, protože snižuje hladinu glukózy v krvi a dokáže "suplovat" funkci inzulínu. Přispívá také ke zklidnění nervů, přenosu kyslíku do tělesných orgánů a stimuluje funkci dýchacího ústrojí. Z vitaminů jsou v něm zastoupeny B1, P a dalších 23 aromatických látek.


 



8 hlasů
Vaše hodnocení
 

Všechny blogerky a blogeři

  •