Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Druhou květnovou neděli se slaví Den matek, první červen zase patří dětem, na tatínky se často zapomíná, i oni ale mají svůj den. Ve většině českých kalendářů Den otců chybí, pokud tedy o jeho načasování tápete, vězte, že se slaví třetí červnovou ...

Nezapomeňte na tatínky, svátek slaví 16. června

Dárek pro tátu
zdroj: Getty Images Dárek pro tátu
aktualizováno 13.06.2019, 00:00 | 13.06.2019, 00:00 | doma.cz

Druhou květnovou neděli se slaví Den matek, první červen zase patří dětem, na tatínky se často zapomíná, i oni ale mají svůj den. Ve většině českých kalendářů Den otců chybí, pokud tedy o jeho načasování tápete, vězte, že se slaví třetí červnovou neděli, letos tedy připadá na 16. června.

I když se Den otců slaví přes sto let, je to poměrně nový svátek, první oslavy proběhly roku 1910, naproti tomu historie Dne matek sahá až do 16. století, kdy se v Anglii slavila Mateřská neděle. Oblibu si svátek otců získal velmi rychle, zejména ve světě, v Česku se na něj stále trochu zapomíná. Den matek i Den dětí je spojen s drobnými dárky, čím udělat radost tatínkům? Pokud tatínek nepatří mezi abstinenty, jistě ho potěší lahvinka něčeho ostřejšího. Kvalitní rum, burbon nebo whisky s příběhem je sázka na jistotu. Jak se při výběru nespálit, poradí nezkušeným náš článek.

 

Na co dávat pozor, když vybíráme rum

 

Na rozdíl v chuti a charakteru rumu mají vliv jednotlivé suroviny. Základ pravého rumu tvoří buď šťáva z cukrové třtiny nebo melasa. Vybírat můžete i podle regionu. Oblast, odkud rum pochází, je určující pro jeho výsledné vlastnosti. Rumy francouzského typu se z velké části vyrábí ze šťávy cukrové třtiny a díky tomu si zachovávají více její chuti. Jsou zpravidla dražší než rumy vyráběné z melasy. Tento druh rumu se vyrábí například na Haiti, Guadeloupe nebo Martiniku. V anglickém stylu se vyrábějí rumy zpravidla tmavší, plnější s výraznější chutí melasy. Pocházejí většinou z Jamajky, Antiguy, Trinidadu a Tobaga. Ze španělsky mluvících oblastí jako je například Kuba, Guatemala, Panama nebo Dominikánská republika, pochází tradičně jemnější rumy.


Zohledněte i tzv. staří rumu, které označuje počet let, kdy lihovina zrála v dubových sudech. Věk je důležitý, ale není zásadní. „Můžeme najít mnoho kvalitních pětiletých rumů. Na druhou stranu se do těchto méně zralých rumů často přidávají další složky jako vanilin nebo cukr, aby se zakryly nedostatky při destilaci. Když ale vychutnáváme dvacetiletý rum, oceňujeme v jeho chuti také úsilí a veškerou letitou práci, kterou do něj někdo vložil. Není to jen o konkrétním produktu, ale je to celé umění,“ komentuje vliv věku na kvalitu lihoviny Bartek Masłowski, ambasador značky kolumbijského rumu Dictador.


Pokud si nejste jistí tatínkovými chuťovými preferencemi, doporučujeme zaměřit se na design lahve. Rum už dávno není spojován pouze s piráty a námořníky. Trendem poslední doby je moderní vzhled lahve. Zajímavé balení bude zároveň ozdobou každého domácího baru.

 

Tipy pro milovníky rumu:

 

Rum
(Foto: Archiv firem)

 
* Rum Don Papa (799 Kč, prodává global-wines.cz). Kvalitní filipínský rum z cukrové třtiny, která rostla na vulkanické půdě v nejúrodnější oblasti Filipín, oblasti Negros Occidental. Zraje 7 let v dubových sudech v předhůří hor Kanlaon. Jantarová barva, aroma lehké a ovocné, které pokračuje jemnou a lahodnou chutí. Má dlouhý závěr a nabízí bohatou paletu chutí jako je vanilka, med a kandované ovoce.

 

* Božkov Republica Exclusive Dark (299 Kč, prodává kosik.cz). První republika je obdobím noblesy a elegance, poctivosti a hrdosti na řemeslný fortel a um, kterým jsme proslulí. Božkov republica exclusive je oslavou těchto prvorepublikových hodnot. Lahodný třtinový rum plné a nasládlé chuti a tmavě jantarové barvy si nejlépe vychutnáte samotný a při pokojové teplotě s těmi, na kterých vám záleží.


* Dictador 20YO (1111 Kč, prodává global-wines.cz). Intenzivní tmavá jantarová barva dvacetiletého rumu s výrazným aroma melasového cukru, třešní, karamelu a vanilky potěší všechny vaše smysly. Kulatá chuť karamelové pralinky, javorového sirupu a smetanové chuti dubu s výrazným závěrem tmavé čokolády a kávy mu dodávají plný charakter.

 

* Captain Morgan Black Spiced (499,90 Kč, prodává rohlik.cz). Je vyrobena z výběrového koření a nejlepšího karibského rumu destilovaného z nejkvalitnější BlackStrap melasy. Zraje ve dvakrát pálených dubových sudech. Má výraznou chuť s překvapivě jemným závěrem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Co o tobě řekne tvůj vztah s rodinou?
Táta k nevydržení, nebo kamarád a rádce o klucích?
Ideální kluk: Musí být jako táta! Nebo radši ne?

 

Na co dávat pozor, když vybíráme whisky


Whisky je jedním z nejvznešenějších nápojů, jehož tradice pochází z rukou mnichů. Ti už od 12. století začali pálit whisky pro léčebné účely a používali ji jako obřadní nápoj. Svůj název dostala whisky z gaelského “uisge beathe”, což znamená “živá voda”. Pití whisky je svým způsobem obřad i v dnešní době. S úctou k letům stráveným na sudu pomalu nasáváme kouřové aroma a ochutnáváme jemné doušky, které na jazyku zanechávají jemný dozvuk sladu.


Skotská whisky je považovaná za jeden z nejlepších druhů whisky a vyváží se do celého světa, existují ale i populární irské, americké, kanadské nebo japonské, mezi sebou se ale významně liší. Skotská whisky musí být pálená ve skotské palírně a musí zrát nejméně 3 roky a jeden den v dubových sudech. Mimo to smí být vyrobená pouze z ječmenného sladu. Irská whiskey (ano, má v názvu navíc písmeno e) musí být vyrobená v Irsku a třikrát pálena, nemá typické skotské kouřové aroma, protože se v irských sladovnách nepoužívá rašelinový oheň.


Kromě země původu je základní dělení na sigle malt (jednosladová), nebo blended whisky (míchaná). Ze single malt namíchal první blend na světě mladý Johnnie Walker. Záminkou pro tento úspěšný pokus byla snaha docílit stálé kvality a konzistence, kterou single malt whisky v první polovině 19. století neposkytovaly. Tato whisky se těšila velké obliby. Do roku 1920 se díky jeho synovi Alexanderovi, který využil rozvoje lodní dopravy, dostala do 12 zemí světa. Doposud je řada Johnnie Walker Red Label nejprodávanější skotskou whisky na světě.


Zajímavou historii má i nádoba na konzumaci whisky. Ve Skotsku se od 17. století k pití whisky používal quaich [kwak]. Miska s dvěma úchyty po stranách byla vyrobena nejdříve ze dřeva, později ze stříbra, cínu nebo mosazi. Dodnes se používá jako součást různých ceremoniálů. Kónický tvar a materiál quaiche zajišťují to správné rozvinutí chuti, na rozdíl od sklenic se širokým dnem i hrdlem, které se k pití zrajících destilátů nedoporučují. Ve zbytku Evropy se podávají ideálně ve sklenici z tenkého skla kulovitého tvaru nebo tvaru tulipánu na tenké nožce. „Aroma se v takové sklenici plně koncentruje, zúžení zároveň brání rychlému úniku těkavých látek a nápoj si déle udržuje své chuťové vlastnosti. V případě krátké degustace si vystačíte i se sklenicí z masivního skla,“ radí Roman Petruš, master blender Palírny U Zeleného stromu. Destilát podle něj upíjejte pomalu a nechte jej krátce rozplynout na celém jazyku, aby se plně rozvinuly všechny jeho složky.

 

Tipy pro milovníky whisky:

 

Whisky
(Foto: Archiv firem)

 

* Johnnie Walker Red Label (409,90 Kč). Světově nejprodávanější skotská whisky je první blendovaná skotská whisky značky Johnnie Walker. Je všestranná a přitažlivá pro každého a její pronikavá charakteristická chuť se neztratí ani v koktejlech.


* Johnnie Walker White Walker (999 Kč). Skotská whisky Johnnie Walker vytvořila limitovanou edici Johnnie Walker White Walker, inspirovanou seriálem Hra o trůny. Momentálně seženete na trhu několik poledních lahví, které po nachlazení vytváří originální efekty. Speciální whisky White Walker obsahuje slady Cardhu a Clynelish. V chuti najdete jemné tóny vanilky, karamelizovaného cukru a lesní ovoce.


* Glenfiddich 12y (759 Kč, prodává alkohol.cz). Má jasnou vůni ovoce, hlavně hrušek. Chuť pak přechází do sladkých tónů mléčných bonbónů, smetany a sladu.

 

* Printer's Whisky (225 Kč). Skvěle vyvážená a velmi jemná blendovaná skotská whisky s ovocnými tóny a velmi lehkým nádechem rašeliny. Je blendována ze skotských jednosladových a obilných whisek, které zrají v sudech po bourbonu což jí dodává unikátní a velmi jemnou chuť.

 

Na co dávat pozor, když vybíráme bourbon


I v Americe se setkáte s pojmenováním whiskey, mnohem častěji ale uslyšíte označení Bourbon což je whisky, která pochází ze státu Kentucky v USA a obsahuje nejméně 51 % kukuřice. Americká whiskey se totiž vyrábí z obilovin nebo kukuřice. Ke zrání se ukládá výhradně do nových sudů z bílého dubu, které jsou před použitím požahovány zevnitř, čím získává bourbon kouřově – dřevitou chuť. Právě ta je pro bourbon charakteristická.


Za typický produkt Spojených států byla tato whiskey prohlášena až v roce 1964 na 88. zasedání kongresu ve Washingtonu. Historie bourbonu se ovšem začala psát o celých tři sta let dříve. Před začátkem kolonizace se na americkém kontinentu těšily největší popularitě pálenky z jablek a broskví. Až v roce 1640 přišlo od generálního ředitele kolonie New Netherland nařízení o výrobě nového destilátu. Jeden z místních k tomu použil kukuřici a žito a tím položil základy americké whiskey. Ta se ale výrazněji přihlásila o slovo až na konci 18. století, kdy se ustálila i mapa zdejšího lihovarnictví. Žitná (rey whiskey) se stala doménou Pensylvánie, Kentucky se díky půdě ideální pro pěstování kukuřice a svou jemně nasládlou vodou stala baštou budoucí bourbon whiskey. Nad otázkou, komu připsat prvenství ve výrobě bourbonu, visí otazník. Ucházet by se o něj mohlo hned několik pánů, jako třeba James Wilkinson, Evan Williams, Robert Samuels, Basil Hayden, Elijah Craig nebo Jacob Beam.


K výrobě bourbonu je dnes třeba především voda, která má na jeho chuť možná až překvapivý vliv. Další nedílnou složkou je kukuřice, kdy standardní receptury obsahují od 51 % do 70 %, dalších 20 % pak tvoří obiloviny, nejčastěji žito nebo pšenice a 10 % ječmene. Detailní poměry obilí jsou zapsány na papírech zvaných „mash bills“, které bývají jedním z nejstřeženějších tajemství. Snad ještě většímu utajení pak podléhají kmeny kvasinek, které v rámci výroby bourbonu přeměňují cukr na alkohol a významně přispívají k jedinečnému charakteru té či oné značky.


Na výslednou chuť whiskey má vliv velké množství faktorů. Žito bourbon třeba zaostřuje a dodává mu až pepřové tóny, pšenice je původcem sladkohořkých tónů. Silnější vypálení sudů přidává na intenzitě vanilce, stejně jako je důležitá doba zrání a jejich umístění.


Ač se whiskey nejčastěji vychutnává samotná, či na ledu, je základní surovinou také pro míchané drinky. Takovým je třeba Old Fashioned, který patří mezi největší koktejlové klasiky. Bez whiskey se neobejde ani dobře známý Manhattan. Ve výčtu nesmí chybět ani Whiskey Sour, jehož historie, stejně jako v případě Old Fashioned, sahá až na konec 19. století.
 

Jak už to u alkoholických nápojů bývá i bourbon si našel cestu do americké kuchyně. Díky své jantarové barvě a jemné, ač ostré, chuti se používá jako ingredience do nejrůznějších omáček, marinád, nákypů, paštik, cibulové polévky i sladkých koláčů.


Tipy pro milovníky bourbonu:

 

Bourbon
(Foto: Archiv firem)

 

* Bulleit Bourbon Frontier Lewis Bag Bourbon (699 Kč, dárkové balení v látkové taštičce, kosik.cz). Má bohaté aroma s vůní dubu. Má velmi čistou, suchou a jemnou chuť s nádechem vanilky a medu, velmi dlouhý konec s chutí kouře.

 

* Jim Beam black (490 Kč, prodává bestdrink.cz). Dokonale vyzrálý plný bourbon se sotva pozorovatelnými stopami mentolu (především v aromatu) a lahodnou sladkostí nádherně vyrovnaně kombinovanou se vzpomínkou na kvasný proces. Zraje v nových mimořádně silně vypálených sudech z amerického bílého dubu po dobu 6 let.

 

* Maker´s Mark (499 Kč). Originální ručně vyráběný bourbon, který se nyní vyrábí stejně jak ho vyráběl Bill Samuels, st. od roku 1958 – s použitím zvláštní receptury a jedinečného osobního přístupu. Maker’s Mark se stáčí do lahví podle chuti, nikoli podle věku, většinou zhruba po 6 letech zrání. Všechny láhve jsou již přes 50 let vždy ručně zapečetěny červeným voskem - žádné dvě láhve nejsou stejné. Díky použití pšenice je bourbon Maker’s Mark jemnější a měkčí.

 

* Eliajah Graig 12 Years Old (919 Kč, prodává global-wines.cz). Malosériový dvanáctiletý „small batch“ prémiový bourbon, který je výhradně stáčen z několika desítek (maximálně 70) různých sudů.



0 hlasů
Vaše hodnocení