Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Zpříjemněte si neděli nějakou sváteční dobrotou. Využijte čerstvých jahod a připravte elegantní jahodovou šarlotu.

SVÁTEČNÍ RECEPT: Jogurtová šarlota s jahodovým kompotem

Jogurtová šarlota
zdroj: Hollandia Jogurtová šarlota
aktualizováno 14.04.2019, 00:00 | 14.04.2019, 00:00 | Krásná.cz

Zpříjemněte si neděli nějakou sváteční dobrotou. Využijte čerstvých jahod a připravte elegantní jahodovou šarlotu.

Kuchařka Magdaléna Murínová pro vás připravila recept na jahodový dezert, který ozdobí váš sváteční stůl. Už se vám sbíhají sliny?


Potřebujete:

 

Na těsto:
135 g bílků
135 g cukru krupice
90 g žloutků
135 g hladké mouky
Moučkový cukr na posypání


Lemon curd:
75 ml citronové šťávy
60 g moučkového cukru
50 g vajec
40 g žloutků
50 g másla


Na jogurtový mousse:
5 plátků želatiny
40 g citronové šťávy
100 g Krémového jogurtu Farmář Hollandia
53 g cukru krupice
13 g vody
25 g bílků
150 g smetany ke šlehání


Jahodový kompot

200 g jahod
Limetkovou kůra
Bazalku
2 lžíce jahodového pyré


Jogurtová šarlota
(Foto: Hollandia)


Postup:

 

1. Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.


2. Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.


3. Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně se želatinou.
 

4. Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
 

5. Smetanu vyšleháme do tuha.

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPT na Banana Bread lepší než ze Starbucksu
RECEPT: Jak si připravit výborné domácí PiM's
RECEPT: Po těchhle ovesných lívancích budeš šílet!

 

6. Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne teploty už 112 °C, začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
 

7. Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
 

8. Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
 

9. Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
 

10. Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.



0 hlasů
Vaše hodnocení