Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlásit »  |  Registrace »

Když máš prázdniny, nemusíš se spoléhat na školní jídelnu. Uvař si zdravý oběd, který tvé postavě neuškodí. S těmito recepty to zvládneš.

Ta pravá letní jídla, po kterých zůstaneš SEXY

Zeleninový salát
zdroj: Thinkstockphotos Zeleninový salát
aktualizováno 25.07.2019, 00:00 | 25.07.2019, 00:00 | Krásná.cz

Když máš prázdniny, nemusíš se spoléhat na školní jídelnu. Uvař si zdravý oběd, který tvé postavě neuškodí. S těmito recepty to zvládneš.

Jak se stravuješ? Počkáš, až ti někdo uvaří, nandá to na talíř a ty to do sebe nahazíš, aniž by sis pořádně všimla, co vlastně jíš? Špatně! Pokud toužíš po štíhlé postavě, měla by ses zajímat o to, co jíš. Jestli ještě bydlíš doma, asi nemůžeš úplně rozhodovat o tom, co se bude kupovat, ale to neznamená, že nemůžeš ovlivnit, co ti skončí na talíři.

Začni se aktivně podílet na tom, co se u vás doma v kuchyni děje. Požádej maminku, aby tě naučila základům vaření, pokud to ještě neumíš, a tak můžeš postupně začít mluvit do toho, co se bude vařit. A pokud  budeš navrhovat zdravá a dietní jídla, určitě tě mamka podpoří. Neznáme ženu, která by nechtěla mít krásnou postavu!

A abys nemusela složitě pátrat, co si máte doma uvařit, máme pro tebe několik zdravých receptů. Vybrali jsme jednoduchá jídla, jejichž vařením nestrávíš celý den, takže už žádné výmluvy a hurá do kuchyně.

Polévka s červenou řepou

Červená řepa je snad nejlevnější zelenina plná živin. Obsahuje kyselinu listovou, vitamin C, draslík a křemík, je bohatá na vlákninu, čistí tělo od jedovatých usazenin, také podporuje produkci távicích šťáv v žaludku a činnost žlučníku a jater.

Potřebuješ:
3 středně velké červené řepy
200 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
200 g loupaných rajčat
1 červená cibule
1 litr zeleninového vývaru (nebo voda a bio bujon)
2 lžíce oleje
1 lžíce másla
4 cm zázvoru
drcený koriandr
saturejka
1 lžička kuzu
lžíce smetany

 

Polévka
Polévky jsou výborným jídlem k večeři. (Foto: Thinkstockphotos)

 

Postup:
Červenouá řepu oloupeme a nastrouháme. Na másle orestujeme cibuli, kořenovou zeleninu a drobně nakrájený zázvor, přysypeme řepu a koření a pár minut opékáme. Přidáme pokrájená rajčata, vodu s bujonem a pomalu vaříme asi 30 minut.

Ve studené vodě rozmícháme kuzu a vlijeme do polévky. Za 2 minuty je jídlo hotovo. Každou porci zjemníme lžící smetany.

Jindy můžeš polévku rozmixovat ponorným mixérem a přidáme lžičku řeckého jogurtu.

Pomazánka z červené čočky a tofu

Tofu je jednoduše řečeno sojový sýr, tvaroh. Připravuje se ze sojového nápoje, který se vysráží syřidly. Pochází z Číny, odkud se postupně rozšířilo do Japonska, Vietnamu, Koreje a Thajska. V Evropě je známo až od poloviny 20. století. Tofu má minimálně dvě výhody: vysoký obsah bílkovina schopnost přejímat chutě.

PŘEČTI SI TAKÉ:
RECEPT: Letní jahodová polévka
Dieta podle ročních období: Léto
Jsi vegetariánka? Pozor, abys své tělo nešidila

Potřebuješ:
200 g červené čočky
50 g tofu
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev nastrouhaná na hrubém struhadle
citronová kůra a šťáva podle chuti
2 oloupaná rajčata
bazalka
sůl
wakame

Postup:
Opláchnutou wakame necháme namáčet. Červenou čočku na cedníku několikrát propáchneme horkou vodou a necháme okapat. Na oleji orestujeme cibuli, po chvíli přidáme mrkev i strouhanou citronovou kůru a občas promícháme. K cibulce a mrkvi vsypeme červenou čočku a společně opékáme asi ještě 5 minut. Zalijeme vroucí vodou, přidáme wakame i s nálevem a necháme dojít. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka bude mít pomazánkovou konzistenci i bez mixování. Ještě dochutíme, přidáme najemno pokrájená rajčata, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek. Necháme vychladnout.

Salát s mungem

Mungo jsou drobné zelené fazole, bohaté na antioxidanty, vápník, železo, draslík, enzymy a bílkoviny. Obsah cenných látek ve fazolích mungo se zvyšuje nakličováním - výhonky munga patří k těm nevýživnějším. Jsou zdrojem manganu, fosforu, hořčíku a kyseliny listové. klíčky pomáhají odvádět z těla toxiny a posilují imunitu.

Potřebuješ:
mungo

saturejka

mrkev

červená cibule

umeocet

konopný olej

 

Vaření
Můžeš vařit třeba s kámoškou, určitě se u toho pobavíte. (Foto: Thinkstockphotos)

 

Postup:
Mungo namočíme na 6 hodin do vody. Poté přes síto propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Přidáme saturejku a bez poklice vaříme do měkka, což trvá asi 40 minut. Nastrouháme mrkev, červenou cibuli nakrájíme na měsíčky, přisypeme uvařené mungo, salát dochutíme umeoctem.
 
Ovesné sušenky s datlemi


Datle jsou bohaté na draslík, vitaminy A, B, B3, meď, železo. Startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou rychlým energetickým zdrojem pro lidský organismus, 100 g datlí obsahuje přibližně 300 kcal.

Potřebuješ:
100 g bio ovesné krupice
100 g sušených datlí
100 g rozinek
60 g mandlí
vanilka
citronová kůra
40 g kokosu
3 vejce

Postup:
Rozinky rozsekáme nebo pomeleme, datle pokrájíme na malé kousky, neloupané mandle rozsekáme na jemno (nebo použijeme mandlovou mouku). Vejce rozšleháme s vanilkou a citronovou kůrou, stačí jen vidličkou. Přisypeme ovesnou krupici, kokos, mandle a ovoce. Lžící klademe kopečky na plech s pečícím papírem. Pečeme asi 15 minut při teplotě 150 °C.



3 hlasů
Vaše hodnocení